Wat zijn doelstellingen van een scriptie precies?

In de doelstelling beschrijf je het doel van je scriptie of onderzoek. Je gaat het onderzoek immers uitvoeren om een bepaald doel te realiseren. Als je het onderzoek uitvoert voor een bepaalde opdrachtgever, kun je over het algemeen onderscheid maken tussen het doel van je opdrachtgever (ook wel managementdoelstelling) en het doel van je onderzoek (de onderzoeksdoelstelling).

Het klinkt misschien wat gek, maar stel je eens voor dat je opdrachtgever een ontzettende lul is. Nadat je met bloed, zweet en tranen je scriptie hebt geschreven, zegt hij tegen je: “Dat hele verhaal van inleiding tot en met conclusie hoef ik allemaal niet te lezen, stuur me maar alleen de aanbevelingen door!”. Bepaald aardig is het niet, maar het illustreert wel perfect wat het verschil is tussen de managementdoelstelling en onderzoeksdoelstelling:

  • De managementdoelstelling is het doel dat de opdrachtgever middels jouw aanbevelingen wil bereiken.
  • De onderzoeksdoelstelling heeft betrekking op de kennis die jij als onderzoeker in de hoofdstukken inleiding tot en met conclusie hoopt te vergaren.

De onderzoeksdoelstelling is dus een kennisdoel, terwijl de managementdoelstelling een meer praktische inslag heeft. Hieronder een voorbeeld.

Meer weten over hoe wij je kunnen helpen met je doelstelling of heb je meer uitleg nodig wat het verschil is tussen een management- en onderzoeksdoelstelling? Kijk dan hier hoe wij je daarbij helpen!

Managementdoelstelling scriptie

“Op basis van inzichten met betrekking de customer journey van klanten van bedrijf X de marketingstrategie verbeteren, ten einde een verhoging van de afzet te realiseren van 25% aan het einde van 2019 in vergelijking met eind 2018.”

Onderzoeksdoelstelling scriptie

“Inzicht verkrijgen in de customer journey van klanten van bedrijf X.”

Weet jij even niet meer hoe je verder moet met de doelstelling in je scriptie? Vertel ons waar je tegenaan loopt via dit formulier en dan gaan we samen kijken wat wij daaraan kunnen doen.

Let erop dat je doel niet is om het probleem van de opdrachtgever op te lossen. Je doel is om inzichten te verkrijgen die de opdrachtgever kan gebruiken om het probleem op te lossen. Je geeft de opdrachtgever hiervoor handvatten middels het formuleren van aanbevelingen. De opdrachtgever zet deze inzichten en aanbevelingen in om het probleem uiteindelijk zelf op te lossen.

Let erop dat je de volgende aspecten in je doelstellingen verwerkt:

  1. Welke kennis je wilt vergaren,
  2. Voor wie je deze kennis wilt vergaren (wie de opdrachtgever is),
  3. Waarom de opdrachtgever deze kennis nodig heeft.

De tabel hieronder laat zien welke aspecten in de onderzoeksdoelstelling en de managementdoelstelling opgenomen moeten worden.

AspectOnderzoeksdoelstellingManagementdoelstelling
Welke kennis je wilt vergarenVV
Wie de opdrachtgever isVV
Waarvoor deze kennis nodig isXV

Kom je er niet uit met je doelstelling van je scriptie of heb je meer uitleg nodig? Kijk dan hier hoe wij je daarbij helpen!

Wanneer je vastloopt met het formuleren van je doelstellingen, dan betekent dit waarschijnlijk dat je nog niet helemaal zeker weet welk probleem je gaat oplossen. Logischerwijs is het dan lastig een doelstelling te formuleren. Afstudeerbegeleider kan jou hierbij helpen. We gaan samen met jou terug naar de aanleiding en probleemstelling van je onderzoek. Wat is er precies aan de hand bij het bedrijf? Welk probleem speelt er? En waarom is het belangrijk dat dit wordt opgelost? Wat wil het bedrijf in de ideale situatie bereiken? En welke kennis heb je hiervoor nodig?

Wanneer je in deze vragen meer inzicht hebt, kijken we samen naar je doelstellingen. Op basis van bovenstaande instructies ondersteunen we je dan in het formuleren van zowel een onderzoeksdoelstelling als een managementdoelstelling.

Kom je er niet uit met het formuleren van de juiste doelstellingen? Is het verschil tussen een managementdoelstelling en een onderzoeksdoelstelling je niet helemaal duidelijk? Speelt er van alles bij je opdrachtgever en weet je niet hoe je hieraan een eenduidig doel kan koppelen? Dan staan wij voor je klaar en helpen je verder! We gaan direct met je de diepte in met je onderwerp en brengen samen met jou structuur en overzicht in je scriptie.

Weet jij even niet meer hoe je verder moet met de doelstelling in je scriptie? Vertel ons waar je tegenaan loopt via dit formulier en dan gaan we samen kijken wat wij daaraan kunnen doen.

Het formuleren van de juiste doelstelling is misschien wel het moeilijkste deel van je scriptie. Hier komen vele overwegingen bij elkaar; “wat is relevant voor mijn opleiding?”, “wat wil de opdrachtgever dat ik voor hem/haar onderzoek?”, “wat vind ik zelf interessant?”. Dit zijn allemaal kwesties waar je mee kunt worstelen tijdens het formuleren van je doelstelling van je scriptie. 

Bij Afstudeerbegeleider kunnen we je hierbij helpen. We kijken eerst naar welke elementen je vraag in ieder geval moet bevatten, op basis van de eisen vanuit je opleiding, de eisen van je opdrachtgever, je eigen interesses en de haalbaarheid. Daarna gaan we aan de slag met het daadwerkelijk op papier zetten van je vraag en stellen we jou veel vragen waarbij je we in de goede richting sturen. Op die manier heb jij na de begeleiding genoeg handvatten om een objectieve, enkelvoudige, specifieke, open onderzoeksvraag te formuleren.

Onze methode in één minuut

Sanne (student) over onze scriptiebegeleiding

De weg naar afstuderen weer vinden

De weg kwijt in je scriptie? Had jouw begeleider of opdrachtgever net zo goed Chinees kunnen praten? Geen nood, wij helpen je om de controle terug te krijgen!

Nodige bevestiging in je keuzes

Het schrijven van je scriptie betekent veel keuzes en fouten maken. Wij kijken met je mee en bespreken wat je hebt gedaan zodat jij je er weer zeker over voelt

Deadline toch halen (realistische planning)

Een naderende scriptiedeadline zorgt voor stress. We stellen samen een realistische planning op zodat jij die deadline gaat halen!

Vertel ons wie je bent en we gaan samen met je aan de slag!

Nog één stap en je hebt je gratis kennismaking geregeld 🙂

Waarom Afstudeerbegeleider?

zijn je voorgegaan
0 studenten
Wat zeggen andere studenten over onze begeleiding