Hulp nodig met je hoofdvraag?

Kosteloze kennismaking

Wat is een hoofdvraag?

De hoofdvraag vloeit voort uit de probleemstelling die je eerder hebt geformuleerd. De hoofdvraag is de (algemene) vraag hoe dit probleem kan worden opgelost. Deze is weer opgedeeld in deelvragen.

Hoofdvraag voorbeeld

Hoofdvraag voorbeeld - Stel, ik ga een scriptie schrijven over het volgende: afgelopen weekend ben ik tijdens het voetballen door mijn enkel gegaan (dit is de aanleiding). Mijn probleem is dat ik pijn heb in mijn enkel. Mijn probleemstelling is dus: mijn enkel doet pijn.

Mijn probleem is nu dus helder, namelijk: mijn enkel doet pijn. Bij dit probleem hoort een vraag. Deze vraag noemen we de hoofdvraag. De hoofdvraag die bij dit probleem hoort is: Hoe kan ik mijn enkel beter maken?

Zoals je ziet is deze vraag specifiek op het probleem gericht waardoor we eigenlijk al een kader aanbrengen ten aanzien van mijn scriptie. Ik heb het niet over voetbal (dit is bijzaak) of mijn looptechniek (wat misschien een oorzaak of een oplossing zou kunnen zijn), maar over mijn verstuikte enkel en het feit dat ik mijn enkel beter wil maken.

Het probleem is nu ingekaderd, maar er is nog niet gespecificeerd wat er onderzocht gaan worden, want daar kan ik nog alle kanten mee op. Wat ik ga onderzoeken specificeer ik in mijn onderzoeksvraag.

Let op!

De hoofdvraag stelt het complete probleem aan de orde dat je hebt geformuleerd in je probleemstelling. Jij, als student, kan (zeer waarschijnlijk) niet alle facetten van dit probleem onderzoeken (en dat moet je ook niet willen!). Jij pakt een bepaald onderdeel (waar jouw opleiding een raakvlak mee heeft) van dit probleem (en dus de hoofdvraag) dat jij gaat onderzoeken, dit specificeer je vervolgens in je onderzoeksvraag. De andere onderdelen van de onderzoeksvraag benoem je wel (zo compleet mogelijk) maar je beredeneert voornamelijk waarom jij ervoor hebt gekozen om dit onderdeel te onderzoeken.

De complete beantwoording van een hoofdvraag - rekening houdend met alle mogelijkheden die er zijn - om het probleem op te lossen is een utopie. Bedenk maar eens op hoeveel verschillende manieren we mijn enkel beter kunnen maken: van een brace, rust, een kusje van mijn moeder op mijn enkel tot Jomanda. Je kunt niet iedere mogelijkheid onderzoeken!

Niet iedere docent of begeleider zal het eens zijn met de manier waarop je de hoofdvraag operationaliseert. Vaak worden de hoofdvraag en onderzoeksvraag door elkaar heen gehaald.

Hoe kunnen wij je helpen?

Je hoofdvraag aan het formuleren? Waarschijnlijk sta je aan het begin van het schrijven van je scriptie en daar kan jij wel wat hulp bij gebruiken. Je zit in een cruciale fase van het schrijven van je scriptie. als je nu geen goede structuur hebt ga je daar de rest van het schrijven van je scriptie last van hebben. Wij kunnen je daarbij helpen!

Wij helpen je met je scriptie! Heb je al een deel van je scriptie geschreven en wil je graag feedback? Check dan onze feedback mogelijkheden! Je kan natuurlijk ook eerst kijken wat de ervaringen zijn van eerdere studenten die door ons zijn geholpen bij het afstuderen. Lees hier de reviews! Of Lees hier meer over de fases in de scriptiebegeleiding of onze werkwijze.

Stijn Loeber

Geschreven door:

Stijn Loeber
Meer weten over wat wij voor je kunnen betekenen? Klik hier
Waar loop jij vast met je scriptie? Klik hier
WhatsApp met ons!

Heb jij een vraag over de begeleiding? Stuur ons dan een WhatsApp bericht!


06-52044280
Zet de volgende stap in jouw scriptie

Zet de volgende stap in je scriptie!

Kom je er niet uit of zit je gewoon vast? Wij helpen je weer vooruit!
Stop met twijfelen, zet die volgende stap door het formulier in te vullen!

Zet de volgende stap met je scriptie!

Afstudeerbegeleider is onderdeel van Studiemeesters. Je wordt dan ook gebeld door Studiemeesters om een afspraak te maken voor een kosteloze en vrijblijvende kennismaking. Kunnen we je telefonisch niet bereiken? Dan mailen we je.

Wat kan Afstudeerbegeleider verder voor jou betekenen?

Wij hebben een begeleider die bij je past met wie jij één op één aan de slag gaat. We weten dat studenten een beperkt budget hebben dus houden we onze tarieven betaalbaar. Je bent in controle over je eigen proces doordat jij bepaalt wanneer je afspreekt met je begeleider. Daarnaast werken we met niet goed geld terug beleid!

Natuurlijk is de eerste stap om hulp te vragen voor je scriptie lastig terwijl je ook al veel aan je hoofd hebt met je scriptie. Daarom hebben we het maken van een afspraak makkelijk gemaakt. Vaak heb je dezelfde dag nog een afspraak! We zijn ook in de avond bereikbaar via whatsapp of 020 - 752 2702

Maak de volgende stap naar jouw afstudeermoment en vraag een vrijblijvende kennismaking aan!

Bobby Lee Houtkoop
Kurt Kreulen
Stijn Loeber
Maudy Verplancke
Sarah Vreijling
Martin van Leerdam
Caitlin Utama
Vera Oosterveen

Wij staan voor je klaar! Vul vrijblijvend ons contactformulier in!

Afstudeerbegeleider is onderdeel van Studiemeesters. Je wordt dan ook gebeld door Studiemeesters om een afspraak te maken voor een kosteloze en vrijblijvende kennismaking. Kunnen we je telefonisch niet bereiken? Dan mailen we je.