10 praktische scriptie tips!

Kan je wel wat hulp gebruiken bij je scriptie? Schrijf je dan in voor de scriptie workshop en wij helpen je daarbij!

Zit jij vast met je scriptie en wordt je inmiddels een beetje moe van alle lijstjes met vage, abstracte tips? Wij hebben 10 praktische scriptietips voor je op een rijtje gezet! We hopen dat je er iets aan hebt en wensen je heel veel succes!

Scriptie tip 1

Begin met het maken van een raamwerk voor de structuur van je scriptie en leer te werken in de ‘outline view’ van Word. Zo heb je een basis waar je altijd op terug kunt vallen. Daarnaast helpt een outline je door de moeilijke momenten van het scriptieproces. Soms loop je op een bepaald punt helemaal vast en voor je het weet heb je 2 weken niets gedaan. Wanneer je een duidelijke outline voor jezelf hebt gemaakt kan je makkelijker verder schrijven bij een onderdeel van je scriptie waar je niet vastloopt, zonder het overzicht te verliezen!

Scriptie tip 2

Wat is de maatschappelijke relevantie van je onderzoek? Schrijf je scriptie niet voor ‘managers die aan de hand van je scriptie problemen kunnen gaan oplossen’. Formuleer in plaats daarvan een gedachtegang die laat zien welk kennis probleem je oplost en welk maatschappelijk probleem daar bij gebaat kan zijn. Denk aan problemen als: werkloosheid, armoede, schaarste, ziekte, pijn, chaos, hoge kosten, onrechtvaardigheid, stress en problemen in het onderwijs.

Scriptie tip 3

Fouten maken mag. Als je deze maar constateert en rapporteert. Zo kan het gebeuren dat achteraf blijkt dat je antwoordmogelijkheden van je vragenlijst niet ideaal waren. Benoem dit dan, bijvoorbeeld als discussiepunt/limitatie. Uiteindelijk gaat het schrijven van een scriptie er niet om dat jij een foutloos onderzoek kan uitvoeren, maar dat jij een diepgaand inzicht hebt in je eigen onderzoek en de zwakke en sterke punten kan benoemen.

Scriptie tip 4

Komt er ‘niets’ uit je kwantitatieve onderzoek? Onthoud dat dit een aantal dingen kan betekenen: je hypothese was niet goed doordacht, je onderzoeksinstrument was niet geschikt of zat niet goed in elkaar, of het verwachte effect is er inderdaad niet. Beschrijf dit soort oorzaken en bende dat het niet vinden van een effect ook heel veel informatie kan geven!

Scriptie tip 5

Probeer niet vanaf dag 1 een perfecte scriptie te schrijven. Wanneer je de outline uit tip 1 goed hebt staan, ben je niet meer verplicht om van je inleiding in een keer door te schrijven naar je conclusie. Blijf dan ook niet steken bij een alinea die je nog niet perfect hebt geformuleerd, maar concentreer je eerst op de inhoud van je stuk!

Als je het gevoel hebt dat de inhoudelijke lijn van je scriptie goed staat kan je de puntjes op de i gaan zetten. Je kan dan door je hele stuk heengaan en je volledig concentreren op je formulering. Neem hier voldoende tijd voor en zorg daarnaast dat je geen spelfouten, grammaticafouten of typefouten in je stuk laat staan!

Scriptie tip 6

Gebruik jouw tijd en die van je begeleider nuttig: stel zo veel mogelijk concrete vragen tijdens de begeleiding van je scriptie. Zomaar hoofdstukken inleveren en vragen of ze van voldoende niveau zijn kost meer nakijk-tijd, is niet efficiënt en je leert er minder van.

Scriptie tip 7

Je begeleider is geen redacteur en foutenverbeteraar. Beperk het resultaat van een bespreking met je begeleider niet tot ‘het verwerken van commentaar’ en het verbeteren van alleen dat wat concreet wordt aangestipt. Leer uit dat commentaar hoe je je hele aanpak van het onderzoek kunt verbeteren.

Scriptie tip 8

Laat de computer uit tot je goede ideeën hebt over je onderwerp. In het wilde weg gaan schrijven levert meestal geen goede tekst en onderzoek op. En van naar een schermpje staren zonder ideeën gaat je creativiteit alleen maar achteruit.

Wat wel kan helpen is om het te bespreken met anderen. Wanneer je je gedachten uit moet spreken wordt je automatisch verplicht hier een coherent verhaal van te maken en dit kan je merken er op papier ook een heldere rode lijn in aan te brengen. Als je nog aan het brainstormen bent kan het helpen om steekwoorden op te schrijven zodat je met je ideeën kan gaan puzzelen!

Scriptie tip 9

Een Engelse wetenschappelijke tekst uit literatuur vertalen levert meestal niet alleen vreselijk Nederlands op, maar vooral ook tekst die je zelf bij het teruglezen niet meer begrijpt. Schrijf dus altijd in je eigen woorden op wat je gelezen en begrepen hebt.

Scriptie tip 10

Praat met mensen die je kent over je onderzoek! Dat levert niet alleen respondenten of informanten op, maar scherpt je gedachten. Hoe vaker je uitlegt wat je onderzoekt, hoe beter je weet wat je aan het doen bent en waarom. Dat verhoogt de kwaliteit van je werk.

 

 

Heb jij nog meer goede tips voor het schrijven van een scriptie, maar deze staan hier nog niet bij? Stuur ons even een mailtje met jouw tip! info@afstudeerbegeleider.nl

 

Kijk hier verder voor Statistiek hulp of voor SPSS hulp!