Wat is een conceptueel model precies?

Het conceptueel model is een visuele weergave van de te beantwoorden vragen in jouw scriptie. Als de variabelen in je onderzoek je duizelen, kan het opstellen van een conceptueel model helderheid scheppen. Een conceptueel model kan worden opgesteld bij een scriptie die verbanden of verschillen tussen variabelen gaat bekijken. Een conceptueel model past het beste bij een scriptie waarin deze variabelen kwantitatief gemeten worden.

Lees hier waar we jou bij kunnen helpen of hoe we je begeleiden met het conceptueel model voor je scriptie. Aan de hand van persoonlijke begeleiding helpt Afstudeerbegeleider je met het opstellen van je conceptueel model.

Een voorbeeld van een conceptueel model zie je hieronder. De onderzoeksvraag horend bij dit conceptueel model is: “Wat is het effect van inkomen op werktevredenheid en is dit effect anders voor mannen dan voor vrouwen?”.

Bijbehorende hypothesen kunnen zijn:

  • H1: Er bestaat een positief effect van inkomen op werktevredenheid.
  • H2: Het positieve effect van inkomen op werktevredenheid is sterker voor mannen dan voor vrouwen.

Deze variabelen en verwachte verbanden kunnen als volgt visueel worden weergegeven in een conceptueel model:

Weet jij even niet meer hoe je verder moet met het conceptueel model van je scriptie? Vertel ons waar je tegenaan loopt via dit formulier en dan gaan we samen kijken wat wij daaraan kunnen doen.

Het conceptueel model wordt doorgaans geplaatst na het formuleren van je onderzoeksvraag en deelvragen of hypothesen. Met behulp van een conceptueel model maak je het belangrijkste onderdeel van je scriptie, dat vooralsnog alleen in tekst is beschreven, visueel. De lezer ziet zo in één oogopslag wat je gaat onderzoeken in jouw scriptie.

Omdat de deelvragen en/of hypothesen doorgaans in de inleiding worden geformuleerd, staat het conceptueel model meestal ook in de inleiding. Het werkt vaak het beste om deze aan het einde van het hoofdstuk Inleiding te plaatsen, zodat de lezer een recap krijgt voordat je in de methode van je onderzoek duikt.

Weet jij even niet meer hoe je verder moet met je scriptie? Vertel ons waar je tegenaan loopt via dit formulier en dan gaan we samen kijken wat wij daaraan kunnen doen.

Om je conceptueel model op te stellen moet je een goed beeld hebben van wat je gaat onderzoeken. Je zult dan ook merken dat wanneer je onderzoeksvraag en deelvragen nog onduidelijk zijn, het erg moeilijk is om een conceptueel model op te stellen.

Daarnaast moet je goed weten welke van je variabelen onafhankelijke en afhankelijke variabelen zijn. Ook moet je weten welke verbanden en verschillen je precies wilt testen. Soms wil je wel het modererende effect van variabele C (geslacht) op de relatie tussen variabele A (inkomen) en B (werktevredenheid) onderzoeken, maar bijvoorbeeld niet het directe effect van variabele C (geslacht) op afhankelijke variabele B (werktevredenheid).

Weet jij even niet meer hoe je verder moet met je scriptie? Vertel ons waar je tegenaan loopt via dit formulier en dan gaan we samen kijken wat wij daaraan kunnen doen.

Let erop dat je alleen een conceptueel model opstelt wanneer je in jouw scriptie verbanden of verschillen tussen variabelen gaat testen die middels kwantitatieve methoden zijn gemeten. Zorg er daarnaast voor dat de afbeelding van je conceptueel model voldoet aan de APA regels.

Weet jij even niet meer hoe je verder moet met je scriptie? Vertel ons waar je tegenaan loopt via dit formulier en dan gaan we samen kijken wat wij daaraan kunnen doen.

Om je conceptueel op te stellen heb je een duidelijk beeld nodig van de welke constructie/factoren/variabelen je gaat onderzoeken in je scriptie. Op het moment dat studenten dit nog niet helder zien, stranden studenten zodra ze een conceptueel model proberen op te zetten.

Het kan ook zijn dat het lastig voor je is om de ideeën die in je hypotheses naar voren komen uit te tekenen in een model. Vooral wanneer jij meerdere interacties/moderaties of mediaties verwacht, kan het een uitdaging worden om deze verwachten goed in het model te kijken.

Samen gaan we op basis van de theorieën en literatuur die jij wil gaan gebruiken jouw conceptueel model vorm geven zodat jij deze uit kan tekenen.

Heb je vragen of wil je er met iemand over sparren die er écht verstand van heeft? Dan staat er bij Afstudeerbegeleider een team voor jou klaar om je hiermee te helpen. Wij hebben een begeleider die bij je past met wie jij één op één aan de slag kunt gaan. Deze persoon kan ervoor zorgen dat jij snapt wat je doet en dat je flinke stappen vooruit kunt maken.

We weten dat studenten een beperkt budget hebben dus houden we onze tarieven betaalbaar. Je bent geheel in controle over je eigen proces omdat jij bepaalt waar, wanneer, hoe lang en met welke begeleider je afspreekt. Daarnaast werken we met een “niet goed geld terug” beleid; dit houdt in dat je er gedurende de eerste 20 minuten voor kunt kiezen om kosteloos te stoppen met de begeleiding.

Wij begrijpen dat het lastig kan zijn om hulp te vragen bij het schrijven van je scriptie; wij hebben het maken van een afspraak daarom zo makkelijk mogelijk voor je gemaakt. Vaak heb je dezelfde dag nog een afspraak! 

Zet dus snel de volgende grote stap richting jouw afstudeermoment en vraag een vrijblijvende kennismaking aan!

Onze methode in één minuut

Sanne (student) over onze scriptiebegeleiding

De weg naar afstuderen weer vinden

De weg kwijt in je scriptie? Had jouw begeleider of opdrachtgever net zo goed Chinees kunnen praten? Geen nood, wij helpen je om de controle terug te krijgen!

Nodige bevestiging in je keuzes

Het schrijven van je scriptie betekent veel keuzes en fouten maken. Wij kijken met je mee en bespreken wat je hebt gedaan zodat jij je er weer zeker over voelt

Deadline toch halen (realistische planning)

Een naderende scriptiedeadline zorgt voor stress. We stellen samen een realistische planning op zodat jij die deadline gaat halen!

Vertel ons wie je bent en we gaan samen met je aan de slag!

Nog één stap en je hebt je gratis kennismaking geregeld 🙂

Waarom Afstudeerbegeleider?

0 studenten
zijn je voorgegaan
Wat zeggen andere studenten over onze begeleiding