Het onderwerp van je scriptie

Als je begint met afstuderen en het schrijven van een scriptie, is dit eerste wat aan bod komt: het kiezen van een onderwerp. Dit is misschien wel het moeilijkste onderdeel van je scriptie! Wat is precies een geschikt onderwerp en waarmee moet je rekening houden bij het kiezen van een onderwerp?

 

Het onderwerp van je scriptie is de context waarin jij je probleemstelling en je hoofdvraag gaat opstellen. Het onderwerp is daarmee een richting of een bepaald gebied waarin jouw scriptie valt. Als je de volgende zin af kan maken: “Mijn scriptie gaat over…” dan heb je het onderwerp te pakken!

Lees hier waar we jou bij kunnen helpen of hoe we je begeleiden met het onderwerp van je scriptie?. Aan de hand van persoonlijke begeleiding helpt Afstudeerbegeleider je aan jouw scriptie onderwerp!

Elke scriptie, en daarmee elk onderwerp, is natuurlijk anders. Grofweg kunnen er twee scriptieonderwerpen onderscheiden worden: een praktijkgericht scriptieonderwerp en een wetenschappelijk gericht scriptieonderwerp.

Meer weten? Check dan onze:

Een praktijkgericht scriptieonderwerp is een concreet onderwerp wat speelt bij een bedrijf of organisatie. Vaak wordt ook van je verwacht aan het eind een bepaald product op te leveren zoals een marketingplan of behandelplan. Je scriptie zal dus uiteindelijk ook advies gaan bevatten waar iemand mee aan de slag moet gaan. Buiten het daadwerkelijke onderzoek (je enquête of interviews) ga je ook een interne/externe analyse van het bedrijf maken in het vooronderzoek.

Het praktijkgerichte scriptieonderwerp is vaak gerelateerd aan een stage. Indien je aan het afstuderen bent op een HBO opleiding is hiervan meestal sprake omdat van een HBO student wordt verwacht een praktisch probleem voor een bedrijf of organisatie op te lossen. Indien je op WO aan het afstuderen bent en je stage gaat lopen ga je mogelijk ook uit van een praktisch probleem alleen zal je scriptie dan meer de focus hebben op het wetenschappelijke deel en is de organisatie meer de context waarin je onderzoek plaatsvindt.

Een voorbeeld van een praktijkgericht scriptieonderwerp is bijvoorbeeld: “Online marketing bij Afstudeerbegeleider”. Het is nog niet duidelijk wat je precies gaat doen maar we weten wel waar het heen gaat. Zodra je een interne en externe analyse hebt uitgevoerd komt je tot een probleemstelling en hoofdvraag.

Meer weten? Check dan onze:

Het wetenschappelijk gerichte scriptie onderwerp gaat over een hiaat of gat in de wetenschap, los van de praktische implicatie. In de inleiding van je scriptie zeg je mogelijk wel wat over de maatschappelijke relevantie alleen is dat van ondergeschikt belang. Een wetenschappelijk gericht scriptieonderwerp onderscheidt zich van een praktijkgericht doordat een wetenschappelijke gericht onderwerp niet als doel heeft om praktisch relevant te zijn, maar simpelweg bij te dragen aan de wetenschap.

Een voorbeeld van een wetenschappelijk gericht scriptieonderwerp is bijvoorbeeld de ontwikkeling van de beurskoersen in 2018. Een andere student of onderzoeker heeft dit wellicht onderzocht voor 2017, maar over 2018 is er nog geen onderzoek gedaan. Daarbij draagt dit onderwerp bij aan de kennis over de beurskoersen.

Meer weten? Check dan onze:

Belangrijk is natuurlijk dat je affiniteit met het onderwerp hebt. Het maakt het schrijven en onderzoek doen heel wat gemakkelijker als je onderwerp je in ieder geval aanspreekt en interesseert!

Daarnaast is het essentieel dat je scriptie onderwerp aansluit op je studie. Hoe logisch dit ook klinkt; gaat dit nog wel eens fout. Je zal niet de eerste marketingstudent zijn die een scriptie schrijft die meer aansluit bij de studie communicatie, en daarom in de problemen komt.Check dit dus goed met je begeleider!

