Onderwerp

Scriptie onderwerp aan het bepalen?

Het onderwerp van je scriptie

Als je begint met afstuderen en het schrijven van een scriptie, is dit eerste wat aan bod komt: het kiezen van een onderwerp. Dit is misschien wel het moeilijkste onderdeel van je scriptie! Wat is precies een geschikt onderwerp en waarmee moet je rekening houden bij het kiezen van een onderwerp?

Het onderwerp van je scriptie is de context waarin jij je probleemstelling en je hoofdvraag gaat opstellen. Het onderwerp is daarmee een richting of een bepaald gebied waarin jouw scriptie valt. Als je de volgende zin af kan maken: “Mijn scriptie gaat over…” dan heb je het onderwerp te pakken!

Lees hier waar we jou bij kunnen helpen of hoe we je begeleiden met het onderwerp van je scriptie?. Aan de hand van persoonlijke begeleiding helpt Afstudeerbegeleider je aan jouw scriptie onderwerp!

Wat voor type scriptie onderwerpen heb je?

Elke scriptie, en daarmee elk onderwerp, is natuurlijk anders. Grofweg kunnen er twee scriptieonderwerpen onderscheiden worden: een praktijkgericht scriptieonderwerp en een wetenschappelijk gericht scriptieonderwerp.

Het praktijkgerichte scriptieonderwerp (HBO)

Een praktijkgericht scriptieonderwerp is een concreet onderwerp wat speelt bij een bedrijf of organisatie. Vaak wordt ook van je verwacht aan het eind een bepaald product op te leveren zoals een marketingplan of behandelplan. Je scriptie zal dus uiteindelijk ook advies gaan bevatten waar iemand mee aan de slag moet gaan. Buiten het daadwerkelijke onderzoek (je enquête of interviews) ga je ook een interne/externe analyse van het bedrijf maken in het vooronderzoek.

Het praktijkgerichte scriptieonderwerp is vaak gerelateerd aan een stage. Indien je aan het afstuderen bent op een HBO opleiding is hiervan meestal sprake omdat van een HBO student wordt verwacht een praktisch probleem voor een bedrijf of organisatie op te lossen. Indien je op WO aan het afstuderen bent en je stage gaat lopen ga je mogelijk ook uit van een praktisch probleem alleen zal je scriptie dan meer de focus hebben op het wetenschappelijke deel en is de organisatie meer de context waarin je onderzoek plaatsvindt.

Een voorbeeld van een praktijkgericht scriptieonderwerp is bijvoorbeeld: “Online marketing bij Afstudeerbegeleider”. Het is nog niet duidelijk wat je precies gaat doen maar we weten wel waar het heen gaat. Zodra je een interne en externe analyse hebt uitgevoerd komt je tot een probleemstelling en hoofdvraag.

Het wetenschappelijk gerichte scriptieonderwerp

Het wetenschappelijk gerichte scriptie onderwerp gaat over een hiaat of gat in de wetenschap, los van de praktische implicatie. In de inleiding van je scriptie zeg je mogelijk wel wat over de maatschappelijke relevantie alleen is dat van ondergeschikt belang. Een wetenschappelijk gericht scriptieonderwerp onderscheidt zich van een praktijkgericht doordat een wetenschappelijke gericht onderwerp niet als doel heeft om praktisch relevant te zijn, maar simpelweg bij te dragen aan de wetenschap.

Een voorbeeld van een wetenschappelijk gericht scriptieonderwerp is bijvoorbeeld de ontwikkeling van de beurskoersen in 2018. Een andere student of onderzoeker heeft dit wellicht onderzocht voor 2017, maar over 2018 is er nog geen onderzoek gedaan. Daarbij draagt dit onderwerp bij aan de kennis over de beurskoersen.

Lees hier waar we jou bij kunnen helpen of hoe we je begeleiden met het onderwerp van je scriptie?. Aan de hand van persoonlijke begeleiding helpt Afstudeerbegeleider je aan jouw scriptie onderwerp!

Waar moet je op letten bij het kiezen van een scriptieonderwerp?

Belangrijk is natuurlijk dat je affiniteit met het onderwerp hebt. Het maakt het schrijven en onderzoek doen heel wat gemakkelijker als je onderwerp je in ieder geval aanspreekt en interesseert!

Daarnaast is het essentieel dat je scriptie onderwerp aansluit op je studie. Hoe logisch dit ook klinkt; gaat dit nog wel eens fout. Je zal niet de eerste marketingstudent zijn die een scriptie schrijft die meer aansluit bij de studie communicatie, en daarom in de problemen komt.Check dit dus goed met je begeleider!

Let erop dat er voldoende literatuur te vinden is over het onderwerp waar jij je scriptie over gaat schrijven. Nieuwe fenomenen zijn natuurlijk interessant om te gaan onderzoeken alleen moet jij je scriptie baseren op wetenschappelijk onderzoek en dat moet wel voorhanden zijn. Het kan wel enkele jaren duren voor een onderzoek wordt gepubliceerd (en jij daar gebruik van kan maken).

Uiteindelijk is het van belang dat je scriptie onderwerp toegevoegde waarde heeft, voor zowel het wetenschappelijk veld waarbinnen je je scriptie schrijft, als de praktische omgeving waarvoor je scriptie gevolgen kan hebben. Belangrijk is dat er voldoende literatuur te vinden is over het onderwerp. Nieuwe fenomenen zijn natuurlijk interessant, maar er moet enig wel wetenschappelijk onderzoek voorhanden zijn om op voort te bouwen.

