Samenvatting

Hoe schrijf je de samenvatting voor je scriptie?

Hieronder vind je een voorbeeld van een samenvatting van een scriptie. Gebruik het voorbeeld om je te laten inspireren voor de opbouw en structuur van jouw eigen samenvatting.

Van december 2006 tot april 2007 was het televisieprogramma Road2-Reality op Omroep Brabant te zien. Het televisieprogramma is het resultaat van een samenwerkingsverband tussen Omroep Brabant en de Brabantse COS-sen. Het COS is een onafhankelijk regionaal organisatie- en adviesbureau voor mondiale vraagstukken. Het is gespecialiseerd in adviezen en projecten over internationale samenwerking, duurzame ontwikkeling en multiculturele samenwerking. Omroep Brabant is een regionaal televisie en radio station in Noord Brabant.

Vijf jonge koppels (18-25 jaar) zijn in de zomer van 2006 3 tot 4 weken op reis gegaan naar Nicaragua, Oost-Soedan, India, Zuid-Afrika of Brazilië, waar ze verschillende thema’s aan de kaak hebben gesteld. Het waren belangrijke mondiale thema’s gebaseerd op de millenniumdoelen. De thema’s hadden ook een link met Noord-Brabant, bijvoorbeeld door de verbanden die verschillende steden uit Brabant hebben met steden in ontwikkelingslanden. De jongeren maakten een reportage over een ontwikkelingsproject ter plaatse. Hierbij hebben ze met name het dagelijkse leven van de jongeren laten zien.

Het doel van het project was tweeledig:

 • Beïnvloeding van de bereidheid van mensen om concreet iets te doen aan armoede bestrijding
 • Beïnvloeding van de beeldvorming over ontwikkelingswerk

Naar aanleiding van het programma Road2Reality is dit onderzoek uitgevoerd om inzicht te verkrijgen in het effect van Road2Reality op de kennis, betrokkenheid, attitude en het gedrag van de kijkers met betrekking tot ontwikkelingswerk. Het onderzoek is een antwoord op de vraag van Omroep Brabant en de Brabantse COS-sen die wilden weten in hoeverre Road2Reality invloed had op de bereidheid van mensen om concreet iets te doen aan armoedebestrijding en op de beeldvorming over ontwikkelingswerk.

Om dit na te gaan is gekozen om te werken met vragenlijsten. Deze zijn geconstrueerd op basis van de “Theory of planned behavior” (TPB) (Ajzen, 2005). De vragenlijsten zijn voor en na de uitzendingen van Road2Reality door de proefpersonen ingevuld.

Algemeen viel op dat de respondenten Road2Reality positief evalueerden. Respondenten vonden het televisieprogramma leuk, interessant, aansprekend en informatief. De algemene tendens van de resultaten was dan ook positief. Respondenten hadden na het bekijken van Road2Reality significant meer kennis over de millenniumdoelen en hadden een significant hogere waargenomen subjectieve norm. Voor betrokkenheid bij ontwikkelingswerk was een marginale significante stijging zichtbaar. Voor de overige variabelen in het onderzoek, kennis, attitude, waargenomen gedragscontrole en intentie is geen significant verschil gevonden, toch is er bij elk van deze variabelen een positieve trend zichtbaar. Het TPB model, dat gekozen is om de gedragsintentie te verklaren, blijkt de juiste keuze te zijn geweest. De determinanten van de TPB bleken significante voorspellers te zijn van de intentie om aan ontwikkelingswerk te doen of te doneren.

Op basis van de resultaten en conclusies kan worden gesteld dat er aan de voorwaarden, de voorspellers van de intentie op basis van de “Theory of planned behavior”, voldaan wordt. Daarom is de algemene aanbeveling om het televisieprogramma vooral te richten op de mogelijkheden om iets met de intentie om te zetten in daadwerkelijk gedrag aangaande ontwikkelingswerk. Road2-Reality zou dan ook een grote rol kunnen spelen door als link te fungeren tussen intentie en gedrag, bijvoorbeeld door mensen expliciet de mogelijkheid te geven een bijdrage te leveren aan de thema’s in en tijdens de uitzending.

Martin van Leerdam

Geschreven door:

Martin van Leerdam
Meer weten over wat wij voor je kunnen betekenen? Klik hier
Waar loop jij vast met je scriptie? Klik hier

Zet de volgende stap in jouw scriptie

Zet de volgende stap in je scriptie!

Kom je er niet uit of zit je gewoon vast? Wij helpen je weer vooruit!
Stop met twijfelen, zet die volgende stap door het formulier in te vullen!

Hoe kan Afstudeerbegeleider jou verder helpen?

Kom je er niet uit aan de hand van de voorbeelden? Trek dan aan de bel! Want wanneer je geen goede structuur hebt, zal je hier de rest van het traject last van hebben. Wij helpen dit voorkomen!

Wij hebben een begeleider die bij je past met wie jij één op één aan de slag gaat. We weten dat studenten een beperkt budget hebben dus houden we onze tarieven betaalbaar. Je bent in controle over je eigen proces doordat jij bepaalt wanneer je afspreekt met je begeleider. Daarnaast werken we met niet goed geld terug beleid!

Natuurlijk is de eerste stap om hulp te vragen voor je scriptie lastig terwijl je ook al veel aan je hoofd hebt met je scriptie. Daarom hebben we het maken van een afspraak makkelijk gemaakt. Vaak heb je dezelfde dag nog een afspraak! We zijn ook in de avond bereikbaar via whatsapp of 020 - 752 2702

Maak de volgende stap naar jouw afstudeermoment en vraag een vrijblijvende kennismaking aan!WhatsApp met ons!

Heb jij een vraag over de begeleiding? Stuur ons dan een WhatsApp bericht!


06-52044280
Bobby Lee Houtkoop
Kurt Kreulen
Stijn Loeber
Maudy Verplancke
Sarah Vreijling
Martin van Leerdam
Caitlin Utama
Vera Oosterveen

Wij staan voor je klaar! Vul vrijblijvend ons contactformulier in!

Binnen 24 uur contact

 • Amsterdam
 • Maassluistraat 2
 • 1062 GD Amsterdam
 • Den Haag
 • Johanna Westerdijkplein 75
 • 2521 EN Den Haag
 • Utrecht
 • Arthur van Schendelstraat 650
 • 3511 MJ Utrecht