al meer dan 7 jaar

de beste afstudeerbegeleiding!

5000+

afgestudeerde studenten!

97,8%

slagingspercentage!

PORTER’S 5 KRACHTEN MODEL

 

Dit model wordt gebruikt bij het schrijven van een concurrentie analyse. Deze analyse bestaat uit een concurrenten-analyse en de mate van concurrentie binnen de bedrijfstak. Het model geeft een overzicht van de factoren die de aantrekkelijkheid oftewel de winstgevendheid van een bedrijfstak of markt beïnvloeden. Het is een strategisch marketing model waarmee de ondernemer in staat is de strategie van een onderneming af te stemmen op de aantrekkelijkheid van de markt. Daarnaast kan het een belangrijk onderdeel uitmaken van het marketingplan. De vijf krachten die deze winstgevendheid beïnvloeden zijn hieronder beschreven.

Hoe wij jou kunnen helpen met het Porter model

Het Porter model aan het doorgronden voor je onderzoek? Hieronder kan je lezen waar het model uit bestaat maar het toepassen van het model op jouw onderzoek is meer dan dat. Waarschijnlijk ben je nu druk bezig met je vooronderzoek en daar kan jij waarschijnlijk wel wat hulp bij gebruiken. Je zit in een cruciale fase van het schrijven van je scriptie. als je nu geen goede structuur hebt ga je daar de rest van het schrijven van je scriptie last van hebben. Wij kunnen je daarbij helpen! Kom een keer langs bij ons op kantoor om vrijblijvend met ons kennis te maken. Je vertelt in het kort waar je mee bezig bent en waar je tegen aanloopt. Op basis daarvan kunnen we je aanraden om één van onze workshops te volgen of met één van onze experts je onderzoek eens goed door te spreken. Waar je ook mee zit we kunnen je verder helpen! Vul onderstaand formulier in en we nemen contact met je op!

Vul vrijblijvend in. Laat ons weten waarmee we je kunnen helpen 🙂 We nemen binnen 24 uur contact met je op via de telefoon en/of mail om opties te bespreken!
  • Beschrijf hier kort waar je mee vast loopt

Macht van leveranciers: Deze factoren hebben een invloed op de onderhandelingspositie van de onderneming. Het heeft onder andere invloed op de prijsstelling, kwaliteit en continuïteit van de onderneming.

– Zijn er veel of weinig leveranciers op de markt actief?

– welke invloed oefenen zij uit op de bedrijfstak?

– Welke kosten zijn er verbonden aan het overstappen naar andere leveranciers?

– In welke mate is het product gestandaardiseerd?

– Is er een mogelijkheid om zelf het product te produceren?

Macht van afnemers: De factoren kunnen invloed uitoefenen op de onderhandelingspositie van een afnemer en hebben invloed op de prijsstelling, kwaliteit en continuïteit van de onderneming. De volgende factoren kunnen daarbij worden onderzocht:

– Wat is de opbrengst voor de afnemer?

– Kan er een betere prijs worden bedongen bij een grotere afname?

– Welk belang heeft de afnemer bij het kopen van het product?

– In welke mate is de koper geïnformeerd?

Mate waarin substituten en complementaire goederen verkrijgbaar zijn: In welke mate zijn substituut producten beschikbaar? Een substituut is met name een bedreiging wanneer deze een duidelijke prijs-prestatieverhouding verbetering met zich meebrengt.

Dreiging van nieuwe toetreders tot de markt: In hoeverre het mogelijk is om een markt te betreden wordt onder andere beïnvloed door: schaalvoordelen, overstapkosten, kapital, overheid, gevestigde merken en toegang tot distributiekanalen

Interne concurrentie van spelers op de markt: Denk dan aan vragen zoals of er een hevige concurrentiestrijd aan de orde is of helemaal geen concurrentie De mate van interne concurrentie is een belangrijke indicatie van de aantrekkelijkheid van een markt.

Het model kan goed gebruikt worden om een evaluatie te maken van de strategische positie van een organisatie

 

 

Als je problemen ondervind met het opstellen van dit model, aarzel dan niet en neem contact met ons op zodat we je verder kunnen helpen!