al meer dan 7 jaar

de beste afstudeerbegeleiding!

5000+

afgestudeerde studenten!

97,8%

slagingspercentage!

Vragenlijst opstellen

Vragenlijst aan het opstellen? Een vragenlijst is een onderzoeksmethode waar je dezelfde vragen aan een heleboel (een specifieke doelgroep) mensen stelt. Het moet voor jou de resultaten opleveren waarmee jij jouw deelvragen kunt beantwoorden. Een vragenlijst is erg handig wanneer je weinig persoonlijke informatie per respondent en een grote steekproef nodig hebt. Wanneer je kiest voor een vragenlijst, bedenk dan eerst de manier van afname. Bijvoorbeeld via de mail, online of hard copy? Wanneer je de vragenlijst online zet is het handig dat je voorafgaand aan het versturen van de vragenlijsts, eerst zelf de vragenlijst invult zodat je eventuele fouten eruit kan halen en je kan zien hoe je je data aangeleverd krijgt. Een online afname zorgt ook voor het sneller verkrijgen van reacties.

 

Respondenten voor je vragenlijst gratis verzamelen

Wanneer je gratis repsondenten voor je vragenlijst wilt verzamelen heb je een aantal opties:

Eigen netwerk

Een wervende onderwerp tekst is cruciaal voor het trekken van de aandacht van je respondenten. Deze tekst kan kort en krachtig, duidelijk en simpel. Het toevoegen van een opvallend plaatje kan ook helpen. Verder kan je je vragenlijst interessant maken door bijvoorbeeld een beloning uit te loven.

Vertel ook altijd hoe lang het invullen van de vragenlijst ongeveer gaat duren. Hoe korter deze duurt, hoe eerder mensen het zullen invullen. Mocht je vragenlijst langer zijn dan 5 minuten, zet de tijd er dan NIET bij.

Facebookgroepen 

In deze facebookgroepen komen studenten samen die bezig zijn met respondenten verzamelen. Je plaatst hier je vragenlijst en vult vragenlijsten van andere studenten in. In ruil daarvoor vullen zij die van jou in. Een nadeel is dat je achter andere mensen aan moet zitten en ze niet altijd jouw vragenlijst ook invullen.

Link naar groep: https://www.facebook.com/groups/vragenlijstruilen/

SurveySwap voor gratis respondenten verzamelen 

SurveySwap.nl (link) is een gratis tool waar je snel respondenten kan verzamelen. Het werkt door middel van het ruilen van vragenlijsten (net als de facebook groepen). Het voordeel is dat je zeker weet dat iemand anders ook jouw vragenlijst ook invult. Daarnaast werkt het op basis van de lengte van de vragenlijst.

Bijvoorbeeld, wanneer de vragenlijst van de ander lang is (45min) en die van jou kort (5min), dan wordt dat eerlijk verwerkt en krijg jij 45/5=9 volledig ingevulde vragenlijsten terug voor het invullen.

Link naar SurveySwap: https://surveyswap.nl

Demografische variabelen in je vragenlijst

Demografische gegevens kan je het beste aan het eind van de vragenlijst vragen. Vertel wat je gaat doen met de informatie en leg het doel van je onderzoek uit. Geef duidelijk aan dat de informatie van de respondenten vertrouwelijk wordt behandeld. Het is ook handig als je ergens ruimte openlaat voor opmerkingen, zodat respondenten nog iets kunnen toevoegen. Dit kan waardevolle informatie opleveren.

Zorg dat de vragen in je vragenlijst een logische volgorde hebben. Deel de vragen (items) op in categorieën. Bedenk tevens de antwoordmogelijkheden. Stel je een open vraag, meerkeuzevraag of een scorevraag?

Wanneer je de ingevulde vragenlijsten binnen hebt kun je gaan bedenken wat je met je data gaat doen (opslag, organisatie). Hoe verloopt verder de communicatie met de respondenten? Wat doe je bijvoorbeeld met de respondenten die niet gereageerd hebben of onbeantwoorde vragen hebben opgestuurd? Stuur je de respondenten nog een bedankmail of de resultaten van je onderzoek? Misschien ben je bereid om een presentatie te geven van je resultaten (bijvoorbeeld op een school of bedrijf of instelling).

Nog hulp nodig?

Wil je weten of wij iets voor je kunnen betekenen? Kom dan bij ons langs voor een gratis en vrijblijvende kennismaking! Vul dan eerst even het Contactformulier in en dan hoor je zo snel mogelijk van ons! Misschien heb je ook al wel wat vragen? Kijk dan eerst bij Veelgestelde vragen.

Op zoek naar een scriptie voorbeeld? Hier vind je een Scriptie voorbeeld waarin onder andere het trechtermodel is verwerkt! Dien je een conceptueel model te maken die voortvloeit uit je Probleemstelling? Kijk dan even op bij Conceptueel model scriptie.

Ook benieuwd naar hoe je het voorwoord van je scriptie schrijft? Kijk bij Scriptie voorwoord.