al meer dan 7 jaar

de beste afstudeerbegeleiding!

5000+

afgestudeerde studenten!

97,8%

slagingspercentage!

GREINER MODEL

 

Het Greinier model wordt vaak toegepast op jonge en snelgroeiende ondernemingen. Volgens het Greinier model doorloopt een organisatie verschillende opeenvolgende fasen, die steeds worden afgewisseld door een korte crisis. Zo’n crisis dwingt een organisaties tot verdere ontwikkeling in de vorm van structuurwijziging. Om hier goed op in te spelen, dienen organisaties inzicht te krijgen in deze fasen van groei en crisis. Er zijn verschillende mogelijkheden om inzicht te krijgen in deze fasen omdat er verschillende soorten stijlen van management en organisatiestructuren effectief zijn tijdens deze verschillende fasen.

Het model bestaat uit 6 fasen, die hieronder staan beschreven.

Hoe wij jou kunnen helpen met het Greiner model

Het Greinier model aan het doorgronden voor je onderzoek? Hieronder kan je lezen waar het model uit bestaat maar het toepassen van het model op jouw onderzoek is meer dan dat. Waarschijnlijk ben je nu druk bezig met je vooronderzoek en daar kan jij waarschijnlijk wel wat hulp bij gebruiken. Je zit in een cruciale fase van het schrijven van je scriptie. als je nu geen goede structuur hebt ga je daar de rest van het schrijven van je scriptie last van hebben. Wij kunnen je daarbij helpen! Kom een keer langs bij ons op kantoor om vrijblijvend met ons kennis te maken. Je vertelt in het kort waar je mee bezig bent en waar je tegen aanloopt. Op basis daarvan kunnen we je aanraden om één van onze workshops te volgen of met één van onze experts je onderzoek eens goed door te spreken. Waar je ook mee zit we kunnen je verder helpen! Vul onderstaand formulier in en we nemen contact met je op!

Vul vrijblijvend in. Laat ons weten waarmee we je kunnen helpen 🙂 We nemen binnen 24 uur contact met je op via de telefoon en/of mail om opties te bespreken!
  • Beschrijf hier kort waar je mee vast loopt
Fase 1: Creativiteit

De ontwikkeling van Product en Markt. Er wordt hard gewerkt door de oprichters en meestal verdienen deze weinig en hebben ze de leiding. Wanneer de organisatie groeit, wordt de organisatie complexer en belanden ze in een crisis. Dit zorgt ervoor dat de oprichters de organisatie niet meer kunnen leiden.

Fase 2: Dirigeren

Er komt een nieuwe leiding: de directie. Dan is er vaak sprake van top-down management. Dit betekent voor de groei dat de organisatie complexer wordt. In een zekere crisis betekent het dat de directie de organisatie niet meer kan leiden doordat er teveel activiteiten zijn.

Fase 3: Delegeren

Er is een nieuwe gedecentraliseerde organisatiestructuur, waarbij de besluiten op operationeel niveau worden genomen door de verantwoordelijke mensen. Daarbij grijpt de directie eigenlijk zelden is en gaat strategisch te werk. Wanneer er sprake is van groei, verliest de directie de controle, omdat iedereen zelf de beslissingen neemt. Bij een crisis is er helemaal geen controle meer.

Fase 4: Coördineren

Nieuwe regels worden ingesteld die de stafmedewerkers en de ondersteunende functies dienen te handhaven. Bijvoorbeeld een het bepalen van een rendement voor een productgroep. Wanneer er sprake is van groei dan wordt de organisatie te bureaucratisch  en wanneer en sprake is van een crisis hebben de bestaande regels de organisatie inflexibel gemaakt.

Fase 5: Samenwerken

Toezicht en controle valt voor een groot deel weg, doordat er een overlap komt in functies is en er een vorm van matrixorganisatie ontstaat. De organisatie kan alleen nog groeien door externe partijen omdat er door middel van de groei een eindpunt bereikt is.

Fase 6: Allianties

Er ontstaat groei door middel van allianties, netwerken van externe organisaties.