Hulp nodig met de inleiding van je scriptie?

Kosteloze kennismaking

Wat hoort er in je inleiding?

De inleiding is de basis van je onderzoek en daarmee het belangrijkste hoofdstuk van je scriptie. Hier introduceer je je onderwerp en laat je je lezer in logische denkstappen zien waarom de onderzoeksvraag die jij gaat beantwoorden relevant is. Het meeste denkwerk van je scriptie zit dan ook in het schrijven van je inleiding. Het is dus belangrijk om hier genoeg tijd voor uit te trekken!

Context

De inleiding start met de context van je onderzoeksvraag. Je geeft de lezer de context die het nodig heeft om je onderzoeksprobleem goed te kunnen begrijpen. Daarnaast introduceer je, als dit van toepassing is, de opdrachtgever. Wat voor organisatie is dit? En hoe ziet de afdeling waar het probleem speelt er precies uit?

Aanleiding

Vervolgens vertel je de lezer over het probleem dat de opdrachtgever heeft. Je start hierbij met de aanleiding van het probleem. Welke situatie deed de opdrachtgever zich beseffen dat er een probleem speelt? Kwamen er bijvoorbeeld klachten van klanten binnen of bleken medewerkers van verschillende afdelingen slecht met elkaar te communiceren?

Probleemstelling

Wanneer er in de aanleiding een probleem naar voren komt die de opdrachtgever niet direct kan oplossen omdat er kennis mist, heb je de probleemstelling te pakken. De opdrachtgever heeft bijvoorbeeld geen inzicht in de manier waarop medewerkers van afdeling A en afdeling B effectief met elkaar kunnen communiceren.

Doelstellingen

Na het formuleren van de probleemstelling, beschrijf je de doelstellingen. Er worden vaak twee typen doelstellingen onderscheiden: de onderzoeksdoelstelling (welk inzicht wil jij met dit onderzoek verkrijgen?) en de managementdoelstelling (wat wil de opdrachtgever realiseren met de aanbevelingen die volgen uit jouw onderzoek?).

Hoofdvraag

Na het formuleren van de doelstellingen kan je je hoofdvraag, ook wel onderzoeksvraag of centrale vraag genoemd, formuleren. Deze sluit vaak nauw aan bij de probleemstelling.

Deelvragen

Aansluitend aan de hoofdvraag formuleer je je deelvragen, die samen de hoofdvraag beantwoorden. Het is vaak handig om je deelvragen onder te verdelen in theoretische en operationele deelvragen. De theoretische deelvragen beantwoord je in het theoretisch kader (middels literatuuronderzoek) en de onderzoeksdeelvragen beantwoord je in de rest van je scriptie (op basis van bijvoorbeeld interviews of een enquête).

De afronding van de inleiding

De laatste stappen van de inleiding betreffen de afbakening van je onderzoek, de relevantie, een korte beschrijving van de onderzoeksmethoden en een leeswijzer, waarin je de lezer een overzicht biedt van de structuur van de rest van je scriptie.

Stijn Loeber

Geschreven door:

Stijn Loeber
Meer weten over wat wij voor je kunnen betekenen? Klik hier
Waar loop jij vast met je scriptie? Klik hier
WhatsApp met ons!

Heb jij een vraag over de begeleiding? Stuur ons dan een WhatsApp bericht!


06-52044280
Zet de volgende stap in jouw scriptie

Zet de volgende stap in je scriptie!

Kom je er niet uit of zit je gewoon vast? Wij helpen je weer vooruit!
Stop met twijfelen, zet die volgende stap door het formulier in te vullen!

Zet de volgende stap met je scriptie!

Afstudeerbegeleider is onderdeel van Studiemeesters. Je wordt dan ook gebeld door Studiemeesters om een afspraak te maken voor een kosteloze en vrijblijvende kennismaking. Kunnen we je telefonisch niet bereiken? Dan mailen we je.

Wat kan Afstudeerbegeleider verder voor jou betekenen?

Wij hebben een begeleider die bij je past met wie jij één op één aan de slag gaat. We weten dat studenten een beperkt budget hebben dus houden we onze tarieven betaalbaar. Je bent in controle over je eigen proces doordat jij bepaalt wanneer je afspreekt met je begeleider. Daarnaast werken we met niet goed geld terug beleid!

Natuurlijk is de eerste stap om hulp te vragen voor je scriptie lastig terwijl je ook al veel aan je hoofd hebt met je scriptie. Daarom hebben we het maken van een afspraak makkelijk gemaakt. Vaak heb je dezelfde dag nog een afspraak! We zijn ook in de avond bereikbaar via whatsapp of 020 - 752 2702

Maak de volgende stap naar jouw afstudeermoment en vraag een vrijblijvende kennismaking aan!

Bobby Lee Houtkoop
Kurt Kreulen
Stijn Loeber
Maudy Verplancke
Sarah Vreijling
Martin van Leerdam
Caitlin Utama
Vera Oosterveen

Wij staan voor je klaar! Vul vrijblijvend ons contactformulier in!

Afstudeerbegeleider is onderdeel van Studiemeesters. Je wordt dan ook gebeld door Studiemeesters om een afspraak te maken voor een kosteloze en vrijblijvende kennismaking. Kunnen we je telefonisch niet bereiken? Dan mailen we je.