Wat is het plan van aanpak voor een scriptie?
Het plan van aanpak van je scriptie is het plan waarin je volledig uiteenzet wat je met je scriptie wil gaan doen. Hierin beschrijf je wat je wil gaan onderzoeken, welke theorieën je gaat gebruiken, welke populatie je gaat onderzoeken en hoe je daaruit een steekproef gaat trekken. Ook bevat dit plan welke onderzoeksinstrumenten je gaat gebruiken en op welke manier jij je data gaat analyseren. Kortom, het is een doordacht plan dat je hele scriptie omvat!
Lees hier waar we jou bij kunnen helpen of hoe we je begeleiden met het plan van aanpak voor je scriptie. Aan de hand van persoonlijke begeleiding helpt Afstudeerbegeleider je met het opstellen van je plan plan aanpak!
Waarom is het plan van aanpak van je scriptie belangrijk?
De basis van onderzoek doen is simpel: je stelt een verwachting op en gaat dat, op een door jou gekozen manier, onderzoeken. Jij bent verantwoordelijk voor het opzetten en uitvoeren van het onderzoek. Echter, mag je niet afwijken van je vantevoren vastgestelde onderzoeksopzet. Met een gedegen (en goedgekeurd) plan van aanpak – waarin dus volledig wordt geconcretiseerd wat je gaat doen – kan er eigenlijk weinig misgaan, zolang jij je aan je plan van aanpak houdt. Je plan van aanpak is daarom als het ware je beveiliging: het beschermt je voor het maken van fouten verderop in je onderzoek.
Weet jij even niet meer hoe je verder moet met je scriptie? Vertel ons waar je tegenaan loopt via dit formulier en dan gaan we samen kijken wat wij daaraan kunnen doen.
Nu begrijp je waarom het zo belangrijk is om een goed plan van aanpak te hebben. Je kan het zo zien: als je plan van aanpak helemaal uitgewerkt is, wordt je rest van je scriptie een invuloefening!
Waar moet je op letten bij het plan van aanpak scriptie?
Bij het opstellen van het plan van aanpak voor de scriptie letten de meeste studenten enkel en alleen op de voorwaarden die vanuit de opleiding worden gesteld. Helaas is dit meestal meer een suggestie in de zin van: “hoe denk ik het onderzoek in mijn scriptie mogelijk te maken?”. Het blijft vaak toch onduidelijk en het is daarom niet daadwerkelijk een plan van aanpak.
Het opstellen van je plan van aanpak is gewoon lastig en kost je veel tijd. We zien vaak dat studenten bij ons komen met een vaag plan van aanpak, waarbij het veel moeite kost om een beeld te krijgen van wat de student wil onderzoeken. Als we samen met de student het plan kritisch doorspreken, ziet een student zelf ook in dat het plan van aanpak onvoldoende is uitgewerkt.
Je plan van aanpak is als het ware verwachtingsmanagement (deze term zal je nog vaak tegenkomen ;-)), welke verwachtingen denk je waar te maken met je scriptie? Wees concreet; baken een onderwerp af. Kies je theorieën, bepaal wie of wat je gaat onderzoeken en hoe je data gaat verzamelen en analyseren (bijvoorbeeld met SPSS). Als jij van tevoren weet aan wie jij welke vragen gaat stellen en welke analyses je gaat uitvoeren op je data, dan ben je goed bezig!
Dat je onderzoeksvoorstel is goedgekeurd door je begeleider, geeft helaas geen garantie. Als jouw onderzoeksvoorstel nog niet compleet is uitgedacht en uitgewerkt, heb je geen profijt van je onderzoeksvoorstel in de rest van je scriptie. Het is dus raadzaam om strenger te zijn voor jezelf dan dat je opleiding is!
Lees hier waar we jou bij kunnen helpen of hoe we je begeleiden met het plan van aanpak voor je scriptie. Aan de hand van persoonlijke begeleiding helpt Afstudeerbegeleider je met het opstellen van je plan plan aanpak!
