Deelvragen

Wat zijn deelvragen? Afstudeerbegeleider legt uit!

Wat zijn de deelvragen van een scriptie precies?

De deelvragen zijn eigenlijk een opsplitsing van je onderzoeksvraag. Omdat je de onderzoeksvraag niet in één keer kan beantwoorden, moet je de vraag opsplitsen in kleine stukjes, ofwel deelvragen.

Het is belangrijk dat de deelvragen samen de onderzoeksvraag beantwoorden en niet meer of minder informatie verzamelen dan nodig. Daarnaast kan het handig zijn om zowel theoretische als onderzoeksdeelvragen te formuleren. De theoretische deelvragen gaan over een theoretische verkenning van de kernbegrippen uit je onderzoeksvraag. Deze theoretische deelvragen worden beantwoord in het theoretisch kader. De onderzoeksdeelvragen zijn de deelvragen waarvoor jij zelf data gaat verzamelen, bijvoorbeeld middels enquêtes of interviews. Deze deelvragen worden beantwoord in het resultaten hoofdstuk van je scriptie.

Lees hier waar we jou bij kunnen helpen of hoe we je begeleiden met het opstellen van de deelvragen in je scriptie. Aan de hand van persoonlijke begeleiding helpt Afstudeerbegeleider je met op de juiste manier formuleren van de deelvragen in je scriptie!

Kernbegrippen en deelvragen in je scriptie

Logischerwijs is het belangrijk dat je deelvragen goed aansluiten bij je onderzoeksvraag, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan! Een handig ‘trucje’ hiervoor is het zeer bewust gebruiken van de kernbegrippen uit je onderzoeksvraag.

Stel dat je voor dat je onderzoeksvraag is; “Welke financiële en management gerelateerde factoren verklaren het personeelstekort bij bedrijf X?”. In deze vraag zijn een aantal kernbegrippen af te leiden. De kernbegrippen zijn: financiële factoren, management gerelateerde factoren en personeelstekort.

Vervolgens kan je over je kernbegrippen zowel theoretische als onderzoeksdeelvragen stellen. Voorbeelden van theoretische deelvragen bij deze kernbegrippen zijn: Hoe wordt personeelstekort gedefinieerd?

 • Welke financiële factoren die mee kunnen spelen bij personeelstekort zijn bekend in de literatuur?
 • Welke management gerelateerde factoren die mee kunnen spelen bij personeelstekort zijn bekend in de literatuur?

Na het formuleren van de theoretische vragen (welke worden beantwoord in het theoretisch kader), stel je de onderzoeksdeelvragen op. Voorbeelden van onderzoeksdeelvragen die passen bij deze kernbegrippen zijn:

 • Welke financiële factoren kunnen het personeelstekort bij bedrijf X verklaren?
 • Welke management gerelateerde factoren kunnen het personeelstekort bij bedrijf X verklaren?

Lastig om om de kernbegrippen in je deelvragen te verwerken? Lees hier waar we jou bij kunnen helpen of hoe we je begeleiden met het opstellen van de deelvragen in je scriptie.

Theorie en Deelvragen in je scriptie

Het opstellen van deelvragen wordt gemakkelijker wanneer je de deelvragen ophangt aan een relevant model of theorie vanuit de literatuur. Een voorbeeld is de customer journey. Je zou je deelvragen op kunnen hangen op de verschillende fasen uit dit model. Door je deelvragen te baseren op modellen of theorieën kan je beargumenteren waarom je bepaalde deelvragen wel of niet stelt.

Waar moet je op letten bij het opstellen van de deelvragen in je scriptie?

Bij het opstellen van deelvragen is het belangrijk dat deze precies de inhoud van de onderzoeksvraag dekken. Je deelvragen moeten samen de onderzoeksvraag beantwoorden en dus niet meer, maar ook niet minder onderzoeken. Dit klinkt heel logisch, maar in de praktijk blijkt dat studenten vaak geneigd zijn veel deelvragen op te stellen die niet direct relevant zijn met betrekking tot het beantwoorden van de onderzoeksvraag. Vraag je bij elke deelvraag dus af of de vraag écht nodig is en kijk ook naar de gehele set deelvragen; kan je hiermee straks daadwerkelijk de onderzoeksvraag beantwoorden?

