Wat is de BCG-matrix

De Boston Consultancy Group matrix, ook wel de Growth-Matrix genoemd, is een hulpmiddel waarmee organisaties hun producten of bedrijfseenheden kunnen analyseren. De BCG-Matrix geeft een bruikbaar en makkelijk te interpreteren overzicht van de mogelijkheden die een organisatie heeft om haar middelen zo efficiënt mogelijk in te zetten om zo de toekomstige winstgevendheid te kunnen maximaliseren. Het model wordt onderverdeeld in 4 kwadranten over 2 assen, namelijk marktaandeel en groeipotentieel.

Meer weten wat wij voor je kunnen betekenen? Check dan onze:

Het groeipotentieel van een markt wordt ook wel gezien als de aantrekkelijkheid van die markt. In markten die sterke groei doormaken is het makkelijker om winstgevend te zijn dan in markten die vastzitten en waar de concurrentie heviger is.

Alle producten of bedrijfseenheden kunnen worden beoordeeld door middel van een hoge of lage score op hun marktaandeel en het groeipotentieel. Daarna kunnen ze worden onderverdeeld in 1 van de 4 categorieën: star, question mark, cash cow en dog.

  • Star; hoog marktaandeel, hoog groeipotentieel: hier heeft een organisatie en stevige aanwezigheid in combinatie met een hoge groei, wat veel kansen oplevert om uiteindelijk inkomsten te genereren. Het doel is om het marktaandeel te verdedigen zodat de stars overgaan in cash cows zodra de markt uitgegroeid is.
  • Question Mark; laag marktaandeel, hoog groeipotentieel: Hier is er een situatie waarin de hoge marktgroei veel geld kost, maar er door het lage marktaandeel nog maar weinig geld binnenkomt voor een organisatie. Het doel is om voldoende marktaandeel te winnen om zo winstgevend te worden. Question Marks moeten zorgvuldig worden geanalyseerd om te kijken of ze de investeringen wel terug kunnen verdienen.
  • Cash Cow; hoog marktaandeel, laag groeipotentieel: Dit zijn de grote spelers in een volwassen markt die meer geld genereren dan dat ze kosten. De bedoeling is om de cash cows te ‘melken’ om zo voldoende inkomsten binnen te krijgen die weer ergens anders in de organisatie besteed kunnen worden.
  • Dog; laag marktaandeel, laag groeipotentieel: Dit zijn onderdelen die weinig opleveren en weinig kosten. De vraag is of ze rendabel genoeg zijn om aan te houden, anders kunnen ze het beste afgestoten worden.
  • Meer weten wat wij voor je kunnen betekenen? Check dan onze:

De BCG-matrix aan het droogronden voor een onderzoek? Hierboven heb je kunnen lezen waar het model uit bestaat en waar het wordt toegepast, maar het toepassen van een model op een onderzoek is meer dan dat. Waarschijnlijk ben je nu druk bezig met het vooronderzoek en kan je daar waarschijnlijk wat hulp bij gebruiken. Het vooronderzoek is een cruciale fase van het scrhijven van de scriptie. Als er nu geen goede structuur wordt neer gezet heb je daar de rest van het schrijven van de scriptie last van.

Heb je vragen of wil je er met iemand over sparren die er écht verstand van heeft? Dan staat er bij Afstudeerbegeleider een team voor jou klaar om je hiermee te helpen. Wij hebben een begeleider die bij je past met wie jij één op één aan de slag kunt gaan. Deze persoon kan ervoor zorgen dat jij snapt wat je doet en dat je flinke stappen vooruit kunt maken.

We weten dat studenten een beperkt budget hebben dus houden we onze tarieven betaalbaar. Je bent geheel in controle over je eigen proces omdat jij bepaalt waar, wanneer, hoe lang en met welke begeleider je afspreekt. Daarnaast werken we met een “niet goed geld terug” beleid; dit houdt in dat je er gedurende de eerste 20 minuten voor kunt kiezen om kosteloos te stoppen met de begeleiding.

Wij begrijpen dat het lastig kan zijn om hulp te vragen bij het schrijven van je scriptie; wij hebben het maken van een afspraak daarom zo makkelijk mogelijk voor je gemaakt. Vaak heb je dezelfde dag nog een afspraak! We zijn ook in de avond (tot 22:00) bereikbaar via Whatsapp of 020 – 752 2702

Zet dus snel de volgende grote stap richting jouw afstudeermoment en vraag een vrijblijvende kennismaking aan!

Meer weten wat wij voor je kunnen betekenen? Check dan onze:

Onze methode in één minuut

Sanne (student) over onze scriptiebegeleiding

De weg naar afstuderen weer vinden

De weg kwijt in je scriptie? Had jouw begeleider of opdrachtgever net zo goed Chinees kunnen praten? Geen nood, wij helpen je om de controle terug te krijgen!

Nodige bevestiging in je keuzes

Het schrijven van je scriptie betekent veel keuzes en fouten maken. Wij kijken met je mee en bespreken wat je hebt gedaan zodat jij je er weer zeker over voelt

Deadline toch halen (realistische planning)

Een naderende scriptiedeadline zorgt voor stress. We stellen samen een realistische planning op zodat jij die deadline gaat halen!

Vertel ons wie je bent en we gaan samen met je aan de slag!

Nog één stap en je hebt je gratis kennismaking geregeld 🙂

Waarom Afstudeerbegeleider?

zijn je voorgegaan
0 studenten
Wat zeggen andere studenten over onze begeleiding