al meer dan 7 jaar

de beste afstudeerbegeleiding!

5000+

afgestudeerde studenten!

97,8%

slagingspercentage!

Het kiezen van een onderwerp voor je scriptie

Als je voor je HBO-opleiding een scriptie moet maken, dan kan het zijn dat je al een onderwerp voor je scriptie voorgeschoteld krijgt van een stage- of studiebegeleider. Toch wordt er in de meeste gevallen op gerekend dat je zelf een goed scriptie onderwerp zoekt, en in de praktijk is dat lang niet altijd eenvoudig. Het onderwerp moet namelijk niet alleen relevant en up to date zijn, maar het moet ook nog eens haalbaar zijn.

Welke eisen bestaan er?

Je scriptie onderwerp moet aansluiten op meerdere richtlijnen. Vaak moet je je houden aan een bepaald soort onderzoek, aan een maximale onderzoeksomvang  en je moet bijvoorbeeld binnen de bepaalde lijnen blijven betreffende het onderwerp. Je krijgt niet voor niets een studiehandleiding, dus maak hier goed gebruik van door precies vast te stellen aan welke eisen je scriptie onderwerp moet voldoen. Op basis daarvan kun je verder.

Vier factoren voor je scriptie onderwerp

Wanneer je een scriptie onderwerp gaat kiezen, dan kan je dit het beste doen op basis van vier factoren. Op de eerste plaats kijk je naar welke onderwerpen zouden passen bij de afstudeer- of stageorganisatie en op de tweede plaats kijk je naar scriptie onderwerpen die ook wetenschappelijk relevant zijn. Zoek voor beide zaken meerdere scriptie onderwerpen en noteer deze. Vervolgens ga je zoeken naar scriptie onderwerpen die, binnen dezelfde richtlijnen, maatschappelijk relevant zijn. Tot slot zoek je onderwerpen waar je zelf affiniteit mee hebt. Je hebt nu vier lijstjes scriptie onderwerpen, op basis van vier verschillende factoren. Bekijk nu welk onderwerp, of welke onderwerpen, op alle vier je lijstjes overeenkomen. Dit zijn geschikte onderwerpen.

Je eigen voorkeur

Wanneer je meerdere scriptie onderwerpen hebt kunnen vinden die op alle vier de vlakken goed passend zijn, dan kan je je uiteindelijke keuze volledig baseren op je eigen voorkeur. Je zit dan aan onderwerp immers altijd goed.

Hulp nodig met je scriptie?

Wil je hulp of begeleiding met je scriptie? Vul dan vrijblijvend hier een contactformulier in en wij nemen binnen 24 uur contact met je op!