Onderzoeksopzet

Onderzoeksopzet van je scriptie aan het bepalen?

Wat is een scriptie onderzoeksopzet?

De onderzoeksopzet van je scriptie is de beschrijving van de vormgeving van je onderzoek; het onderzoek waarmee jij de hoofd- en deelvragen gaat beantwoorden. In je onderzoeksopzet zet je uiteen wat je wilt gaan onderzoeken, bij wie of wat, wat voor soort onderzoek je gaat doen, met welke onderzoeksinstrumenten en hoe je de data gaat verzamelen en analyseren. Veel om over na te denken dus!

Wij van Afstudeerbegeleider helpen jou graag met het opzetten van een strakke en logische onderzoeksopzet. Aan de hand van onze professionele scriptiebegeleiding zorg jij ervoor dat jij sneller klaar ben met je scriptie; daarnaast zorg jij er zo ook voor dat je een hoger cijfer behaalt! Wij bieden ook een scriptie nakijkservice aan, check deze pagina voor meer informatie!

Onderzoeksopzet: wat ga je meten?

Allereerst wordt er van je verwacht dat je beargumenteerd welke vragen je wilt beantwoorden in je onderzoek. Hiervoor dien je terug te linken naar theorieën, dus naar je theoretisch kader. Je kan hier meteen uitwerken hoe jij je vragen gaat formuleren en welke antwoordmogelijkheden er zijn.

Onderzoeksopzet: wie ga je onderzoeken?

Wat is je populatie? Oftewel: over welke groep wil je wat gaan zeggen? En hoe ga jij uit deze populatie een steekproef trekken? Kortom, we zijn benieuwd naar wie de respondenten gaan zijn en je onderzoek en waarom je voor deze groep respondenten hebt gekozen.

Onderzoeksopzet: wat voor type onderzoek ga je doen?

Vervolgens ga je beargumenteren wat voor soort onderzoek je gaat doen. De vraag waar het eigenlijk op neer komt is of het kwantitatief of kwalitatief onderzoek gaat worden. Dit hangt af van je onderwerp en populatie. Voor de ene scriptie is een enquête geschikt, voor de andere scriptie juist interviews. Dit onderdeel is niet een uitleg van een bepaalde onderzoeksmethode, je hoeft niet uit te gaan leggen wat een enquête of interview is. Daar is je begeleider hopelijk al van op de hoogte ;-)

Onderzoeksopzet: welke onderzoeksinstrumenten ga je gebruiken?

In je onderzoeksopzet ga je in op de onderzoeksinstrumenten die gaat gebruiken. Kies je voor een online enquête of juist een “papieren” versie? Leg uit! Ga hier dieper op in waarom jij voor dit onderzoeksinstrument kiest en ook hoe je deze hebt opgezet of ingericht. Hier moet duidelijk zijn hoe jij je vragen gaat formuleren en welke antwoordmogelijkheden er zijn.

Onderzoeksopzet: hoe worden de gegevens vastgelegd?

Uit je onderzoeksinstrument komen gegevens en die moeten worden vastgelegd. Bij een online enquête kan je de gegeven antwoorden vaak makkelijk in Excel of SPSS zetten. Als de enquête op papier is ingevuld, dien je uit te leggen hoe deze zijn verwerkt naar een databestand. Bij kwalitatief onderzoek is dit onderdeel belangrijk om toe te lichten. Het opnemen, uittypen en vervolgens coderen van interviews is een hele andere aanpak dan aantekeningen maken tijdens het interview.

Onderzoeksopzet: waarmee en hoe worden de gegevens geanalyseerd?

Je hebt vervolgens een analyse-methode of instrument nodig om je gegevens mee te gaan analyseren. Het meest bekende programma voor kwantitatieve analyses is natuurlijk SPSS. Noem dit wel altijd even, er zijn namelijk ook andere opties naast SPSS (zoals R of Stata). In het geval van kwalitatief onderzoek zijn er veel mogelijkheden voor analyse van de gegevens. In het geval van interviews dien je uiteen te zetten hoe de informatie, die jij gaat vergaren, omzet naar de constructen in je scriptie. Hier kan je uitleggen hoe je de interviews gaat coderen en labelen.

Hoe kunnen wij je helpen met je onderzoeksopzet?

Het onderzoek van je scriptie valt of staat met een goede onderzoeksopzet. Wanneer er iets niet goed zit in de onderzoeksopzet zal je daar later tegenaan lopen. We gaan samen met je aan de slag om ervoor te zorgen dat jij goed weet hoe jij je onderzoek uit gaat voeren. Dit kan je op voorhand dan ook goed doorspreken met je begeleider om miscommunicatie te voorkomen. We kijken waar je nu staat, we zullen je uitleg geven wanneer er onduidelijkheden zijn en zullen daarnaast goede feedback geven. Uiteindelijk sta jij helemaal achter je onderzoeksopzet!

Stijn Loeber

Geschreven door:

Stijn Loeber
Meer weten over wat wij voor je kunnen betekenen? Klik hier
Waar loop jij vast met je scriptie? Klik hier

Zet de volgende stap in jouw scriptie

Zet de volgende stap in je scriptie!

Kom je er niet uit of zit je gewoon vast? Wij helpen je weer vooruit!
Stop met twijfelen, zet die volgende stap door het formulier in te vullen!

Hoe kan Afstudeerbegeleider jou verder helpen?

Wij hebben een begeleider die bij je past met wie jij één op één aan de slag gaat. We weten dat studenten een beperkt budget hebben dus houden we onze tarieven betaalbaar. Je bent in controle over je eigen proces doordat jij bepaalt wanneer je afspreekt met je begeleider. Daarnaast werken we met niet goed geld terug beleid!

Natuurlijk is de eerste stap om hulp te vragen voor je scriptie lastig terwijl je ook al veel aan je hoofd hebt met je scriptie. Daarom hebben we het maken van een afspraak makkelijk gemaakt. Vaak heb je dezelfde dag nog een afspraak! We zijn ook in de avond bereikbaar via whatsapp of 020 - 752 2702

Maak de volgende stap naar jouw afstudeermoment en vraag een vrijblijvende kennismaking aan!WhatsApp met ons!

Heb jij een vraag over de begeleiding? Stuur ons dan een WhatsApp bericht!


06-52044280
Bobby Lee Houtkoop
Kurt Kreulen
Stijn Loeber
Maudy Verplancke
Sarah Vreijling
Martin van Leerdam
Caitlin Utama
Vera Oosterveen

Wij staan voor je klaar! Vul vrijblijvend ons contactformulier in!

Binnen 24 uur contact

  • Amsterdam
  • Maassluistraat 2
  • 1062 GD Amsterdam
  • Den Haag
  • Johanna Westerdijkplein 75
  • 2521 EN Den Haag
  • Utrecht
  • Arthur van Schendelstraat 650
  • 3511 MJ Utrecht