Wat is het Greinier model

Het Greinier model wordt vaak toegepast op jonge en snelgroeiende ondernemingen. Volgens het Greinier model doorloopt een organisatie verschillende opeenvolgende fasen, die steeds worden afgewisseld door een korte crisis. Zo’n crisis dwingt een organisaties tot verdere ontwikkeling in de vorm van structuurwijziging. Om hier goed op in te spelen, dienen organisaties inzicht te krijgen in deze fasen van groei en crisis. Er zijn verschillende mogelijkheden om inzicht te krijgen in deze fasen omdat er verschillende soorten stijlen van management en organisatiestructuren effectief zijn tijdens deze verschillende fasen.

Meer weten wat wij voor je kunnen betekenen? Check dan onze:

 • Fase 1: Creativiteit

  De ontwikkeling van Product en Markt. Er wordt hard gewerkt door de oprichters en meestal verdienen deze weinig en hebben ze de leiding. Wanneer de organisatie groeit, wordt de organisatie complexer en belanden ze in een crisis. Dit zorgt ervoor dat de oprichters de organisatie niet meer kunnen leiden.

  Fase 2: Dirigeren

  Er komt een nieuwe leiding: de directie. Dan is er vaak sprake van top-down management. Dit betekent voor de groei dat de organisatie complexer wordt. In een zekere crisis betekent het dat de directie de organisatie niet meer kan leiden doordat er teveel activiteiten zijn.

  Fase 3: Delegeren

  Er is een nieuwe gedecentraliseerde organisatiestructuur, waarbij de besluiten op operationeel niveau worden genomen door de verantwoordelijke mensen. Daarbij grijpt de directie eigenlijk zelden is en gaat strategisch te werk. Wanneer er sprake is van groei, verliest de directie de controle, omdat iedereen zelf de beslissingen neemt. Bij een crisis is er helemaal geen controle meer.

  Fase 4: Coördineren

  Nieuwe regels worden ingesteld die de stafmedewerkers en de ondersteunende functies dienen te handhaven. Bijvoorbeeld een het bepalen van een rendement voor een productgroep. Wanneer er sprake is van groei dan wordt de organisatie te bureaucratisch en wanneer en sprake is van een crisis hebben de bestaande regels de organisatie inflexibel gemaakt.

  Fase 5: Samenwerken

  Toezicht en controle valt voor een groot deel weg, doordat er een overlap komt in functies is en er een vorm van matrixorganisatie ontstaat. De organisatie kan alleen nog groeien door externe partijen omdat er door middel van de groei een eindpunt bereikt is.

  Fase 6: Allianties

  Er ontstaat groei door middel van allianties, netwerken van externe organisaties.

 • Meer weten wat wij voor je kunnen betekenen? Check dan onze:

Het Greinier model aan het droogronden voor een onderzoek? Hierboven heb je kunnen lezen waar het model uit bestaat en waar het wordt toegepast, maar het toepassen van een model op een onderzoek is meer dan dat. Waarschijnlijk ben je nu druk bezig met het vooronderzoek en kan je daar waarschijnlijk wat hulp bij gebruiken. Het vooronderzoek is een cruciale fase van het scrhijven van de scriptie. Als er nu geen goede structuur wordt neer gezet heb je daar de rest van het schrijven van de scriptie last van.

Heb je vragen of wil je er met iemand over sparren die er écht verstand van heeft? Dan staat er bij Afstudeerbegeleider een team voor jou klaar om je hiermee te helpen. Wij hebben een begeleider die bij je past met wie jij één op één aan de slag kunt gaan. Deze persoon kan ervoor zorgen dat jij snapt wat je doet en dat je flinke stappen vooruit kunt maken.

We weten dat studenten een beperkt budget hebben dus houden we onze tarieven betaalbaar. Je bent geheel in controle over je eigen proces omdat jij bepaalt waar, wanneer, hoe lang en met welke begeleider je afspreekt. Daarnaast werken we met een “niet goed geld terug” beleid; dit houdt in dat je er gedurende de eerste 20 minuten voor kunt kiezen om kosteloos te stoppen met de begeleiding.

Wij begrijpen dat het lastig kan zijn om hulp te vragen bij het schrijven van je scriptie; wij hebben het maken van een afspraak daarom zo makkelijk mogelijk voor je gemaakt. Vaak heb je dezelfde dag nog een afspraak! We zijn ook in de avond (tot 22:00) bereikbaar via Whatsapp of 020 – 752 2702

Zet dus snel de volgende grote stap richting jouw afstudeermoment en vraag een vrijblijvende kennismaking aan!

Meer weten wat wij voor je kunnen betekenen? Check dan onze:

Onze methode in één minuut

Sanne (student) over onze scriptiebegeleiding

De weg naar afstuderen weer vinden

De weg kwijt in je scriptie? Had jouw begeleider of opdrachtgever net zo goed Chinees kunnen praten? Geen nood, wij helpen je om de controle terug te krijgen!

Nodige bevestiging in je keuzes

Het schrijven van je scriptie betekent veel keuzes en fouten maken. Wij kijken met je mee en bespreken wat je hebt gedaan zodat jij je er weer zeker over voelt

Deadline toch halen (realistische planning)

Een naderende scriptiedeadline zorgt voor stress. We stellen samen een realistische planning op zodat jij die deadline gaat halen!

Vertel ons wie je bent en we gaan samen met je aan de slag!

Nog één stap en je hebt je gratis kennismaking geregeld 🙂

Waarom Afstudeerbegeleider?

zijn je voorgegaan
0 studenten
Wat zeggen andere studenten over onze begeleiding