Discussie

Hulp nodig met het schrijven van de discussie?

Wat is de discussie van een scriptie precies?

In de discussie van je scriptie kijk je kritisch naar de kwaliteit van je onderzoeksmethoden en resultaten; dit doe je middels een beschrijving van de beperkingen ofwel limitaties van je onderzoek. Daarnaast kan je in dit hoofdstuk alternatieve verklaringen voor de gevonden resultaten bespreken. Een discussie hoofdstuk is een vast onderdeel van WO scripties, maar het beschrijven van beperkingen/limitaties is ook in HBO scripties vaak een vereiste. Bij het opstellen van een sterke discussie kan je misschien wel wat hulp gebruiken en daarom zijn wij er voor jou!

Beperkingen, limitaties, discussiepunten en de discussie van je scriptie

Beperkingen, limitaties of discussiepunten, dit zijn alledrie namen voor hetzelfde idee; een kritische blik werpen op je eigen onderzoek. Het beschrijven van zo’n discussiepunt moet aan een aantal criteria voldoen.

 1. Stap 1: Wat is het discussiepunt? Vertel de lezer in één bondige zin wat precies het discussiepunt is dat je gaat bespreken.

  Bijvoorbeeld: “De eerste beperking van het huidige onderzoek is dat de twee onderzoeksgroepen (groep 1: wel interventie, groep 2: geen interventie) niet homogeen waren, waarbij de demografische kenmerken van de groepen sterk verschillen”.
 2. Stap 2: Waarom is het een discussiepunt/wat is het effect hiervan op de resultaten en de conclusies? Is dit punt een bedreiging voor de betrouwbaarheid, generaliseerbaarheid of één van de vormen van validiteit?

  Bijvoorbeeld: “Deze beperking vormt een mogelijk bedreiging voor de interne validiteit van het onderzoek. Dit omdat de gevonden verschillen tussen de groepen mogelijk verklaard worden door verschillen in demografische kenmerken, in plaats het wel of niet aanbieden van de interventie”.
 3. Stap 3: Suggestie voor vervolgonderzoek. Beschrijf oplossingen voor het probleem, zodat in vervolgonderzoek niet dezelfde fout wordt gemaakt.

  Bijvoorbeeld: “In vervolgonderzoek kan dit voorkomen worden door bij de selectie van respondenten rekening te houden met de homogeniteit van de groepen”.

Afstudeerbegeleider helpt je bij het opstellen van een sterke discussiesectie. Meer informatie over de individuele begeleiding van Afstudeerbegeleider? Neem hier een kijkje! Of heb je meer interesse in het na laten kijken van je scriptie? Dat kan natuurlijk ook, check deze pagina voor meer informatie over onze scriptie nakijkservice.

Alternatieve verklaringen in de discussie van je scriptie

Naast het beschrijven van discussiepunten is het interessant om te kijken naar alternatieve verklaringen voor je bevindingen. Als de van tevoren verwachte effecten inderdaad gevonden zijn, kan dit komen doordat het effect ook daadwerkelijk bestaat. Echter bestaat er altijd een kans het effect in werkelijkheid niet bestaat, maar het onderzoek als gevolg van keuzes in het onderzoeksdesign of statistische analyses toch een effect laat zien.

In tegenstelling tot bovenstaande is het ook mogelijk dat de verwachte effecten juist uitblijven. Het is ook dan interessant om te kijken naar eventuele redenen hiervoor.

Alternatieve verklaringen kunnen vaak gekoppeld worden aan discussiepunten. Stel dat het discussiepunt was dat je steekproef te klein was, dan zou het uitblijven van een effect door dit feit verklaard kunnen worden.

Wij van Afstudeerbegeleider helpen jou graag met het formuleren van een sterke en logische discussie. Aan de hand van onze professionele scriptiebegeleiding zorg jij ervoor dat jij sneller klaar ben met je scriptie; daarnaast zorg jij er zo ook voor dat je een hoger cijfer behaalt! Wij bieden ook een scriptie nakijkservice aan, check deze pagina voor meer informatie!

