Probleemanalyse

Wat is een probleemanalyse?

Wat is een probleemanalyse van de scriptie precies?

De probleemanalyse is het onderdeel van je scriptie waarin je de lezer alle achtergrondinformatie presenteert met betrekking tot het probleem dat centraal staat binnen jouw scriptie. De probleemanalyse mondt uit in je probleemstelling. De probleemstelling is een duidelijke en bondige omschrijving van een probleem. De probleemanalyse is dus het opstapje naar je probleemstelling. De probleemanalyse wordt niet altijd met naam en toenaam benoemd in de door opleidingen verstrekte opzet van je scriptie, daarom wordt deze wel eens vergeten door studenten.

Om ervoor te zorgen dat iemand die je scriptie leest goed begrijpt waarom jij een bepaald probleem gaat onderzoeken is het dus belangrijk dat jij een sterke probleemanalyse uiteenzet voordat jij je probleemstelling presenteert.

Lees hier waar we jou bij kunnen helpen of hoe we je begeleiden met je probleemanalyse. Aan de hand van persoonlijke begeleiding helpt Afstudeerbegeleider je met het op de juiste plek zetten van je probleemanalyse.

Waarom schrijf je een probleemanalyse in je scriptie?

De probleemanalyse is belangrijk omdat het informatie verstrekt over het probleem dat de kern van je scriptie vormt. Je schrijft je scriptie uiteindelijk omdat je een mogelijke oplossing wilt presenteren voor een bepaald probleem. Het is dan ook van groot belang dat de lezer van je scriptie goed begrijpt waarom je er überhaupt voor hebt gekozen juist dit probleem op te lossen. De probleemanalyse is een korte beschrijving van de context waarin jouw gekozen probleem zich afspeelt.

Jij bent dagelijks bezig met je scriptie en loopt mogelijk stage bij het bedrijf waar dit probleem zich afspeelt. Voor jou is het daarom hartstikke logisch dat jij met dit probleem aan de slag gaat. Echter, voor iemand die je scriptie leest is dit vaak niet het geval! De lezer van je scriptie heeft achtergrondinformatie nodig over de situatie, zodat hij/zij begrijpt waarom dit probleem belangrijk genoeg is om er een scriptie over te schrijven. Deze informatie geef jij in de probleemanalyse van je scriptie. Een sterke probleemanalyse maakt het voor een lezer van je scriptie direct duidelijk wat de relevantie van jouw scriptie is.

Afstudeerbegeleider kan je, doormiddel van professionele en persoonlijke begeleiding, helpen met het opstellen van een sterke probleemanalyse. Op deze manier zorg je er samen met Afstudeerbegeleider voor dat je scriptie een succes wordt!

Lees hier waar we jou bij kunnen helpen of hoe we je begeleiden met je probleemanalyse. Aan de hand van persoonlijke begeleiding helpt Afstudeerbegeleider je met het op de juiste plek zetten van je probleemanalyse.

Wat is de plek van een probleemanalyse in je scriptie?

De probleemanalyse komt voor je probleemstelling, dat is meestal in de inleiding van je scriptie. Waar het eigenlijk op neerkomt, is dat je op een bepaald moment stelt: “dat gezegd hebbende, is dit dus het probleem waar ik mij op ga focussen in deze scriptie.” Alles wat slaat op “dat gezegd hebbende” is je probleemanalyse.

Wat daarbij wel gezegd moet worden is dat sommige opleidingen ook de interne/externe analyse benoemen als onderdeel van de probleemanalyse en die komt juist na je hoofdvraag (en dus ook je probleemstelling). Daar is wat voor te zeggen, omdat je bij de interne/externe analyse ook de situatie analyseert en dus de context van het probleem uiteenzet.

Lees hier waar we jou bij kunnen helpen of hoe we je begeleiden met je probleemanalyse. Aan de hand van persoonlijke begeleiding helpt Afstudeerbegeleider je met het op de juiste plek zetten van je probleemanalyse.

Waar moet je op letten bij het uiteenzetten van je probleemanalyse?

