Probleemstelling

Hulp nodig met het formuleren van de probleemstelling?

Wat zijn veelvoorkomende problemen bij het formuleren van een probleemstelling?

Wat we vaak zien bij studenten die struggelen met de probleemstelling is dat er open deur ingetrapt worden, dat studenten de kern van een probleem missen of de probleemstelling onvoldoende inkaderen. De relevantie, kracht, diepte en breedte van je probleemstelling zijn belangrijke factoren om mee te nemen in het formuleren ervan. Om meer te lezen over wat een probleemstelling precies is, klik je hier.

Waar loop je op vast bij een probleemstelling?

Studenten lopen vaak onnodig vast bij het formuleren van de probleemstelling. Één van de oorzaken hiervan is dat het werk voorafgaand aan het formuleren van de probleemstelling niet juist is uitgevoerd. Hierdoor loop je hoe dan ook vast, ongeacht de hoeveelheid werk die je in het formuleren van de probleemstelling steekt.

Hulp bij het formuleren van een relevante probleemstelling

Om een relevante probleemstelling te formuleren dien je een diep begrip te hebben van de context waarin een probleem zich voordoet. In het geval van een wetenschappelijke probleemstelling zoek je iets wat we nog niet, of onvoldoende, weten. Om een goede probleemstelling te formuleren moet je dus precies weten wat de huidige stand van zaken is wat betreft jouw onderzoeksonderwerp binnen de wetenschap. Voorkom dus dat je open deuren intrapt! Maak je hier alleen niet al te veel zorgen over, de meeste wetenschappers zijn het meestal niet met elkaar eens en er is altijd wel iets dat we nog niet (goed genoeg) snappen of weten.

Hulp bij het formuleren van een sterke probleemstelling

Een sterke probleemstelling geeft een duidelijke beschrijving van de kern van een probleem. Het identificeren van de kern van een probleem kan lastig zijn. Wat we zaak zien is dat studenten afgeleid raken en uiteindelijk in symptoombestrijding verstrikt raken in plaats van de daadwerkelijke kern van een probleem aan te boren.

Een voorbeeld kan helpen om dit probleem te verhelderen. Stel je voor, je werkt voor een autofabrikant en krijgt veel klachten over het stukgaan van autobanden. Dan kun je er voor kiezen om iedere keer nieuwe banden te ontwikkelen, maar je zou ook eens kunnen kijken naar de kwaliteit van het wegdek binnen een bepaalde omgeving. Dit voorbeeld laat zien dat het probleem niet zozeer de kwaliteit van de banden is, maar eerder de kwaliteit van het wegdek; de echte kern van het probleem!

Hulp bij het formuleren van een ingekaderde probleemstelling

Wat belangrijk is om op te letten is dat een probleemstelling eigen bestaat uit twee dimensies bestaat, namelijk breedte en diepte. Een probleemstelling kan breed zijn (algemeen), dan is deze vaak niet diep. Aan de andere kant kan een probleemstelling diep zijn (heel specifiek), maar dat doet dan wel af aan de breedte van de toepasbaarheid van de oplossing die je scriptie aandraagt.

Een oplossing voor een brede probleemstelling is breed toepasbaar. Dat wil zeggen dat een dergelijke oplossing voor veel situaties relevant is. Het nadeel van een te brede probleemstelling is echter dat de oplossing te algemeen wordt waardoor zij haar relevantie verliest.

Een oplossing voor een diepe probleemstelling is vaak zeer gedetailleerd en effectief. Echter, het bereik ervan is smal. Dat wil zeggen dat de oplossing gericht is op slechts een klein aantal situaties waarin het probleem zich voordoet.

Het moge duidelijk zijn dat de afweging tussen breedte en diepte erg lastig kan zijn! Afstudeerbegeleider kan je helpen met het vinden van de juiste balans tussen breedte en diepte van je probleemstelling. Lees hier meer over hoe Afstudeerbegeleider jou kan begeleiden bij het schrijven van een probleemstelling.

Waar kan Afstudeerbegeleider je bij helpen?

Aan de hand van persoonlijke begeleiding helpen wij je bij het identificeren van de kern van je probleem en vervolgens bij het formuleren van een relevante en strak ingekaderde probleemstelling.

Wij van Afstudeerbegeleider stellen aan jou, tijdens persoonlijke begeleiding, de juiste kritische vragen om je op die manier zelf goed na te laten denken over je plan van aanpak. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat jij degene bent met de beste grip op je scriptie. Wij geloven erin dat de beste aanpak is jou een hengel te geven en te leren vissen, in plaats van dat wij de vissen voor je uit het water halen.

Kurt Kreulen

Geschreven door:

Kurt Kreulen
Meer weten over wat wij voor je kunnen betekenen? Klik hier
Waar loop jij vast met je scriptie? Klik hier

Zet de volgende stap in jouw scriptie

Zet de volgende stap in je scriptie!

Kom je er niet uit of zit je gewoon vast? Wij helpen je weer vooruit!
Stop met twijfelen, zet die volgende stap door het formulier in te vullen!

Hoe kan Afstudeerbegeleider jou verder helpen?

Heb je je probleemstelling al honderd keer aangepast en klopt hij voor je gevoel nog steeds niet? Of stel je het opstellen van de probleemstelling al weken uit, omdat je bang bent dat hij toch niet goed zal zijn? Dan staan wij voor je klaar en helpen je verder! We gaan samen met jou in op de context en aanleiding van je probleem en stellen je kritische vragen. Zo krijg jij grip op het probleem en krijg je handvatten om een relevante en specifieke probleemstelling op te stellen. Lees hieronder verder!

Wij hebben een begeleider die bij je past met wie jij één op één aan de slag gaat. We weten dat studenten een beperkt budget hebben dus houden we onze tarieven betaalbaar. Je bent in controle over je eigen proces doordat jij bepaalt wanneer je afspreekt met je begeleider. Daarnaast werken we met niet goed geld terug beleid!

Natuurlijk is de eerste stap om hulp te vragen voor je scriptie lastig terwijl je ook al veel aan je hoofd hebt met je scriptie. Daarom hebben we het maken van een afspraak makkelijk gemaakt. Vaak heb je dezelfde dag nog een afspraak! We zijn ook in de avond bereikbaar via whatsapp of 020 - 752 2702

Maak de volgende stap naar jouw afstudeermoment en vraag een vrijblijvende kennismaking aan!WhatsApp met ons!

Heb jij een vraag over de begeleiding? Stuur ons dan een WhatsApp bericht!


06-52044280
Bobby Lee Houtkoop
Kurt Kreulen
Stijn Loeber
Maudy Verplancke
Sarah Vreijling
Martin van Leerdam
Caitlin Utama
Vera Oosterveen

Wij staan voor je klaar! Vul vrijblijvend ons contactformulier in!

Binnen 24 uur contact

  • Amsterdam
  • Maassluistraat 2
  • 1062 GD Amsterdam
  • Den Haag
  • Johanna Westerdijkplein 75
  • 2521 EN Den Haag
  • Utrecht
  • Arthur van Schendelstraat 650
  • 3511 MJ Utrecht