al meer dan 7 jaar

de beste afstudeerbegeleiding!

5000+

afgestudeerde studenten!

97,8%

slagingspercentage!

10 Scriptie Tips voor jou voordat je begint met schrijven of tijdens het schrijven van je scriptie. We hopen dat je er iets aan hebt en wensen je heel veel succes!

Ga jij je scriptie schrijven of ben je al bezig? Kijk dan hier voor de belangrijkste tips om zo snel mogelijk verder te komen.

1. Begin met het maken van een raamwerk voor de structuur van je scriptie en leer te werken in de ‘outline view’ van Word. Zo heb je een basis waar je altijd op terug kunt vallen.

2. Wat is de maatschappelijke relevantie van je MSc-onderzoek? Schrijf je scriptie niet voor ‘managers die aan de hand van je scriptie problemen kunnen gaan oplossen’. Formuleer in plaats daarvan een gedachtegang die laat zien welke kennis probleem je oplost en welk maatschappelijk probleem daar bij gebaat kan zijn. Denk aan problemen als: werkloosheid, armoe, schaarste, ziekte, pijn, chaos, hoge kosten, onrechtvaardigheid, stress en eenzaamheid.

3. Fouten maken mag. Als je deze maar constateert en er over rapporteert. Het is mooi als je opzienbarende resultaten naar boven haalt, maar je scriptie is bovenal een document dat laat zien dat iemand jou als onderzoeker en schrijver om een boodschap kan sturen. Alles mag eigenlijk mis gaan – als jij maar grondig bespreekt en rapporteert waarom dat erg is, hoe de resultaten vervormd worden en wat we nu niet te weten zijn gekomen.

4. Komt er ‘niets’ uit je kwantitatieve onderzoek? Laat zien dat dat een aantal dingen kan inhouden: je hypothese was niet goed doordacht, de methodologie om het verwachte resultaat te vinden (bijv. de metingen) klopte niet of het verwachte effect is er inderdaad niet. En dat kan ook opzienbarend zijn!

5. Neem de tijd en probeer de neiging tot slordigheden en afraffelen te weerstaan. De meeste studenten schrijven maar één keer een scriptie en ook jij wilt later dat dat een werkstuk is waar je nog steeds trots op kunt zijn. Spelfouten zijn dus wel erg; je maakt er een domme, ongeïnteresseerde indruk mee en het is een kleine moeite om ze te (laten) verbeteren.

6. Gebruik jouw tijd en die van je begeleider nuttig: stel zo veel mogelijk concrete vragen tijdens de begeleiding van je scriptie. Zomaar hoofdstukken inleveren en vragen of ze van voldoende niveau zijn kost meer nakijk-tijd, is niet efficiënt en je leert er minder van.

7. Je begeleider is geen redacteur en foutenverbeteraar. Beperk het resultaat van een bespreking met je begeleider niet tot ‘het verwerken van commentaar’ en het verbeteren van alleen dat wat concreet wordt aangestipt. Leer uit dat commentaar hoe je je hele aanpak van het onderzoek kunt verbeteren.

8. Laat de computer uit tot je goede ideeën hebt over je onderwerp. In het wilde weg gaan schrijven levert meestal goede tekst noch goed onderzoek op. En van naar een schermpje staren zonder ideeën gaat je werk achteruit.

9. Een Engelse wetenschappelijke tekst uit literatuur vertalen levert meestal niet alleen vreselijk Nederlands op, maar vooral ook tekst die je zelf bij het teruglezen niet meer begrijpt. Schrijf dus altijd in je eigen woorden op wat je gelezen en begrepen hebt.

10. Praat met mensen die je kent over je onderzoek! Dat levert niet alleen respondenten of informanten op, maar scherpt je gedachten. Hoe vaker je uitlegt wat je onderzoekt, hoe beter je weet wat je aan het doen bent en waarom. Dat verhoogt de kwaliteit van je werk.weer “back on track” te brengen. Klik hier voor een uitgebreide omschrijving van de begeleiding die wij jou kunnen bieden.

Vul vrijblijvend in. Laat ons weten waarmee we je kunnen helpen 🙂 We nemen binnen 24 uur contact met je op via de telefoon en/of mail om opties te bespreken!
  • Beschrijf hier kort waar je mee vast loopt