Let erop dat er voldoende literatuur te vinden is over het onderwerp waar jij je scriptie over gaat schrijven. Nieuwe fenomenen zijn natuurlijk interessant om te gaan onderzoeken alleen moet jij je scriptie baseren op wetenschappelijk onderzoek en dat moet wel voorhanden zijn. Het kan wel enkele jaren duren voor een onderzoek wordt gepubliceerd (en jij daar gebruik van kan maken).

Uiteindelijk is het van belang dat je scriptie onderwerp toegevoegde waarde heeft, voor zowel het wetenschappelijk veld waarbinnen je je scriptie schrijft, als de praktische omgeving waarvoor je scriptie gevolgen kan hebben. Belangrijk is dat er voldoende literatuur te vinden is over het onderwerp. Nieuwe fenomenen zijn natuurlijk interessant, maar er moet enig wel wetenschappelijk onderzoek voorhanden zijn om op voort te bouwen.

Denk alvast vooruit bij de onderwerp door te brainstormen over de mogelijke onderzoeksmethoden. Niet elk onderwerp leent zich voor interviews of enquêtes. Bij andere onderwerpen heb je mogelijk ook ethische issues. Neem nou dit voorbeeld: ooit wilde een student een experiment uitvoeren waarbij een groep kinderen alcohol werd gegeven en een andere groep als controle diende, om zo het effect van alcohol op kinderen te onderzoeken. Dat ging natuurlijk niet gebeuren… Ook kan je alvast nadenken over de stappen die je gaat maken na het inleveren van je scriptie. Het mooiste is natuurlijk als je een scriptie schrijft die relevant is voor potentiële werkgevers. Dat is een mooie binnenkomer!

Meer weten? Check dan onze:

Je kan hierover sparren met docenten, medestudenten, collega’s of familie. Raadpleeg het internet, tijdschriften, kranten, eerdere onderzoeken en literatuur en kijk welke onderwerpen je aanspraken. Misschien heb je een heel interessant vak gevolgd tijdens je studie waar je je nog meer in wilt verdiepen. Ook kan je alvast nadenken in welk gebied je later zou willen werken. Het kan waardevol zijn om met je begeleider vanuit de opleiding hierover te praten. Als je begeleider veel afweet van een bepaald onderwerp, kan hij of zij je hier goed in begeleiden.

Begin in ieder geval breed, en brainstorm er op los. Maak het steeds specifieker voor jezelf. Uiteindelijk is het belangrijk dat jouw scriptie onderwerp goed omlijnd is en dat daar veel literatuur over te vinden is.

Meer weten? Check dan onze:

Een goed afgebakend scriptieonderwerp zorgt ervoor dat jij, je scriptiebegeleider en stagebegeleider op dezelfde lijn zitten. Het allerbelangrijkste is dus om met iedereen te praten en zo duidelijk mogelijk te zijn! Het succesvol schrijven van een scriptie heeft namelijk ook veel te maken met het goed managen van verwachtingen. Als de verwachtingen van jou en je begeleider(s) gelijk zijn, worden latere problemen voorkomen.

Meer weten? Check dan onze:

Hoe wij jou kunnen helpen hangt af waar je staat in het proces van het bepalen van je onderwerp. Indien je nog helemaal blanco bent, gaan we eerst samen kijken waar je interesses liggen en wat de mogelijkheden zijn. Ben je al wat verder? Dan gaan we je onderwerp samen doorspreken en ervoor zorgen dat jij een helder, afgebakend onderwerp hebt voor je scriptie!

Meer weten? Check dan onze:

Onze methode in één minuut

Sanne (student) over onze scriptiebegeleiding

De weg naar afstuderen weer vinden

De weg kwijt in je scriptie? Had jouw begeleider of opdrachtgever net zo goed Chinees kunnen praten? Geen nood, wij helpen je om de controle terug te krijgen!

Nodige bevestiging in je keuzes

Het schrijven van je scriptie betekent veel keuzes en fouten maken. Wij kijken met je mee en bespreken wat je hebt gedaan zodat jij je er weer zeker over voelt

Deadline toch halen (realistische planning)

Een naderende scriptiedeadline zorgt voor stress. We stellen samen een realistische planning op zodat jij die deadline gaat halen!

Vertel ons wie je bent en we gaan samen met je aan de slag!

Nog één stap en je hebt je gratis kennismaking geregeld 🙂

Waarom Afstudeerbegeleider?

zijn je voorgegaan
0 studenten
Wat zeggen andere studenten over onze begeleiding