Onderzoeksvraag

Wat is de onderzoeksvraag precies?

Wat is de onderzoeksvraag precies?

De onderzoeksvraag is de vraag die gedetailleerd beschrijft waar jouw onderzoek zich op focust. De onderzoeksvraag is de vraag die volgt op je hoofdvraag. De hoofdvraag geeft in zeer brede zin richting aan je onderzoek. Stel je voor dat je een onderzoek doet bij Bedrijf X waar product Y slecht verkoopt. Een bijbehorende hoofdvraag kan dan zijn: “Hoe kan Bedrijf X de afzet van product Y vergroten?”. Deze hoofdvraag kunnen we met veel verschillende invalshoeken aanvliegen. Dit betekent dat deze hoofdvraag nog te breed is om hieraan deelvragen te koppelen.

Om deze reden moeten we eerst probleemanalyse doen. Deze bestaat vaak uit een interne en externe analyse van het bedrijf in kwestie. In de probleemanalyse zullen verschillende manieren om de hoofdvraag te onderzoeken naar voren komen. De afzet van product Y kan je bijvoorbeeld verhogen middels het verbeteren van de marketingstrategie, een verbetering van het product zelf, of het kiezen van een nieuwe afzetmarkt, et cetera. Dit zijn allerlei invalshoeken waarover je stuk voor stuk een aparte scriptie kan schrijven.

Godzijdank hoef je al deze onderzoeksvragen niet beantwoorden. In dat geval zou je afstuderen nog ver weg zijn.. Je kiest dus één van de verschillende mogelijke onderzoeksvragen. Maar dit betekent wel dat je een onderbouwde keuze moet maken! Kies daarom de onderzoeksvraag die: (1) urgent is, en (2) bij je opleiding past.

Nadat je je onderzoeksvraag gekozen hebt, formuleer je bijbehorende deelvragen. Deze deelvragen geven samen antwoord op je onderzoeksvraag. De deelvragen bepalen voor een groot deel de structuur van je stuk.

Let op: Bovenstaande beschrijving past vooral bij een HBO scriptie. Bij een WO scriptie is er vaak geen onderscheid tussen een hoofdvraag en een onderzoeksvraag. Er is slechts één overkoepelende vraag die wisselend wordt aangeduid als hoofdvraag, onderzoeksvraag (research question) of centrale vraag. In WO scripties volgt deze vraag na een beschrijving van eerder onderzoek over de te onderzoeken relatie en een beschrijving van wat er in de literatuur nog mist.

Wat is de plek van de onderzoeksvraag in je scriptie?

In een HBO scriptie volgt de onderzoeksvraag uit de probleemanalyse. Deze analyse heeft inzicht gegeven in welke benadering van de hoofdvraag het meest urgent en relevant is. Je onderbouwt hier je keuze.

In een WO scriptie staat de onderzoeksvraag aan het einde van de introductie. Hierin heb je het eerder onderzoek met betrekking tot de door jou te onderzoeken relatie beschreven en aangegeven welke ‘gap’ er nog bestaat in de literatuur. Deze gap leidt vervolgens tot de onderzoeksvraag.

Waar moet je op letten bij het opstellen van de onderzoeksvraag?

Daarnaast moet de onderzoeksvraag aan een aantal eisen voldoen. Let daarbij in ieder geval op de volgende punten:

De onderzoeksvraag is correct afgeleid van de probleemstelling

Voor het opstellen van een goede onderzoeksvraag is het belangrijk dat je deze afleidt van een specifieke probleemstelling. De belangrijkste elementen uit je probleemstelling zullen namelijk altijd terugkomen in je onderzoeksvraag. Om meer te lezen over het formuleren van een goede probleemstelling, klik hier!

De onderzoeksvraag bestaat uit één vraag (dus niet tweeledig).

Het is belangrijk dat je onderzoeksvraag uit één vraag bestaat en dus niet tweeledig is. Een voorbeeld van een tweeledige vraag is:

“Wat zijn de wensen en behoeften van de doelgroep met betrekking tot de promotie van product Y en welke marketingstrategie past daar het beste bij?”

Deze vraag kan ook op zo’n manier worden gesteld dat hij bestaat uit slechts één vraag:

“Welke marketingstrategie is het meest geschikt voor het vergroten van de afzet van product Y op basis van de wensen en behoeften van de doelgroep?”

De onderzoeksvraag is geen gesloten vraag.

De onderzoeksvraag moet niet te beantwoorden zijn met ja of nee. Zie hieronder een voorbeeld van een gesloten vraag en een open vraag met hetzelfde onderwerp, maar dan geformuleerd als enkelvoudige vraag.

