al meer dan 7 jaar

de beste afstudeerbegeleiding!

5000+

afgestudeerde studenten!

97,8%

slagingspercentage!

BCG-MATRIX

De Boston Consultancy Group matrix, ook wel de Growth-Matrix genoemd, is een hulpmiddel waarmee organisaties hun producten of bedrijfseenheden kunnen analyseren. De BCG-Matrix geeft een bruikbaar en makkelijk te interpreteren overzicht van de mogelijkheden die een organisatie heeft om haar middelen zo efficiënt mogelijk  in te zetten om zo de toekomstige winstgevendheid te kunnen maximaliseren. Het model wordt onderverdeeld in 4 kwadranten over 2 assen, namelijk marktaandeel en groeipotentieel.

hoe wij jou kunnen helpen met de BCG-MATRIX

De BCG-MATRIX aan het doorgronden voor je onderzoek? Hieronder kan je lezen waar het model uit bestaat maar het toepassen van het model op jouw onderzoek is meer dan dat. Waarschijnlijk ben je nu druk bezig met je vooronderzoek en daar kan jij waarschijnlijk wel wat hulp bij gebruiken. Je zit in een cruciale fase van het schrijven van je scriptie. als je nu geen goede structuur hebt ga je daar de rest van het schrijven van je scriptie last van hebben. Wij kunnen je daarbij helpen! Kom een keer langs bij ons op kantoor om vrijblijvend met ons kennis te maken. Je vertelt in het kort waar je mee bezig bent en waar je tegen aanloopt. Op basis daarvan kunnen we je aanraden om één van onze workshops te volgen of met één van onze experts je onderzoek eens goed door te spreken. Waar je ook mee zit we kunnen je verder helpen! Vul onderstaand formulier in en we nemen contact met je op!

Vul vrijblijvend in. Laat ons weten waarmee we je kunnen helpen 🙂 We nemen binnen 24 uur contact met je op via de telefoon en/of mail om opties te bespreken!
  • Beschrijf hier kort waar je mee vast loopt

Onder marktaandeel wordt het percentage van de volledige markt verstaan dat door de organisatie wordt bediend. Dit kan gemeten worden in zowel opbrengst als verkoopvolume. Er wordt aangenomen dat organisaties met een groot marktaandeel winstgevend zijn.

Het groeipotentieel van een markt wordt ook wel gezien als de aantrekkelijkheid van die markt. In markten die sterke groei doormaken is het makkelijker om winstgevend te zijn dan in markten die vastzitten en waar de concurrentie heviger is.

Alle producten of bedrijfseenheden kunnen worden beoordeeld door middel van een hoge of lage score op hun marktaandeel en het groeipotentieel. Daarna kunnen ze worden onderverdeeld in 1 van de 4 categorieën: star, question mark, cash cow en dog.

Star; hoog marktaandeel, hoog groeipotentieel: hier heeft een organisatie en stevige aanwezigheid in combinatie met een hoge groei, wat veel kansen oplevert om uiteindelijk inkomsten te genereren.  Het doel is om het marktaandeel te verdedigen zodat de stars overgaan in cash cows zodra de markt uitgegroeid is.

Question Mark; laag marktaandeel, hoog groeipotentieel: Hier is er een situatie waarin de hoge marktgroei veel geld kost, maar er door het lage marktaandeel nog maar weinig geld binnenkomt voor een organisatie. Het doel is om voldoende marktaandeel te winnen om zo winstgevend te worden. Question Marks moeten zorgvuldig worden geanalyseerd om te kijken of ze de investeringen wel terug kunnen verdienen.

Cash Cow; hoog marktaandeel, laag groeipotentieel: Dit zijn de grote spelers in een volwassen markt die meer geld genereren dan dat ze kosten. De bedoeling is om de cash cows te ‘melken’ om zo voldoende inkomsten binnen te krijgen die weer ergens anders in de organisatie besteed kunnen worden.

Dog; laag marktaandeel, laag groeipotentieel: Dit zijn onderdelen die weinig opleveren en weinig kosten. De vraag is of ze rendabel genoeg zijn om aan te houden, anders kunnen ze het beste afgestoten worden.