al meer dan 7 jaar

de beste afstudeerbegeleiding!

5000+

afgestudeerde studenten!

97,8%

slagingspercentage!

Plan van aanpak voorbeeld

Een plan van aanpak is belangrijk als je gaat beginnen met het uitvoeren van het onderzoek voor je scriptie! Het geeft je een beter beeld van wat er van je wordt verwacht. Gebruik het als een uitgangspunt. Hier vind je een voorbeeld van een plan van aanpak. Houd wel rekening met het feit dat elke opleiding en elke begeleider zijn of haar eigen idee√ęn en voorwaarden heeft ten aanzien van een plan van aanpak of een onderzoeksvoorstel. Een plan van aanpak op HBO niveau kan een heel andere opzet vergen dan een plan van aanpak op WO niveau. Zoek dus altijd goed uit waar een plan van aanpak van jouw onderwijsinstelling aan moet voldoen. Over het algemeen is hier een handleiding voor.

Gebruik het onderstaande voorbeeld van een plan van aanpak daarom enkel om een idee te vormen van een plan van aanpak en om te weten waar je naar kan vragen als je met je begeleider van je scriptie in gesprek gaat. Je kan het plan van aanpak voorbeeld ook gebruiken als input voor het gesprek met je begeleider.

Hieronder vind je een plan van aanpak voorbeeld. De onderdelen hebben we opgedeeld in verschillende pagina’s, om zo het overzicht te bewaren.

Afstudeerbegeleider.nl kan je helpen!

Vul vrijblijvend in. Laat ons weten waarmee we je kunnen helpen ūüôā We nemen binnen 24 uur contact met je op via de telefoon en/of mail om opties te bespreken!
  • Beschrijf hier kort waar je mee vast loopt

 

Plan van aanpak aan het schrijven voor je scriptie en kan je wel wat hulp gebruiken? Schrijf je dan in voor de Plan van aanpak workshop en wij helpen je daarbij!

 

Titel plan van aanpak: 

ADHD, Bekrachtiging en Werkgeheugenprestatie: De invloed van bekrachtiging op het volhouden van een stabiele prestatie op een werkgeheugentaak bij kinderen met ADHD en kinderen zonder ADHD

Nadat je een titel hebt bedacht, begin je eerst even met een paar algemene gegevens.

Klik hier voor een plan van aanpak voorbeeld van: Algemene gegevens

Vervolgens begin je met de onderzoeksbeschrijving. Eigenlijk kan je dit gedeelte zien als de inleiding van je stuk, maar dan minder uitgebreid en gedetailleerd. Belangrijk is dat je hier vooral laat zien welke literatuur je hebt gevonden en gaat gebruiken.

Klik hier voor een plan van aanpak voorbeeld van: Onderzoeksbeschrijving

Het is de bedoeling dat je onderzoeksbeschrijving uitmondt in je hoofdvraag en hypothesen, oftewel: in datgene waar je onderzoek om draait. Zorg ervoor dat de vraag en hypothesen niet uit de lucht komen vallen en dat er voldoende logische samenhang aanwezig is. De onderzoeksbeschrijving moet als het ware op een natuurlijke wijze uitkomen in de hoofdvraag en hypothesen. Daarbij is je hoofdvraag een meer algemene vraag en je  hypothese een zeer specifieke beschrijving van wat je gaat onderzoeken en wat je denkt te verwachten.

Klik hier voor een plan van aanpak voorbeeld van: Hoofdvraag en hypothesen

Waarom is jouw onderzoek relevant? Wat draagt het bij en wat voegt het toe? Beschrijf dit, zodat duidelijk wordt wat het praktische (en wetenschappelijke) belang is van het onderzoek dat je gaat uitvoeren. Je kan in dit onderdeel ook aangeven wat er gebeurt als jouw hypothesen niet uitkomen naar verwachting, of wat een alternatieve hypothese zou kunnen zijn.

Klik hier voor een plan van aanpak voorbeeld van; Praktisch en wetenschappelijk belang

De beschrijving van de respondenten, deelnemers of proefpersonen is belangrijk zodat de lezer weet op welke doelgroep je je gaat richten. Welke kenmerken heeft deze (specifieke) doelgroep? Hoe is de werving gegaan? Wat was het aantal?  Werden deze opgedeeld in groepen etc.?  Beschrijf zo veel mogelijk over jouw doelgroep.

Klik hier voor een plan van aanpak voorbeeld van: Respondenten (werving en selectie)

Ga je meerdere groepen of condities onderzoeken? Beschrijf dan precies waarom je voor deze indeling hebt gekozen en beschrijf de overeenkomsten en verschillen tussen de groepen of condities.

Klik hier voor een plan van aanpak voorbeeld van: Manipulatie (de groepen)

Alle benodigdheden die je gaat gebruiken tijdens je onderzoek beschrijf je hier. Van vragenlijsten tot materialen. Vaak is het belangrijk dat je bij de meetinstrumenten de betrouwbaarheid en validiteit vermeldt. Meestal vind je deze gegevens in de handleiding van het meetinstrument.

Klik hier voor een plan van aanpak voorbeeld van: Vragenlijsten / Materialen

In de procedure beschrijf je precies hoe het onderzoek gaat verlopen. Waar begin je mee en waar eindig je mee? Dit is een chronologisch verhaal. Het moet op zo’n manier beschreven worden, dat een ander jouw onderzoek precies kan repeteren. Beschrijf wat de deelnemers precies moeten doen, wat hen verteld wordt etc.

Klik hier voor een plan van aanpak voorbeeld van: Procedure

Geef kort weer hoe het onderzoeksdesign eruit gaat zien, zodat de lezer er een beeld van krijgt. Geef vervolgens per hypothese aan met welke toetsen van SPSS je deze gaat toetsen.

Klik hier voor een plan van aanpak voorbeeld van: Design en data-analyse

Wat als je hypothesen niet uitkomen nadat je onderzoek is uitgevoerd? Welke verklaringen zou je daarvoor hebben? Wat voor consequenties zal dit hebben? Bedenk dit alvast.

Klik hier voor een plan van aanpak voorbeeld van: Alternatieve verklaringen

Geef aan hoe je planning eruit gaat zien. Wat zijn jouw werkzaamheden en taken en hoe heb je deze verdeeld over de tijd? Dit geeft jezelf ook meteen een overzichtelijk beeld en geeft je meer duidelijkheid met betrekking tot de duur van het onderzoek.

Klik hier voor een plan van aanpak voorbeeld van: Werk- en taakplanning

Geef -wanneer gevraagd- ¬†een indicatie van de financi√ęn weer. Zoals bijvoorbeeld reis- en telefoonkosten, versnaperingen etc.

Klik hier voor plan van aanpak voorbeeld van:¬†Financi√ęle begroting