Wat is de hoofdvraag precies?

De hoofdvraag geeft richting aan je onderzoek. Stel je voor dat je een onderzoek doet bij Bedrijf X waar product Y slecht verkoopt. Een bijbehorende hoofdvraag kan dan zijn: “Hoe kan Bedrijf X de afzet van product Y vergroten?”. Deze hoofdvraag kunnen we met veel verschillende invalshoeken aanvliegen. Dit betekent dat deze hoofdvraag nog te breed is. Middels een probleemanalyse specificeer je deze hoofdvraag tot een meer specifieke vraag, de daadwerkelijke onderzoeksvraag. Klik hier voor meer informatie over de onderzoeksvraag.

Het is belangrijk om op te merken dat met betrekking tot de vragen in je scriptie er vaak geen eenduidige terminologie wordt gebruikt. De onderzoeksvraag wordt soms ook wel de hoofdvraag of centrale vraag genoemd. Daarnaast bestaat er een verschil met betrekking tot de terminologie bij HBO en WO scripties.

 • Bij HBO scripties is er vaak sprake van een hoofdvraag, een probleemanalyse, een onderzoeksvraag en deelvragen.
 • Bij WO scripties is vaak alleen sprake van een onderzoeksvraag (dan vaak hoofdvraag genoemd) en deelvragen of hypothesen. Klik hier voor meer informatie over een onderzoeksvraag.

Lees hier waar we jou bij kunnen helpen of hoe we je begeleiden met je hoofdvraag. Aan de hand van persoonlijke begeleiding helpt Afstudeerbegeleider je met op de juiste manier formuleren van je hoofdvraag van je scriptie!

De hoofdvraag in een HBO scriptie wordt relatief vroeg in de inleiding genoemd. Nadat je de context en aanleiding hebt beschreven, poneer je de hoofdvraag. Zoals hierboven genoemd is deze vraag nog vrij breed. Daarom wordt de hoofdvraag opgevolgd door een probleemanalyse en probleemstelling, om hieruit vervolgens een meer specifieke onderzoeksvraag af te leiden.

 • Abstract
 • Samenvatting
 • Inleiding
 • Aanleiding
 • Probleemstelling
 • Doelstelling
  1. Hoofdvraag
 • Interne & externe analyse
 • Onderzoeksvraag
 • Theoretisch kader
 • Conceptueel model
 • Deelvragen
 • Hypothesen
 • Onderzoeksmethode
 • Resultaten & analyse
 • Conclusie
 • Discussie
 • Aanbevelingen
 • Literatuurlijst

Lees hier waar we jou bij kunnen helpen of hoe we je begeleiden met je hoofdvraag. Aan de hand van persoonlijke begeleiding helpt Afstudeerbegeleider je met op de juiste manier formuleren van je hoofdvraag van je scriptie!

De hoofdvraag is een relatief brede vraag en hoeft daarom aan minder eisen dan de onderzoeksvraag te voldoen. Wel is het belangrijk dat de hoofdvraag correct uit de aanleiding is afgeleid. Wanneer je in de aanleiding bijvoorbeeld signalen beschrijft met betrekking tot een slechte samenwerking tussen twee afdelingen van een bedrijf, maar je hoofdvraag gaat ineens over het draaien van te weinig winst; dan sluit je hoofdvraag niet aan bij je aanleiding.

Daarnaast is de hoofdvraag het eerste punt in je scriptie waar je afkadert. Je maakt een keuze om je op een bepaald deelgebied te richten en andere deelgebieden buiten beschouwing te laten. Bij elke opdrachtgever spelen er namelijk meerdere problemen, maar jij kiest er slechts één om je op te focussen.

Een voorbeeld is dat je kiest voor het probleem met betrekking tot een slechte samenwerking tussen twee afdelingen en niet voor het probleem dat afdeling A in de laatste maanden verlies draait. De keuze voor deze afkadering heeft simpelweg ook te maken met welke opleiding jij doet. De opdrachtgever kan nog zo graag een oplossing voor het financiële probleem krijgen, maar als jij HRM studeert zul je eerder naar de samenwerking tussen afdelingen kijken.

Lees hier waar we jou bij kunnen helpen of hoe we je begeleiden met je hoofdvraag. Aan de hand van persoonlijke begeleiding helpt Afstudeerbegeleider je met op de juiste manier formuleren van je hoofdvraag van je scriptie!

Als je het lastig vindt een hoofdvraag te formuleren, kunnen de begeleiders van Afstudeerbegeleider je helpen. Wanneer de hoofdvraag nog onduidelijk is, betekent dit vaak dat de aanleiding ook niet volledig duidelijk is. We stellen jou veel vragen om erachter te komen wat er nu precies speelt bij je opdrachtgever. Ook denken wij met je mee over welk probleem het beste bij jouw opleiding past en kijken we naar de haalbaarheid van verschillende onderwerpen. Daarnaast is jouw interesse in de onderwerpen ook belangrijk in het formuleren voor een hoofdvraag. Je zult immers nog een tijdje aan de slag moeten met dit onderwerp en dat wordt een stuk leuker als je een oprechte interesse in je onderwerp voelt.

Heb je vragen of wil je er met iemand over sparren die er écht verstand van heeft? Dan staat er bij Afstudeerbegeleider een team voor jou klaar om je hiermee te helpen. Wij hebben een begeleider die bij je past met wie jij één op één aan de slag kunt gaan. Deze persoon kan ervoor zorgen dat jij snapt wat je doet en dat je flinke stappen vooruit kunt maken.

We weten dat studenten een beperkt budget hebben dus houden we onze tarieven betaalbaar. Je bent geheel in controle over je eigen proces omdat jij bepaalt waar, wanneer, hoe lang en met welke begeleider je afspreekt. Daarnaast werken we met een “niet goed geld terug” beleid; dit houdt in dat je er gedurende de eerste 20 minuten voor kunt kiezen om kosteloos te stoppen met de begeleiding.

Wij begrijpen dat het lastig kan zijn om hulp te vragen bij het schrijven van je scriptie; wij hebben het maken van een afspraak daarom zo makkelijk mogelijk voor je gemaakt. Vaak heb je dezelfde dag nog een afspraak! We zijn ook in de avond (tot 22:00) bereikbaar via Whatsapp of 020 – 752 2702

Zet dus snel de volgende grote stap richting jouw afstudeermoment en vraag een vrijblijvende kennismaking aan!

Onze methode in één minuut

Sanne (student) over onze scriptiebegeleiding

De weg naar afstuderen weer vinden

De weg kwijt in je scriptie? Had jouw begeleider of opdrachtgever net zo goed Chinees kunnen praten? Geen nood, wij helpen je om de controle terug te krijgen!

Nodige bevestiging in je keuzes

Het schrijven van je scriptie betekent veel keuzes en fouten maken. Wij kijken met je mee en bespreken wat je hebt gedaan zodat jij je er weer zeker over voelt

Deadline toch halen (realistische planning)

Een naderende scriptiedeadline zorgt voor stress. We stellen samen een realistische planning op zodat jij die deadline gaat halen!

Vertel ons wie je bent en we gaan samen met je aan de slag!

Nog één stap en je hebt je gratis kennismaking geregeld 🙂

Waarom Afstudeerbegeleider?

zijn je voorgegaan
0 studenten
Wat zeggen andere studenten over onze begeleiding