“Bestaat er een personeelstekort bij bedrijf X?”

“Welke financiële en management gerelateerde factoren verklaren het personeelstekort bij bedrijf X?”

De onderzoeksvraag is objectief geformuleerd.

Let erop dat je onderzoeksvraag jouw eigen mening niet laat doorschemeren.

“Waarom is het beleid van de Europese Unie met betrekking tot de vluchtelingencrisis zo ineffectief?”

“Wat zijn de voor en nadelen van het beleid van de Europese Unie met betrekking tot de vluchtelingencrisis?”

De onderzoeksvraag moet specifiek zijn.

Vermijd vaagheid in je onderzoeksvraag. Zie hieronder een voorbeeld van een vage en een meer specifieke onderzoeksvraag over hetzelfde onderwerp:

“Hoe werd de samenwerking bij bedrijf X beïnvloed?”

“Welke factoren werkten bevorderlijk en remmend voor de samenwerking tussen afdeling A en afdeling B bij bedrijf X?

Hoe kan Afstudeerbegeleider je helpen bij het formuleren van de onderzoeksvraag?

Het formuleren van de juiste onderzoeksvraag is misschien wel het moeilijkste deel van je scriptie. Hier komen vele overwegingen bij elkaar; “wat is relevant voor mijn opleiding?”, “wat wil de opdrachtgever dat ik onderzoek?”, “wat vind ik zelf interessant?”, “is de vraag wel specifiek genoeg?”, “hoe maak ik van mijn meervoudige vraag een enkelvoudige vraag?”. Allemaal vragen waar je mee kunt worstelen tijdens het formuleren van de onderzoeksvraag.

Bij Afstudeerbegeleider kunnen we je hierbij helpen. We kijken eerst naar welke elementen je vraag in ieder geval moet bevatten, op basis van de eisen vanuit je opleiding, de eisen van je opdrachtgever, je eigen interesses en de haalbaarheid. Daarna gaan we aan de slag met het daadwerkelijk op papier zetten van je vraag en stellen we jou veel vragen waarbij je we in de goede richting sturen. Op die manier heb jij na de begeleiding genoeg handvatten om een objectieve, enkelvoudige, specifieke, open onderzoeksvraag te formuleren.

Kom je er niet uit met het formuleren van de juiste vragen? Lukt het je maar niet een duidelijke, enkelvoudige en specifieke onderzoeksvraag te formuleren? Dan staan wij voor je klaar en helpen je verder! We gaan direct met je de diepte in met je onderwerp en brengen samen met jou structuur en overzicht in je scriptie. Lees hieronder verder!

Bobby Lee Houtkoop

Geschreven door:

Bobby Lee Houtkoop
Meer weten over wat wij voor je kunnen betekenen? Klik hier
Waar loop jij vast met je scriptie? Klik hier

Zet de volgende stap in jouw scriptie

Zet de volgende stap in je scriptie!

Kom je er niet uit of zit je gewoon vast? Wij helpen je weer vooruit!
Stop met twijfelen, zet die volgende stap door het formulier in te vullen!

Hoe kan Afstudeerbegeleider jou verder helpen?

Wij hebben een begeleider die bij je past met wie jij één op één aan de slag gaat. We weten dat studenten een beperkt budget hebben dus houden we onze tarieven betaalbaar. Je bent in controle over je eigen proces doordat jij bepaalt wanneer je afspreekt met je begeleider. Daarnaast werken we met niet goed geld terug beleid!

Natuurlijk is de eerste stap om hulp te vragen voor je scriptie lastig terwijl je ook al veel aan je hoofd hebt met je scriptie. Daarom hebben we het maken van een afspraak makkelijk gemaakt. Vaak heb je dezelfde dag nog een afspraak! We zijn ook in de avond bereikbaar via whatsapp of 020 - 752 2702

Maak de volgende stap naar jouw afstudeermoment en vraag een vrijblijvende kennismaking aan!WhatsApp met ons!

Heb jij een vraag over de begeleiding? Stuur ons dan een WhatsApp bericht!


06-52044280
Bobby Lee Houtkoop
Kurt Kreulen
Stijn Loeber
Maudy Verplancke
Sarah Vreijling
Martin van Leerdam
Caitlin Utama
Vera Oosterveen

Wij staan voor je klaar! Vul vrijblijvend ons contactformulier in!

Binnen 24 uur contact

  • Amsterdam
  • Maassluistraat 2
  • 1062 GD Amsterdam
  • Den Haag
  • Johanna Westerdijkplein 75
  • 2521 EN Den Haag
  • Utrecht
  • Arthur van Schendelstraat 650
  • 3511 MJ Utrecht