Checken assumpties

Hoe check je de assumpties van een analyse?

Het checken van assumpties

Wanneer je er voor kiest om je data te analyseren aan de hand van een bepaalde toets (bijvoorbeeld een ANOVA of een regressie analyse) dan komt daar het checken van assumpties bij kijken. Hierbij ga je na of de data die je wilt analyseren ook echt geanalyseerd kan worden met de toets die jij gekozen hebt. Of dit kan, hangt er van af of er aan de assumpties van een toets wordt voldaan. Elke toets heeft verschillende assumpties die je moet checken. Het is belangrijk om de assumpties te checken omdat de uitkomsten van een analyse alleen maar geldig zijn op het moment dat je aan alle assumpties voldoet. Het checken van je assumpties gaat daarom vooraf aan de data-analyse.

Let op! SPSS geeft ook gewoon de resultaten wanneer je de assumpties niet hebt gecheckt. Het is jouw taak, als onderzoeker, om de assumpties vooraf aan de analyses te checken.

Vastlopen bij het checken van assumpties

Hey, top! je hebt de juiste toets gekozen (zie ook toetskeuze) om je data te analyseren. Maar nu… We zien dat studenten soms vastlopen bij het checken van assumpties. Dit kan komen omdat het de student niet duidelijk is welke assumpties er allemaal horen bij een bepaalde toets. Daarnaast kunnen de assumpties bij een toets abstract en onduidelijk overkomen op de student. Want wat betekent de assumptie van normaliteit of multicollineariteit nou echt? Bovendien is het ook niet altijd even duidelijk hoe je kan checken of er aan een assumptie wordt voldaan. Al met al is het daarom totaal niet gek dat studenten soms vastlopen bij het checken van de assumpties.

Hulp bij het checken van assumpties

Wij van Afstudeerbegeleider kunnen jou helpen bij alle aspecten die komen kijken bij het schrijven van een scriptie, zo ook bij het checken van assumpties. We hebben ervaren statistiekbegeleiders die jou hierbij kunnen helpen! Mocht je benieuwd ben wie onze begeleiders zijn, leer onze begeleiders alvast een beetje kennen via onze teampagina.

Samen met je begeleider ga je rustig alle assumpties doornemen. Als je begrijpt wat de verschillende assumpties van een toets op doelen, zullen we samen deze assumpties gaan koppelen aan jouw data. Behalve dat je straks in staat bent om jouw data te checken op de assumpties, zal je ook veel beter begrijpen wat verschillende assumpties precies inhouden.

Wat als mijn data niet aan de assumpties voldoet?

Heb jij je data gecheckt op assumpties, maar lijkt het er op dat je data niet aan de assumpties voldoet? De statistiekbegeleiders van Afstudeerbegeleider kunnen samen met jou naar de assumpties kijken, en samen gaan jullie deze evalueren. Het verschilt per assumptie hoe streng deze is, en wat een passende oplossing is voor een geschonden assumptie. Onze begeleiders kunnen je vertellen wat je in zo’n geval kan doen, en welke alternatieven er bestaan voor bepaalde toetsen.

Kom je er zelf niet helemaal uit met het checken van assumpties? Afstudeerbegeleider biedt je hulp; bel of app ons gerust om kennis te maken!

Vera Oosterveen

Geschreven door:

Vera Oosterveen
Meer weten over wat wij voor je kunnen betekenen? Klik hier
Waar loop jij vast met je scriptie? Klik hier

Zet de volgende stap in jouw scriptie

Zet de volgende stap in je scriptie!

Kom je er niet uit of zit je gewoon vast? Wij helpen je weer vooruit!
Stop met twijfelen, zet die volgende stap door het formulier in te vullen!

Hoe kan Afstudeerbegeleider jou verder helpen?

Wij hebben een begeleider die bij je past met wie jij één op één aan de slag gaat. We weten dat studenten een beperkt budget hebben dus houden we onze tarieven betaalbaar. Je bent in controle over je eigen proces doordat jij bepaalt wanneer je afspreekt met je begeleider. Daarnaast werken we met niet goed geld terug beleid!

Natuurlijk is de eerste stap om hulp te vragen voor je scriptie lastig terwijl je ook al veel aan je hoofd hebt met je scriptie. Daarom hebben we het maken van een afspraak makkelijk gemaakt. Vaak heb je dezelfde dag nog een afspraak! We zijn ook in de avond bereikbaar via whatsapp of 020 - 752 2702

Maak de volgende stap naar jouw afstudeermoment en vraag een vrijblijvende kennismaking aan!WhatsApp met ons!

Heb jij een vraag over de begeleiding? Stuur ons dan een WhatsApp bericht!


06-52044280
Bobby Lee Houtkoop
Kurt Kreulen
Stijn Loeber
Maudy Verplancke
Sarah Vreijling
Martin van Leerdam
Caitlin Utama
Vera Oosterveen

Wij staan voor je klaar! Vul vrijblijvend ons contactformulier in!

Binnen 24 uur contact

  • Amsterdam
  • Maassluistraat 2
  • 1062 GD Amsterdam
  • Den Haag
  • Johanna Westerdijkplein 75
  • 2521 EN Den Haag
  • Utrecht
  • Arthur van Schendelstraat 650
  • 3511 MJ Utrecht