Conceptueel Model

Wat is het conceptueel model?

Wat is een conceptueel model precies?

Het conceptueel model is een visuele weergave van de te beantwoorden vragen in jouw scriptie. Als de variabelen in je onderzoek je duizelen, kan het opstellen van een conceptueel model helderheid scheppen. Een conceptueel model kan worden opgesteld bij een scriptie die verbanden of verschillen tussen variabelen gaat bekijken. Een conceptueel model past het beste bij een scriptie waarin deze variabelen kwantitatief gemeten worden.

Lees hier waar we jou bij kunnen helpen of hoe we je begeleiden met het conceptueel model voor je scriptie. Aan de hand van persoonlijke begeleiding helpt Afstudeerbegeleider je met het opstellen van je conceptueel model.

Voorbeeld conceptueel model

Een voorbeeld van een conceptueel model zie je hieronder. De onderzoeksvraag horend bij dit conceptueel model is: “Wat is het effect van inkomen op werktevredenheid en is dit effect anders voor mannen dan voor vrouwen?”.

Bijbehorende hypothesen kunnen zijn:

 • H1: Er bestaat een positief effect van inkomen op werktevredenheid.
 • H2: Het positieve effect van inkomen op werktevredenheid is sterker voor mannen dan voor vrouwen.

Deze variabelen en verwachte verbanden kunnen als volgt visueel worden weergegeven in een conceptueel model:

Voorbeeld conceptueel model

Wat is de plek van het conceptueel model in je scriptie?

Het conceptueel model wordt doorgaans geplaatst na het formuleren van je onderzoeksvraag en deelvragen of hypothesen. Met behulp van een conceptueel model maak je het belangrijkste onderdeel van je scriptie, dat vooralsnog alleen in tekst is beschreven, visueel. De lezer ziet zo in één oogopslag wat je gaat onderzoeken in jouw scriptie.

Omdat de deelvragen en/of hypothesen doorgaans in de inleiding worden geformuleerd, staat het conceptueel model meestal ook in de inleiding. Het werkt vaak het beste om deze aan het einde van het hoofdstuk Inleiding te plaatsen, zodat de lezer een recap krijgt voordat je in de methode van je onderzoek duikt.

Wat heb je nodig om een goed conceptueel model op te stellen?

Om je conceptueel model op te stellen moet je een goed beeld hebben van wat je gaat onderzoeken. Je zult dan ook merken dat wanneer je onderzoeksvraag en deelvragen nog onduidelijk zijn, het erg moeilijk is om een conceptueel model op te stellen.

Daarnaast moet je goed weten welke van je variabelen onafhankelijke en afhankelijke variabelen zijn. Ook moet je weten welke verbanden en verschillen je precies wilt testen. Soms wil je wel het modererende effect van variabele C (geslacht) op de relatie tussen variabele A (inkomen) en B (werktevredenheid) onderzoeken, maar bijvoorbeeld niet het directe effect van variabele C (geslacht) op afhankelijke variabele B (werktevredenheid).

Waar moet je op letten bij het opstellen van een conceptueel model?

Let erop dat je alleen een conceptueel model opstelt wanneer je in jouw scriptie verbanden of verschillen tussen variabelen gaat testen die middels kwantitatieve methoden zijn gemeten. Zorg er daarnaast voor dat de afbeelding van je conceptueel model voldoet aan de APA regels.

Waar kunnen wij je bij helpen met het opstellen van je conceptueel model?

Om je conceptueel op te stellen heb je een duidelijk beeld nodig van de welke constructie/factoren/variabelen je gaat onderzoeken in je scriptie. Op het moment dat studenten dit nog niet helder zien, stranden studenten zodra ze een conceptueel model proberen op te zetten.

Het kan ook zijn dat het lastig voor je is om de ideeën die in je hypotheses naar voren komen uit te tekenen in een model. Vooral wanneer jij meerdere interacties/moderaties of mediaties verwacht, kan het een uitdaging worden om deze verwachten goed in het model te kijken.

Samen gaan we op basis van de theorieën en literatuur die jij wil gaan gebruiken jouw conceptueel model vorm geven zodat jij deze uit kan tekenen.

Bobby Lee Houtkoop

Geschreven door:

Bobby Lee Houtkoop
Meer weten over wat wij voor je kunnen betekenen? Klik hier
Waar loop jij vast met je scriptie? Klik hier

Zet de volgende stap in jouw scriptie

Zet de volgende stap in je scriptie!

Kom je er niet uit of zit je gewoon vast? Wij helpen je weer vooruit!
Stop met twijfelen, zet die volgende stap door het formulier in te vullen!

Hoe kan Afstudeerbegeleider jou verder helpen?

Heb je je conceptueel model al honderd keer aangepast en klopt hij voor je gevoel nog steeds niet? Of stel je het opstellen van het conceptueel model al weken uit, omdat je bang bent dat hij toch niet goed zal zijn? Dan staan wij voor je klaar en helpen je verder! We gaan samen met je in op de context en aanleiding van je probleem en stellen je kritische vragen. Zo krijg jij grip op het probleem en krijg je handvatten om een relevant en specifiek conceptueel model op te stellen. Lees hieronder verder!

Wij hebben een begeleider die bij je past met wie jij één op één aan de slag gaat. We weten dat studenten een beperkt budget hebben dus houden we onze tarieven betaalbaar. Je bent in controle over je eigen proces doordat jij bepaalt wanneer je afspreekt met je begeleider. Daarnaast werken we met niet goed geld terug beleid!

Natuurlijk is de eerste stap om hulp te vragen voor je scriptie lastig terwijl je ook al veel aan je hoofd hebt met je scriptie. Daarom hebben we het maken van een afspraak makkelijk gemaakt. Vaak heb je dezelfde dag nog een afspraak! We zijn ook in de avond bereikbaar via whatsapp of 020 - 752 2702

Maak de volgende stap naar jouw afstudeermoment en vraag een vrijblijvende kennismaking aan!WhatsApp met ons!

Heb jij een vraag over de begeleiding? Stuur ons dan een WhatsApp bericht!


06-52044280
Bobby Lee Houtkoop
Kurt Kreulen
Stijn Loeber
Maudy Verplancke
Sarah Vreijling
Martin van Leerdam
Caitlin Utama
Vera Oosterveen

Wij staan voor je klaar! Vul vrijblijvend ons contactformulier in!

Binnen 24 uur contact

 • Amsterdam
 • Maassluistraat 2
 • 1062 GD Amsterdam
 • Den Haag
 • Johanna Westerdijkplein 75
 • 2521 EN Den Haag
 • Utrecht
 • Arthur van Schendelstraat 650
 • 3511 MJ Utrecht