In de probleemanalyse draait het om je lezer laten begrijpen waarom je kiest voor het probleem dat jij centraal stelt in je probleemstelling. Belangrijk in de probleemanalyse is dat er de nodige achtergrondinformatie wordt verstrekt. Dit gevolgd door een gedegen argumentatie en redenering, waardoor de lezer dezelfde conclusies trekt als jij met betrekking tot het door jouw gekozen probleem. Hou er dus rekening mee dat je de lezer van je scriptie als het ware moet sturen. Afhankelijk van jouw studierichting stuur je aan op een probleem waar jij voor opgeleid bent om op te lossen.

Let er op dat jij het meeste weet van dit probleem en dat de lezer van je scriptie er misschien nog helemaal niet bekend mee is. Wat een valkuil kan zijn bij het opstellen van je probleemanalyse is dat je bepaalde informatie niet verwerkt omdat deze voor jou zó logisch is, dat je er niet eens meer over nadenkt. Een onwetende lezer kan hierdoor in verwarring raken tijdens het lezen van je probleemanalyse. Wees dus grondig in je redenatie. Een frisse blik van een begeleider van ons team kan daarom erg nuttig zijn!

De probleemanalyse is over het algemeen gericht op het beschrijven van een praktisch probleem. Zorg ervoor dat jij over alle informatie beschikt die er over dit probleem beschikbaar is. Alleen op die manier kan jij je probleemanalyse zo goed mogelijk onderbouwen!

Aan de hand van de individuele begeleiding van Afstudeerbegeleider zorg je ervoor dat je probleemanalyse logisch, gestructureerd en volledig is. Die scriptie moet uiteindelijk af en een strakke probleemanalyse kan je hierbij enorm veel tijd besparen!

Lees hier waar we jou bij kunnen helpen of hoe we je begeleiden met je probleemanalyse.

Stijn Loeber

Geschreven door:

Stijn Loeber
Meer weten over wat wij voor je kunnen betekenen? Klik hier
Waar loop jij vast met je scriptie? Klik hier

Zet de volgende stap in jouw scriptie

Zet de volgende stap in je scriptie!

Kom je er niet uit of zit je gewoon vast? Wij helpen je weer vooruit!
Stop met twijfelen, zet die volgende stap door het formulier in te vullen!

Hoe kan Afstudeerbegeleider jou verder helpen?

Heb je je probleemanalyse al honderd keer aangepast en klopt hij voor je gevoel nog steeds niet? Of stel je het opstellen van je probleemanalyse al weken uit, omdat je bang bent dat hij toch niet goed zal zijn? Dan staan wij voor je klaar en helpen je verder! Lees hieronder verder!

Wij hebben een begeleider die bij je past met wie jij één op één aan de slag gaat. We weten dat studenten een beperkt budget hebben dus houden we onze tarieven betaalbaar. Je bent in controle over je eigen proces doordat jij bepaalt wanneer je afspreekt met je begeleider. Daarnaast werken we met niet goed geld terug beleid!

Natuurlijk is de eerste stap om hulp te vragen voor je scriptie lastig terwijl je ook al veel aan je hoofd hebt met je scriptie. Daarom hebben we het maken van een afspraak makkelijk gemaakt. Vaak heb je dezelfde dag nog een afspraak! We zijn ook in de avond bereikbaar via whatsapp of 020 - 752 2702

Maak de volgende stap naar jouw afstudeermoment en vraag een vrijblijvende kennismaking aan!WhatsApp met ons!

Heb jij een vraag over de begeleiding? Stuur ons dan een WhatsApp bericht!


06-52044280
Bobby Lee Houtkoop
Kurt Kreulen
Stijn Loeber
Maudy Verplancke
Sarah Vreijling
Martin van Leerdam
Caitlin Utama
Vera Oosterveen

Wij staan voor je klaar! Vul vrijblijvend ons contactformulier in!

Binnen 24 uur contact

  • Amsterdam
  • Maassluistraat 2
  • 1062 GD Amsterdam
  • Den Haag
  • Johanna Westerdijkplein 75
  • 2521 EN Den Haag
  • Utrecht
  • Arthur van Schendelstraat 650
  • 3511 MJ Utrecht