Hulp nodig met het conceptueel model?

Kosteloze kennismaking

Wat is een conceptueel model?

Een conceptueel model is een visuele weergave, een afbeelding, van datgene wat je gaat onderzoeken. Met behulp van je conceptueel model geef je op een beeldende manier, dus schematisch en overzichtelijk, weer welk probleem en welke verbanden je precies gaat onderzoeken. Het conceptueel model is dan ook de beeldende weergave van de probleemstelling of onderzoeksvraag, meestal bestaande uit vakken en pijlen.

In de vakken van het model staan dus de begrippen of variabelen (deze variabelen worden gemeten) en de pijlen geven de verbanden tussen die begrippen aan (deze moeten worden geanalyseerd).

Het opstellen van een conceptueel model

In het conceptueel model staan de verbanden die je in je scriptie gaat onderzoeken. Een verband is een verbintenis tussen twee of meer elementen, die op de een of andere manier met elkaar te maken hebben. Over het algemeen onderzoek je in je scriptie 'causale' verbanden. Een causaal, of oorzakelijk, verband, houdt in dat het ene element het andere element veroorzaakt. Er bestaat bijvoorbeeld een causaal verband tussen het water geven van een plant en het groeien van die plant. Het water geven is dan de 'oorzaak', het groeien is het 'gevolg'.

Vaak onderzoek je niet het gehele causale verband, maar slechts een gedeelte daarvan. Het groeien van een plant wordt bijvoorbeeld niet alleen veroorzaakt door het water geven ervan. Een plant moet ook voldoende licht krijgen. In je scriptie onderzoek je dus niet het gehele causale verband, maar een gedeelte ervan. Je onderzoekt de invloed van dat deel op het gehele verband, dus bijvoorbeeld wat de invloed is van het water geven van een plant op het groeien ervan.

Bedenk dus wat je wilt onderzoeken, en zet dat vervolgens in een conceptueel model. Wat is de oorzaak, en wat is het gevolg? Wat is de beïnvloedende factor en wat wordt er beïnvloed? Het kan ook zijn dat maar één deel van het verband bekend is. Je weet bijvoorbeeld wel de oorzaak, maar nog niet het gevolg/de gevolgen daarvan. Of je weet wel het gevolg, maar bent benieuwd naar de oorzaak.

Begin met het zoeken naar simpele verbanden, oftewel verbanden tussen één oorzaak en één gevolg. Heb je eenmaal een simpel verband gevonden, dan kun je kijken of je hiervan een complexer verband kunt maken, oftewel een verband dat uit meerdere elementen bestaat. Dit lukt beter als je je hebt ingelezen in je onderwerp.

Hoe wij jou kunnen helpen met het conceptueel model

Ben je bezig met het conceptueel model van je onderzoek? Dan ben je wellicht al een stuk op weg met je scriptie. Je hebt een onderwerp afgebakend, en vastgesteld welk deel van dat onderwerp je van plan bent te onderzoeken. Het kan echter lastig zijn je voorlopige probleemstelling om te zetten in een conceptueel model. Je weet niet precies welk element van je probleemstelling nou welk ander element beïnvloed, en hoe je dit kunt vertalen naar een helder en begrijpelijk beeld. Het is echter van groot belang dat je een goed conceptueel model opstelt, anders leg je de focus van je onderzoek misschien verkeerd of niet helemaal op de juiste plek. Afstudeerbegeleider helpt je de goede focus te houden!

Wij kunnen je verder helpen met persoonlijke begeleiding of geven feedback op je scriptie (lees meer over onze feedback mogelijkheden). Ben je benieuwd naar de ervaringen van voorgaande studenten die door ons zijn geholpen bij het afstuderen. Lees hier de reviews! Of Lees hier meer over de fases in de scriptiebegeleiding of onze werkwijze.

Stijn Loeber

Geschreven door:

Stijn Loeber
Meer weten over wat wij voor je kunnen betekenen? Klik hier
Waar loop jij vast met je scriptie? Klik hier
WhatsApp met ons!

Heb jij een vraag over de begeleiding? Stuur ons dan een WhatsApp bericht!


06-52044280
Zet de volgende stap in jouw scriptie

Zet de volgende stap in je scriptie!

Kom je er niet uit of zit je gewoon vast? Wij helpen je weer vooruit!
Stop met twijfelen, zet die volgende stap door het formulier in te vullen!

Zet de volgende stap met je scriptie!

Afstudeerbegeleider is onderdeel van Studiemeesters. Je wordt dan ook gebeld door Studiemeesters om een afspraak te maken voor een kosteloze en vrijblijvende kennismaking. Kunnen we je telefonisch niet bereiken? Dan mailen we je.

Wat kan Afstudeerbegeleider verder voor jou betekenen?

Wij hebben een begeleider die bij je past met wie jij één op één aan de slag gaat. We weten dat studenten een beperkt budget hebben dus houden we onze tarieven betaalbaar. Je bent in controle over je eigen proces doordat jij bepaalt wanneer je afspreekt met je begeleider. Daarnaast werken we met niet goed geld terug beleid!

Natuurlijk is de eerste stap om hulp te vragen voor je scriptie lastig terwijl je ook al veel aan je hoofd hebt met je scriptie. Daarom hebben we het maken van een afspraak makkelijk gemaakt. Vaak heb je dezelfde dag nog een afspraak! We zijn ook in de avond bereikbaar via whatsapp of 020 - 752 2702

Maak de volgende stap naar jouw afstudeermoment en vraag een vrijblijvende kennismaking aan!

Bobby Lee Houtkoop
Kurt Kreulen
Stijn Loeber
Maudy Verplancke
Sarah Vreijling
Martin van Leerdam
Caitlin Utama
Vera Oosterveen

Wij staan voor je klaar! Vul vrijblijvend ons contactformulier in!

Afstudeerbegeleider is onderdeel van Studiemeesters. Je wordt dan ook gebeld door Studiemeesters om een afspraak te maken voor een kosteloze en vrijblijvende kennismaking. Kunnen we je telefonisch niet bereiken? Dan mailen we je.