Denk alvast vooruit bij de onderwerp door te brainstormen over de mogelijke onderzoeksmethoden. Niet elk onderwerp leent zich voor interviews of enquêtes. Bij andere onderwerpen heb je mogelijk ook ethische issues. Neem nou dit voorbeeld: ooit wilde een student een experiment uitvoeren waarbij een groep kinderen alcohol werd gegeven en een andere groep als controle diende, om zo het effect van alcohol op kinderen te onderzoeken. Dat ging natuurlijk niet gebeuren… Ook kan je alvast nadenken over de stappen die je gaat maken na het inleveren van je scriptie. Het mooiste is natuurlijk als je een scriptie schrijft die relevant is voor potentiële werkgevers. Dat is een mooie binnenkomer!

Hoe kan je je het beste oriënteren op een scriptie onderwerp?

Je kan hierover sparren met docenten, medestudenten, collega’s of familie. Raadpleeg het internet, tijdschriften, kranten, eerdere onderzoeken en literatuur en kijk welke onderwerpen je aanspraken. Misschien heb je een heel interessant vak gevolgd tijdens je studie waar je je nog meer in wilt verdiepen. Ook kan je alvast nadenken in welk gebied je later zou willen werken. Het kan waardevol zijn om met je begeleider vanuit de opleiding hierover te praten. Als je begeleider veel afweet van een bepaald onderwerp, kan hij of zij je hier goed in begeleiden.

Begin in ieder geval breed, en brainstorm er op los. Maak het steeds specifieker voor jezelf. Uiteindelijk is het belangrijk dat jouw scriptie onderwerp goed omlijnd is en dat daar veel literatuur over te vinden is.

Lees hier waar we jou bij kunnen helpen of hoe we je begeleiden met het onderwerp van je scriptie?. Aan de hand van persoonlijke begeleiding helpt Afstudeerbegeleider je aan jouw scriptie onderwerp!

Hoe kom je uiteindelijk tot een goed afgebakend scriptieonderwerp?

Een goed afgebakend scriptieonderwerp zorgt ervoor dat jij, je scriptiebegeleider en stagebegeleider op dezelfde lijn zitten. Het allerbelangrijkste is dus om met iedereen te praten en zo duidelijk mogelijk te zijn! Het succesvol schrijven van een scriptie heeft namelijk ook veel te maken met het goed managen van verwachtingen. Als de verwachtingen van jou en je begeleider(s) gelijk zijn, worden latere problemen voorkomen.

Hoe kunnen we je helpen met het bepalen van je scriptie onderwerp?

Hoe wij jou kunnen helpen hangt af waar je staat in het proces van het bepalen van je onderwerp. Indien je nog helemaal blanco bent, gaan we eerst samen kijken waar je interesses liggen en wat de mogelijkheden zijn. Ben je al wat verder? Dan gaan we je onderwerp samen doorspreken en ervoor zorgen dat jij een helder, afgebakend onderwerp hebt voor je scriptie!

Lees hieronder verder wat we voor je kunnen betekenen!

Stijn Loeber

Geschreven door:

Stijn Loeber
Meer weten over wat wij voor je kunnen betekenen? Klik hier
Waar loop jij vast met je scriptie? Klik hier

Zet de volgende stap in jouw scriptie

Zet de volgende stap in je scriptie!

Kom je er niet uit of zit je gewoon vast? Wij helpen je weer vooruit!
Stop met twijfelen, zet die volgende stap door het formulier in te vullen!

Hoe kan Afstudeerbegeleider jou verder helpen?

Ben je bezig een geschikt onderwerp voor je scriptie te bepalen? Waarschijnlijk ben je dan druk bezig met een vooronderzoek, waarin je je inleest, informatie verzamelend, mogelijkheden overweegt en uitsluit. Daar kun je misschien wel wat ondersteuning bij gebruiken. Afstudeerbegeleider kan je helpen een interessant onderwerp af te bakenen dat je aanspreekt en uitdaagt.

Wij hebben een begeleider die bij je past met wie jij één op één aan de slag gaat. We weten dat studenten een beperkt budget hebben dus houden we onze tarieven betaalbaar. Je bent in controle over je eigen proces doordat jij bepaalt wanneer je afspreekt met je begeleider. Daarnaast werken we met niet goed geld terug beleid!

Natuurlijk is de eerste stap om hulp te vragen voor je scriptie lastig terwijl je ook al veel aan je hoofd hebt met je scriptie. Daarom hebben we het maken van een afspraak makkelijk gemaakt. Vaak heb je dezelfde dag nog een afspraak! We zijn ook in de avond bereikbaar via whatsapp of 020 - 752 2702

Maak de volgende stap naar jouw afstudeermoment en vraag een vrijblijvende kennismaking aan!WhatsApp met ons!

Heb jij een vraag over de begeleiding? Stuur ons dan een WhatsApp bericht!


06-52044280
Bobby Lee Houtkoop
Kurt Kreulen
Stijn Loeber
Maudy Verplancke
Sarah Vreijling
Martin van Leerdam
Caitlin Utama
Vera Oosterveen

Wij staan voor je klaar! Vul vrijblijvend ons contactformulier in!

Binnen 24 uur contact

  • Amsterdam
  • Maassluistraat 2
  • 1062 GD Amsterdam
  • Den Haag
  • Johanna Westerdijkplein 75
  • 2521 EN Den Haag
  • Utrecht
  • Arthur van Schendelstraat 650
  • 3511 MJ Utrecht