Hoofdvraag

Wat is een hoofdvraag en hoe formuleer je deze?

Wat is de hoofdvraag precies?

De hoofdvraag geeft richting aan je onderzoek. Stel je voor dat je een onderzoek doet bij Bedrijf X waar product Y slecht verkoopt. Een bijbehorende hoofdvraag kan dan zijn: “Hoe kan Bedrijf X de afzet van product Y vergroten?”. Deze hoofdvraag kunnen we met veel verschillende invalshoeken aanvliegen. Dit betekent dat deze hoofdvraag nog te breed is. Middels een probleemanalyse specificeer je deze hoofdvraag tot een meer specifieke vraag, de daadwerkelijke onderzoeksvraag. Klik hier voor meer informatie over de onderzoeksvraag.

Het is belangrijk om op te merken dat met betrekking tot de vragen in je scriptie er vaak geen eenduidige terminologie wordt gebruikt. De onderzoeksvraag wordt soms ook wel de hoofdvraag of centrale vraag genoemd. Daarnaast bestaat er een verschil met betrekking tot de terminologie bij HBO en WO scripties.

 • Bij HBO scripties is er vaak sprake van een hoofdvraag, een probleemanalyse, een onderzoeksvraag en deelvragen.
 • Bij WO scripties is vaak alleen sprake van een onderzoeksvraag (dan vaak hoofdvraag genoemd) en deelvragen of hypothesen. Klik hier voor meer informatie over een onderzoeksvraag.

Lees hier waar we jou bij kunnen helpen of hoe we je begeleiden met je hoofdvraag. Aan de hand van persoonlijke begeleiding helpt Afstudeerbegeleider je met op de juiste manier formuleren van je hoofdvraag van je scriptie!

Wat is de plek van de hoofdvraag in je scriptie?

De hoofdvraag in een HBO scriptie wordt relatief vroeg in de inleiding genoemd. Nadat je de context en aanleiding hebt beschreven, poneer je de hoofdvraag. Zoals hierboven genoemd is deze vraag nog vrij breed. Daarom wordt de hoofdvraag opgevolgd door een probleemanalyse en probleemstelling, om hieruit vervolgens een meer specifieke onderzoeksvraag af te leiden.

 1. Abstract
 2. Samenvatting
 3. Inleiding
 4. Aanleiding
 5. Probleemstelling
 6. Doelstelling
 7. Hoofdvraag
 8. Interne & externe analyse
 9. Onderzoeksvraag
 10. Theoretisch kader
 11. Conceptueel model
 12. Deelvragen
 13. Hypothesen
 14. Onderzoeksmethode
 15. Resultaten & analyse
 16. Conclusie
 17. Discussie
 18. Aanbevelingen
 19. Literatuurlijst

Lees hier waar we jou bij kunnen helpen of hoe we je begeleiden met je hoofdvraag. Aan de hand van persoonlijke begeleiding helpt Afstudeerbegeleider je met op de juiste manier formuleren van je hoofdvraag van je scriptie!

Waar moet je op letten bij het opstellen van de hoofdvraag?

De hoofdvraag is een relatief brede vraag en hoeft daarom aan minder eisen dan de onderzoeksvraag te voldoen. Wel is het belangrijk dat de hoofdvraag correct uit de aanleiding is afgeleid. Wanneer je in de aanleiding bijvoorbeeld signalen beschrijft met betrekking tot een slechte samenwerking tussen twee afdelingen van een bedrijf, maar je hoofdvraag gaat ineens over het draaien van te weinig winst; dan sluit je hoofdvraag niet aan bij je aanleiding.

Daarnaast is de hoofdvraag het eerste punt in je scriptie waar je afkadert. Je maakt een keuze om je op een bepaald deelgebied te richten en andere deelgebieden buiten beschouwing te laten. Bij elke opdrachtgever spelen er namelijk meerdere problemen, maar jij kiest er slechts één om je op te focussen.

