Discussie?! Je onderzoek is af! Het gedeelte waarin de discussie aan bod komt is het meest ‘vrije’ schrijfgedeelte. Je bent niet zozeer gebonden aan allerlei schrijfregels en je mag hier vrijuit je mening geven.

Allereerst geef je een korte samenvatting van wat je ook alweer had onderzocht, hoe je dat hebt gedaan en wat je verwachtingen daarbij waren. Begin met het de beantwoording van je deelvragen en eindig met een antwoord op je probleemstelling. Dit beschrijf je heel beknopt. Het is de bedoeling dat de lezer weer helemaal weet waar je mee bezig was.

Na deze beknopte samenvatting, bespreek je de resultaten uitvoerig. In het resultatengedeelte beschrijf je de resultaten en geef je aan of deze overeenkomen met je voorspelling. In de discussie geef je allerlei mogelijke verklaringen voor het wel of niet uitkomen van je hypothesen. De verklaringen kunnen vanuit de literatuur gegeven worden, maar dit kan ook een eigen mening van jou zijn. Je beschrijft ook wat de resultaten zeggen over de theorieën die je hebt beschreven in de inleiding. Zijn de gevonden resultaten een onderbouwing van je theorie of juist niet? Tevens kunnen eventuele kanttekeningen (beperkingen) van de onderzoeksuitvoering  mogelijke verklaringen zijn voor de (on)verwachte resultaten.

In de discussie beschrijf je natuurlijk ook de sterke kanten van je onderzoek! Wat ging er goed, waar is rekening mee gehouden? Waren er bijvoorbeeld strenge selectiecriteria voor de onderzochte doelgroep (en wat was daar goed aan)? Wat zijn de (goede of minder goede) gevolgen van je onderzoek voor de praktijk en/of voor de wetenschap? Ten slotte geef je aan of er vervolgonderzoek nodig zal zijn. Als dat het geval is geef je waar mogelijk suggesties. Een discussie schrijven valt dus best mee!

 

 

Ben je bezig met je scriptie of onderzoeksvoorstel en kan je wel wat hulp gebruiken? Schrijf je dan in voor de scriptie workshop en wij helpen je daarbij!

 

Wil je weten of wij iets voor je kunnen betekenen? Kom dan bij ons langs voor een gratis en vrijblijvende kennismaking! Vul dan eerst even het Contactformulier in en dan hoor je zo snel mogelijk van ons! Misschien heb je ook al wel wat vragen? Kijk dan eerst even bij Veelgestelde vragen.

 

Op zoek naar een scriptie voorbeeld? Hier vind je een Scriptie voorbeeld waarin onder andere het trechtermodel is verwerkt!

 

Moeite met het kiezen van een onderwerp voor je scriptie? Kijk dan voor advies en suggesties bij Scriptie onderwerp!  Ook benieuwd naar hoe je het voorwoord van je scriptie schrijft? Check dat even bij Scriptie voorwoord.

 

Moeite met het formuleren van je probleemstelling? Kijk even bij Probleemstelling. Als je wilt weten hoe een conceptueel model eruit ziet, check dan het Conceptueel model.