Doelstelling

Wat is de doelstelling van je scriptie??

Wat zijn doelstellingen van een scriptie precies?

In de doelstelling beschrijf je het doel van je scriptie of onderzoek. Je gaat het onderzoek immers uitvoeren om een bepaald doel te realiseren. Als je het onderzoek uitvoert voor een bepaalde opdrachtgever, kun je over het algemeen onderscheid maken tussen het doel van je opdrachtgever (ook wel managementdoelstelling) en het doel van je onderzoek (de onderzoeksdoelstelling).

Het klinkt misschien wat gek, maar stel je eens voor dat je opdrachtgever een ontzettende lul is. Nadat je met bloed, zweet en tranen je scriptie hebt geschreven, zegt hij tegen je: “Dat hele verhaal van inleiding tot en met conclusie hoef ik allemaal niet te lezen, stuur me maar alleen de aanbevelingen door!”. Bepaald aardig is het niet, maar het illustreert wel perfect wat het verschil is tussen de managementdoelstelling en onderzoeksdoelstelling:

 • De managementdoelstelling is het doel dat de opdrachtgever middels jouw aanbevelingen wil bereiken.
 • De onderzoeksdoelstelling heeft betrekking op de kennis die jij als onderzoeker in de hoofdstukken inleiding tot en met conclusie hoopt te vergaren.

De onderzoeksdoelstelling is dus een kennisdoel, terwijl de managementdoelstelling een meer praktische inslag heeft. Hieronder een voorbeeld.

Meer weten over hoe wij je kunnen helpen met je doelstelling of heb je meer uitleg nodig wat het verschil is tussen een management- en onderzoeksdoelstelling? Kijk dan hier hoe wij je daarbij helpen!

Managementdoelstelling scriptie

“Op basis van inzichten met betrekking de customer journey van klanten van bedrijf X de marketingstrategie verbeteren, ten einde een verhoging van de afzet te realiseren van 25% aan het einde van 2019 in vergelijking met eind 2018.”

Onderzoeksdoelstelling scriptie

“Inzicht verkrijgen in de customer journey van klanten van bedrijf X.”

Waar moet je op letten bij het opstellen van doelstellingen?

Let erop dat je doel niet is om het probleem van de opdrachtgever op te lossen. Je doel is om inzichten te verkrijgen die de opdrachtgever kan gebruiken om het probleem op te lossen. Je geeft de opdrachtgever hiervoor handvatten middels het formuleren van aanbevelingen. De opdrachtgever zet deze inzichten en aanbevelingen in om het probleem uiteindelijk zelf op te lossen.

Let erop dat je de volgende aspecten in je doelstellingen verwerkt:

 1. Welke kennis je wilt vergaren,
 2. Voor wie je deze kennis wilt vergaren (wie de opdrachtgever is),
 3. Waarom de opdrachtgever deze kennis nodig heeft.

De tabel hieronder laat zien welke aspecten in de onderzoeksdoelstelling en de managementdoelstelling opgenomen moeten worden.

Aspect Onderzoeksdoelstelling Managementdoelstelling
Welke kennis je wilt vergaren V V
Wie de opdrachtgever is V V
Waarvoor deze kennis nodig is X V

Kom je er niet uit met je doelstelling van je scriptie of heb je meer uitleg nodig? Kijk dan hier hoe wij je daarbij helpen!

Hoe kan Afstudeerbegeleider jou helpen bij het opstellen van doelstellingen?

Wanneer je vastloopt met het formuleren van je doelstellingen, dan betekent dit waarschijnlijk dat je nog niet helemaal zeker weet welk probleem je gaat oplossen. Logischerwijs is het dan lastig een doelstelling te formuleren. Afstudeerbegeleider kan jou hierbij helpen. We gaan samen met jou terug naar de aanleiding en probleemstelling van je onderzoek. Wat is er precies aan de hand bij het bedrijf? Welk probleem speelt er? En waarom is het belangrijk dat dit wordt opgelost? Wat wil het bedrijf in de ideale situatie bereiken? En welke kennis heb je hiervoor nodig?

Wanneer je in deze vragen meer inzicht hebt, kijken we samen naar je doelstellingen. Op basis van bovenstaande instructies ondersteunen we je dan in het formuleren van zowel een onderzoeksdoelstelling als een managementdoelstelling.

Kom je er niet uit met het formuleren van de juiste doelstellingen? Is het verschil tussen een managementdoelstelling en een onderzoeksdoelstelling je niet helemaal duidelijk? Speelt er van alles bij je opdrachtgever en weet je niet hoe je hieraan een eenduidig doel kan koppelen? Dan staan wij voor je klaar en helpen je verder! We gaan direct met je de diepte in met je onderwerp en brengen samen met jou structuur en overzicht in je scriptie.

Lees hieronder verder!

Bobby Lee Houtkoop

Geschreven door:

Bobby Lee Houtkoop
Meer weten over wat wij voor je kunnen betekenen? Klik hier
Waar loop jij vast met je scriptie? Klik hier

Zet de volgende stap in jouw scriptie

Zet de volgende stap in je scriptie!

Kom je er niet uit of zit je gewoon vast? Wij helpen je weer vooruit!
Stop met twijfelen, zet die volgende stap door het formulier in te vullen!

Hoe kan Afstudeerbegeleider jou verder helpen?

Het kan lastig zijn de juiste doelstellingen te formuleren. Afstudeerbegeleider kan je helpen!

Wij hebben een begeleider die bij je past met wie jij één op één aan de slag gaat. We weten dat studenten een beperkt budget hebben dus houden we onze tarieven betaalbaar. Je bent in controle over je eigen proces doordat jij bepaalt wanneer je afspreekt met je begeleider. Daarnaast werken we met niet goed geld terug beleid!

Natuurlijk is de eerste stap om hulp te vragen voor je scriptie lastig terwijl je ook al veel aan je hoofd hebt met je scriptie. Daarom hebben we het maken van een afspraak makkelijk gemaakt. Vaak heb je dezelfde dag nog een afspraak! We zijn ook in de avond bereikbaar via whatsapp of 020 - 752 2702

Maak de volgende stap naar jouw afstudeermoment en vraag een vrijblijvende kennismaking aan!WhatsApp met ons!

Heb jij een vraag over de begeleiding? Stuur ons dan een WhatsApp bericht!


06-52044280
Bobby Lee Houtkoop
Kurt Kreulen
Stijn Loeber
Maudy Verplancke
Sarah Vreijling
Martin van Leerdam
Caitlin Utama
Vera Oosterveen

Wij staan voor je klaar! Vul vrijblijvend ons contactformulier in!

Binnen 24 uur contact

 • Amsterdam
 • Maassluistraat 2
 • 1062 GD Amsterdam
 • Den Haag
 • Johanna Westerdijkplein 75
 • 2521 EN Den Haag
 • Utrecht
 • Arthur van Schendelstraat 650
 • 3511 MJ Utrecht