Een voorbeeld is dat je kiest voor het probleem met betrekking tot een slechte samenwerking tussen twee afdelingen en niet voor het probleem dat afdeling A in de laatste maanden verlies draait. De keuze voor deze afkadering heeft simpelweg ook te maken met welke opleiding jij doet. De opdrachtgever kan nog zo graag een oplossing voor het financiële probleem krijgen, maar als jij HRM studeert zul je eerder naar de samenwerking tussen afdelingen kijken.

Lees hier waar we jou bij kunnen helpen of hoe we je begeleiden met je hoofdvraag. Aan de hand van persoonlijke begeleiding helpt Afstudeerbegeleider je met op de juiste manier formuleren van je hoofdvraag van je scriptie!

Hoe kan Afstudeerbegeleider jou helpen bij een goede hoofdvraag?

Als je het lastig vindt een hoofdvraag te formuleren, kunnen de begeleiders van Afstudeerbegeleider je helpen. Wanneer de hoofdvraag nog onduidelijk is, betekent dit vaak dat de aanleiding ook niet volledig duidelijk is. We stellen jou veel vragen om erachter te komen wat er nu precies speelt bij je opdrachtgever. Ook denken wij met je mee over welk probleem het beste bij jouw opleiding past en kijken we naar de haalbaarheid van verschillende onderwerpen. Daarnaast is jouw interesse in de onderwerpen ook belangrijk in het formuleren voor een hoofdvraag. Je zult immers nog een tijdje aan de slag moeten met dit onderwerp en dat wordt een stuk leuker als je een oprechte interesse in je onderwerp voelt.

Bobby Lee Houtkoop

Geschreven door:

Bobby Lee Houtkoop
Meer weten over wat wij voor je kunnen betekenen? Klik hier
Waar loop jij vast met je scriptie? Klik hier

Zet de volgende stap in jouw scriptie

Zet de volgende stap in je scriptie!

Kom je er niet uit of zit je gewoon vast? Wij helpen je weer vooruit!
Stop met twijfelen, zet die volgende stap door het formulier in te vullen!

Hoe kan Afstudeerbegeleider jou verder helpen?

Kom je er niet uit met het formuleren van de juiste vragen? Heb je je hoofdvraag nog niet duidelijk op papier? Speelt er van alles bij je opdrachtgever en weet je niet welk probleem jij het beste aan kan pakken? Dan staan wij voor je klaar en helpen je verder! We gaan direct met je de diepte in met je onderwerp en brengen samen met jou structuur en overzicht in je scriptie. Lees hieronder verder!

Wij hebben een begeleider die bij je past met wie jij één op één aan de slag gaat. We weten dat studenten een beperkt budget hebben dus houden we onze tarieven betaalbaar. Je bent in controle over je eigen proces doordat jij bepaalt wanneer je afspreekt met je begeleider. Daarnaast werken we met niet goed geld terug beleid!

Natuurlijk is de eerste stap om hulp te vragen voor je scriptie lastig terwijl je ook al veel aan je hoofd hebt met je scriptie. Daarom hebben we het maken van een afspraak makkelijk gemaakt. Vaak heb je dezelfde dag nog een afspraak! We zijn ook in de avond bereikbaar via whatsapp of 020 - 752 2702

Maak de volgende stap naar jouw afstudeermoment en vraag een vrijblijvende kennismaking aan!WhatsApp met ons!

Heb jij een vraag over de begeleiding? Stuur ons dan een WhatsApp bericht!


06-52044280
Bobby Lee Houtkoop
Kurt Kreulen
Stijn Loeber
Maudy Verplancke
Sarah Vreijling
Martin van Leerdam
Caitlin Utama
Vera Oosterveen

Wij staan voor je klaar! Vul vrijblijvend ons contactformulier in!

Binnen 24 uur contact

 • Amsterdam
 • Maassluistraat 2
 • 1062 GD Amsterdam
 • Den Haag
 • Johanna Westerdijkplein 75
 • 2521 EN Den Haag
 • Utrecht
 • Arthur van Schendelstraat 650
 • 3511 MJ Utrecht