Plan van aanpak HBO (stage)
Het plan van aanpak voor iemand die een stage gaat lopen heeft twee fases of delen. De eerste fase is de bedrijfsanalyse, probleemanalyse of interne externe analyse. Je gaat namelijk een onderzoek doen binnen een bedrijf en daarom dien je eerst een probleem te identificeren. Je maakt in deze fase gebruik van management modellen, zoals het 7s model, BMC model, destep etc. en aan het eind doe je dan vaak een SWOT. Dat is eigenlijk al een onderzoek op zich! De uitkomst hiervan bepaalt wat je daadwerkelijk gaat onderzoeken in jouw scriptie. Deze eerste fase dient eerst volledig te zijn afgerond. Naast dat je een geschikt probleem moet kiezen is het ook heel belangrijk dat je kan beargumenteren waarom je juist dit probleem gaat onderzoeken.
Als je duidelijk hebt gemaakt wat en waarom een jij bepaald probleem kiest, ga je naar de volgende fase in je onderzoeksvoorstel. Hierin zet je uiteen wat je gaat onderzoeken.
Weet jij even niet meer hoe je verder moet met je scriptie? Vertel ons waar je tegenaan loopt via dit formulier en dan gaan we samen kijken wat wij daaraan kunnen doen.
Hoe kunnen wij je helpen met je plan van aanpak?
Zoals hopelijk duidelijk is geworden is je plan van aanpak een doorslaggevend document als het gaat om het succesvol afronden van je scriptie. Hoe beter deze in elkaar zit hoe kleiner de kans wordt dat zaken misgaan tijdens je afsturen en, ook niet geheel onbelangrijk, hoe sneller je klaar bent!
Wij stellen je in staat om je onderzoeksvoorstel zo op te stellen dat jij goed begrijpt wat je gaat onderzoeken en op welke manier. Allereerst gaan we samen vaststellen waar je nu staat en wat er nog moet gebeuren om tot een geslaagd onderzoeksvoorstel te komen. Vaak nemen we daarom eerst het huidige onderzoeksvoorstel door en bespreken we die met je. Op basis van de eisen en eventuele wensen van je stage gaan we stap voor stap aan de slag met je onderzoeksvoorstel. Het resultaat is een gedegen document, dat niks aan de verbeelding overlaat wat jij van plan bent!
Lees hier waar we jou bij kunnen helpen of hoe we je begeleiden met het plan van aanpak voor je scriptie. Aan de hand van persoonlijke begeleiding helpt Afstudeerbegeleider je met het opstellen van je plan plan aanpak!
Onze methode in één minuut
Sanne (student) over onze scriptiebegeleiding
Meer weten, check dan onze:
De weg naar afstuderen weer vinden
De weg kwijt in je scriptie? Had jouw begeleider of opdrachtgever net zo goed Chinees kunnen praten? Geen nood, wij helpen je om de controle terug te krijgen!
Nodige bevestiging in je keuzes
Het schrijven van je scriptie betekent veel keuzes en fouten maken. Wij kijken met je mee en bespreken wat je hebt gedaan zodat jij je er weer zeker over voelt
Deadline toch halen (realistische planning)
Een naderende scriptiedeadline zorgt voor stress. We stellen samen een realistische planning op zodat jij die deadline gaat halen!
Vertel ons wie je bent en we gaan samen met je aan de slag!
Nog één stap en je hebt je gratis kennismaking geregeld 🙂
Waarom Afstudeerbegeleider?
- Persoonlijke Scriptiebegeleiding door Experts
- Flexibele Sessies, Aangepast aan Jouw Schema
- Scriptiehulp op maat
- Resultaatgerichte scriptiebegeleiding
- Succesvol afstuderen
- Snelle Spoedbegeleiding voor Tijdsgevoelige Projecten
- Garantie op Tijdige Scriptieoplevering