al meer dan 7 jaar

de beste afstudeerbegeleiding!

5000+

afgestudeerde studenten!

97,8%

slagingspercentage!

Een conceptueel model is een visuele weergave, een afbeelding, van datgene wat je gaat onderzoeken. Met behulp van je conceptueel model geef je op een beeldende manier, dus schematisch en overzichtelijk, weer welk probleem en welke verbanden je precies gaat onderzoeken. Het conceptueel model is dan ook de beeldende weergave van de probleemstelling of onderzoeksvraag, meestal bestaande uit vakken en pijlen.

In de vakken van het model staan dus de begrippen of variabelen (deze variabelen worden gemeten) en de pijlen geven de verbanden tussen die begrippen aan (deze moeten worden geanalyseerd).

Hoe wij je kunnen helpen

Ben je bezig met het conceptuele model van je onderzoek? Dan ben je wellicht al een stuk op weg met je scriptie. Je hebt een onderwerp afgebakend, en vastgesteld welk deel van dat onderwerp je van plan bent te onderzoeken. Het kan echter lastig zijn je voorlopige probleemstelling om te zetten in een conceptueel model. Je weet niet precies welk element van je probleemstelling nou welk ander element beïnvloed, en hoe je dit kunt vertalen naar een helder en begrijpelijk beeld. Het is echter van groot belang dat je een goed conceptueel model opstelt, anders leg je de focus van je onderzoek misschien verkeerd of niet helemaal op de juiste plek.

Afstudeerbegeleider kan je hierbij helpen. Kom een keer langs bij ons op kantoor om kennis te maken. Dit kennismakingsgesprek is gratis en geheel vrijblijvend. Je vertelt kort waar je mee bezig bent en waar je tegen aanloopt. Op basis daarvan kunnen we je aanraden om één van onze workshops te volgen of met één van onze experts je onderzoek eens goed door te spreken.

Het opstellen van een conceptueel model

In het conceptueel model staan de verbanden die je in je scriptie gaat onderzoeken.

Een verband is een verbintenis tussen twee of meer elementen, die op de een of andere manier met elkaar te maken hebben. Over het algemeen onderzoek je in je scriptie ‘causale’ verbanden. Een causaal, of oorzakelijk, verband, houdt in dat het ene element het andere element veroorzaakt. Er bestaat bijvoorbeeld een causaal verband tussen het water geven van een plant en het groeien van die plant. Het water geven is dan de ‘oorzaak’, het groeien is het ‘gevolg’.

Vaak onderzoek je niet het gehele causale verband, maar slechts een gedeelte daarvan. Het groeien van een plant wordt bijvoorbeeld niet alleen veroorzaakt door het water geven ervan. Een plant moet ook voldoende licht krijgen. In je scriptie onderzoek je dus niet het gehele causale verband, maar een gedeelte ervan. Je onderzoekt de invloed van dat deel op het gehele verband, dus bijvoorbeeld wat de invloed is van het water geven van een plant op het groeien ervan.

Bedenk dus wat je wilt onderzoeken, en zet dat vervolgens in een conceptueel model. Wat is de oorzaak, en wat is het gevolg? Wat is de beïnvloedende factor en wat wordt er beïnvloed? Het kan ook zijn dat maar één deel van het verband bekend is. Je weet bijvoorbeeld wel de oorzaak, maar nog niet het gevolg/de gevolgen daarvan. Of je weet wel het gevolg, maar bent benieuwd naar de oorzaak.

Begin met het zoeken naar simpele verbanden, oftewel verbanden tussen één oorzaak en één gevolg. Heb je eenmaal een simpel verband gevonden, dan kun je kijken of je hiervan een complexer verband kunt maken, oftewel een verband dat uit meerdere elementen bestaat. Dit lukt beter als je je hebt ingelezen in je onderwerp.

Vragen over onze begeleiding of heb je nu hulp nodig?

Vul vrijblijvend in. Laat ons weten waarmee we je kunnen helpen 🙂 We nemen binnen 24 uur contact met je op via de telefoon en/of mail om opties te bespreken!
  • Beschrijf hier kort waar je mee vast loopt