Hoe kan Afstudeerbegeleider jou helpen bij het schrijven van de discussie van je scriptie?

Voor het beschrijven van limitaties van je onderzoek heb je een basis van kennis over onderzoeksmethoden nodig. Het is hiervoor heel belangrijk dat je begrijpt wat begrippen als validiteit, betrouwbaarheid en generaliseerbaarheid inhouden. Deze begrippen worden vaak met elkaar verward en dit kan het schrijven van een goede discussie bemoeilijken. Wij van Afstudeerbegeleider kunnen je hierbij helpen!

Samen gaan we door de genoemde methodologische begrippen heen. Daarna kijken we naar jouw onderzoeksmethode. Wat heb je precies gedaan? En welke punten hadden misschien beter gekund, bijvoorbeeld met betrekking tot het werven van respondenten, de keuze voor bepaalde vragenlijsten of de procedure van je onderzoek (vonden de interviews bijvoorbeeld plaats op een hele drukke plek waardoor je respondenten steeds afgeleid waren)?

Wanneer je in deze punten meer inzicht hebt helpen we je vervolgens dit op papier te krijgen. We kijken naar de opbouw van je discussiepunten en checken samen met jou of alle vereiste onderdelen erin zitten.

Bobby Lee Houtkoop

Geschreven door:

Bobby Lee Houtkoop
Meer weten over wat wij voor je kunnen betekenen? Klik hier
Waar loop jij vast met je scriptie? Klik hier

Zet de volgende stap in jouw scriptie

Zet de volgende stap in je scriptie!

Kom je er niet uit of zit je gewoon vast? Wij helpen je weer vooruit!
Stop met twijfelen, zet die volgende stap door het formulier in te vullen!

Hoe kan Afstudeerbegeleider jou verder helpen?

Heb je geen idee waar je moet beginnen met het beschrijven van de discussie? Heb je net te weinig kennis over begrippen als validiteit en betrouwbaarheid om kritisch naar je onderzoeksdesign te kunnen kijken? Dan staan wij voor je klaar en helpen je verder! We gaan samen met jou in op de relevante methodologische begrippen en leggen deze naast jouw onderzoeksdesign. Vervolgens stellen we jou kritische vragen, waardoor jij langzaam inzicht krijgt in de limitaties van je onderzoek. Lees hieronder verder!

Wij hebben een begeleider die bij je past met wie jij één op één aan de slag gaat. We weten dat studenten een beperkt budget hebben dus houden we onze tarieven betaalbaar. Je bent in controle over je eigen proces doordat jij bepaalt wanneer je afspreekt met je begeleider. Daarnaast werken we met niet goed geld terug beleid!

Natuurlijk is de eerste stap om hulp te vragen voor je scriptie lastig terwijl je ook al veel aan je hoofd hebt met je scriptie. Daarom hebben we het maken van een afspraak makkelijk gemaakt. Vaak heb je dezelfde dag nog een afspraak! We zijn ook in de avond bereikbaar via whatsapp of 020 - 752 2702

Maak de volgende stap naar jouw afstudeermoment en vraag een vrijblijvende kennismaking aan!WhatsApp met ons!

Heb jij een vraag over de begeleiding? Stuur ons dan een WhatsApp bericht!


06-52044280
Bobby Lee Houtkoop
Kurt Kreulen
Stijn Loeber
Maudy Verplancke
Sarah Vreijling
Martin van Leerdam
Caitlin Utama
Vera Oosterveen

Wij staan voor je klaar! Vul vrijblijvend ons contactformulier in!

Binnen 24 uur contact

 • Amsterdam
 • Maassluistraat 2
 • 1062 GD Amsterdam
 • Den Haag
 • Johanna Westerdijkplein 75
 • 2521 EN Den Haag
 • Utrecht
 • Arthur van Schendelstraat 650
 • 3511 MJ Utrecht