Daarnaast moeten deelvragen voldoen aan dezelfde eisen waaraan de onderzoeksvraag moet voldoen:

 1. Enkelvoudig; let erop dat het geen dubbele vraag is
 2. Objectief; het is een vraag dus geen richting geven! Suggestieve vragen zijn niet toegestaan
 3. Specifiek; het dient duidelijk te zijn waar de vraag op slaat
 4. Open; we zijn op zoek naar inzicht in een bepaalde relatie (je deelvraag is geen hypothese)

Hoe kan Afstudeerbegeleider je helpen bij het opstellen van deelvragen?

Is het na lang zwoegen gelukt om je onderzoeksvraag te formuleren, maar zit je vervolgens met je handen in het haar met je deelvragen? Afstudeerbegeleider kan je hierbij helpen. Samen met jou kijken we kritisch naar de kernbegrippen uit je onderzoeksvraag. Wat zijn de belangrijkste elementen? Daarnaast kijken we of we eventueel gebruik kunnen maken van relevante theorieën, zodat de deelvragen daarop gebaseerd kunnen worden.

Als deze punten helder zijn, coachen we jou richting de juiste deelvragen. We stellen je veel vragen waardoor je stukje bij beetje meer inzicht krijgt in welke deelvragen wel relevant zijn en welke niet, en hoe je deze het beste kan formuleren.

Bobby Lee Houtkoop

Geschreven door:

Bobby Lee Houtkoop
Meer weten over wat wij voor je kunnen betekenen? Klik hier
Waar loop jij vast met je scriptie? Klik hier

Zet de volgende stap in jouw scriptie

Zet de volgende stap in je scriptie!

Kom je er niet uit of zit je gewoon vast? Wij helpen je weer vooruit!
Stop met twijfelen, zet die volgende stap door het formulier in te vullen!

Hoe kan Afstudeerbegeleider jou verder helpen?

Kom je er niet uit met het formuleren van de juiste vragen? Heb je je hoofdvraag nog niet duidelijk op papier? Speelt er van alles bij je opdrachtgever en weet je niet welk probleem jij het beste aan kan pakken? Dan staan wij voor je klaar en helpen je verder! We gaan direct met je de diepte in met je onderwerp en brengen samen met jou structuur en overzicht in je scriptie. Lees hieronder verder!

Wij hebben een begeleider die bij je past met wie jij één op één aan de slag gaat. We weten dat studenten een beperkt budget hebben dus houden we onze tarieven betaalbaar. Je bent in controle over je eigen proces doordat jij bepaalt wanneer je afspreekt met je begeleider. Daarnaast werken we met niet goed geld terug beleid!

Natuurlijk is de eerste stap om hulp te vragen voor je scriptie lastig terwijl je ook al veel aan je hoofd hebt met je scriptie. Daarom hebben we het maken van een afspraak makkelijk gemaakt. Vaak heb je dezelfde dag nog een afspraak! We zijn ook in de avond bereikbaar via whatsapp of 020 - 752 2702

Maak de volgende stap naar jouw afstudeermoment en vraag een vrijblijvende kennismaking aan!WhatsApp met ons!

Heb jij een vraag over de begeleiding? Stuur ons dan een WhatsApp bericht!


06-52044280
Bobby Lee Houtkoop
Kurt Kreulen
Stijn Loeber
Maudy Verplancke
Sarah Vreijling
Martin van Leerdam
Caitlin Utama
Vera Oosterveen

Wij staan voor je klaar! Vul vrijblijvend ons contactformulier in!

Binnen 24 uur contact

 • Amsterdam
 • Maassluistraat 2
 • 1062 GD Amsterdam
 • Den Haag
 • Johanna Westerdijkplein 75
 • 2521 EN Den Haag
 • Utrecht
 • Arthur van Schendelstraat 650
 • 3511 MJ Utrecht