Vragenlijst

Hoe ga je te werk bij een vragenlijst?

Belangrijke punten bij een vragenlijst

Vragenlijst aan het opstellen? Een vragenlijst is een onderzoeksmethode waar je dezelfde vragen aan een heleboel (een specifieke doelgroep) mensen stelt. Het moet voor jou de resultaten opleveren waarmee jij jouw deelvragen kunt beantwoorden. Een vragenlijst is erg handig wanneer je weinig persoonlijke informatie per respondent en een grote steekproef nodig hebt. Wanneer je kiest voor een vragenlijst, bedenk dan eerst de manier van afname. Bijvoorbeeld via de mail, online of hard copy? Wanneer je de vragenlijst online zet is het handig dat je voorafgaand aan het versturen van de vragenlijsten, eerst zelf de vragenlijst invult zodat je eventuele fouten eruit kan halen en je kan zien hoe je je data aangeleverd krijgt. Een online afname zorgt ook voor het sneller verkrijgen van reacties.

Respondenten voor je vragenlijst gratis verzamelen

Wanneer je gratis respondenten voor je vragenlijst wilt verzamelen heb je een aantal opties:

 • Verspreiden in je eigen netwerk
 • Facebookgroepen gebruiken
 • SurveySwap gebruiken

Eigen netwerk

Een wervende onderwerp tekst is cruciaal voor het trekken van de aandacht van je respondenten. Deze tekst kan kort en krachtig, duidelijk en simpel. Het toevoegen van een opvallend plaatje kan ook helpen. Verder kan je je vragenlijst interessant maken door bijvoorbeeld een beloning uit te loven.

Vertel ook altijd hoe lang het invullen van de vragenlijst ongeveer gaat duren. Hoe korter deze duurt, hoe eerder mensen het zullen invullen. Mocht je vragenlijst langer zijn dan 5 minuten, zet de tijd er dan NIET bij.

Facebookgroepen

In deze facebookgroepen komen studenten samen die bezig zijn met respondenten verzamelen. Je plaatst hier je vragenlijst en vult vragenlijsten van andere studenten in. In ruil daarvoor vullen zij die van jou in. Een nadeel is dat je achter andere mensen aan moet zitten en ze niet altijd jouw vragenlijst ook invullen.

SurveySwap voor gratis respondenten verzamelen

Surveyswap.nl is een gratis tool waar je snel respondenten kan verzamelen. Het werkt door middel van het ruilen van vragenlijsten (net als de facebook groepen). Het voordeel is dat je zeker weet dat iemand anders ook jouw vragenlijst ook invult. Daarnaast werkt het op basis van de lengte van de vragenlijst.

Bijvoorbeeld, wanneer de vragenlijst van de ander lang is (45min) en die van jou kort (5min), dan wordt dat eerlijk verwerkt en krijg jij 45/5=9 volledig ingevulde vragenlijsten terug voor het invullen.

Demografische variabelen in je vragenlijst

Demografische gegevens kan je het beste aan het eind van de vragenlijst vragen. Vertel wat je gaat doen met de informatie en leg het doel van je onderzoek uit. Geef duidelijk aan dat de informatie van de respondenten vertrouwelijk wordt behandeld. Het is ook handig als je ergens ruimte openlaat voor opmerkingen, zodat respondenten nog iets kunnen toevoegen. Dit kan waardevolle informatie opleveren.

Zorg dat de vragen in je vragenlijst een logische volgorde hebben. Deel de vragen (items) op in categorieën. Bedenk tevens de antwoordmogelijkheden. Stel je een open vraag, meerkeuzevraag of een scorevraag?

Wanneer je de ingevulde vragenlijsten binnen hebt kun je gaan bedenken wat je met je data gaat doen (opslag, organisatie). Hoe verloopt verder de communicatie met de respondenten? Wat doe je bijvoorbeeld met de respondenten die niet gereageerd hebben of onbeantwoorde vragen hebben opgestuurd? Stuur je de respondenten nog een bedankmail of de resultaten van je onderzoek? Misschien ben je bereid om een presentatie te geven van je resultaten (bijvoorbeeld op een school of bedrijf of instelling).

Sarah Vreijling

Geschreven door:

Sarah Vreijling
Meer weten over wat wij voor je kunnen betekenen? Klik hier
Waar loop jij vast met je scriptie? Klik hier

Zet de volgende stap in jouw scriptie

Zet de volgende stap in je scriptie!

Kom je er niet uit of zit je gewoon vast? Wij helpen je weer vooruit!
Stop met twijfelen, zet die volgende stap door het formulier in te vullen!

Hoe kan Afstudeerbegeleider jou verder helpen?

Wij hebben een begeleider die bij je past met wie jij één op één aan de slag gaat. We weten dat studenten een beperkt budget hebben dus houden we onze tarieven betaalbaar. Je bent in controle over je eigen proces doordat jij bepaalt wanneer je afspreekt met je begeleider. Daarnaast werken we met niet goed geld terug beleid!

Natuurlijk is de eerste stap om hulp te vragen voor je scriptie lastig terwijl je ook al veel aan je hoofd hebt met je scriptie. Daarom hebben we het maken van een afspraak makkelijk gemaakt. Vaak heb je dezelfde dag nog een afspraak! We zijn ook in de avond bereikbaar via whatsapp of 020 - 752 2702

Maak de volgende stap naar jouw afstudeermoment en vraag een vrijblijvende kennismaking aan!WhatsApp met ons!

Heb jij een vraag over de begeleiding? Stuur ons dan een WhatsApp bericht!


06-52044280
Bobby Lee Houtkoop
Kurt Kreulen
Stijn Loeber
Maudy Verplancke
Sarah Vreijling
Martin van Leerdam
Caitlin Utama
Vera Oosterveen

Wij staan voor je klaar! Vul vrijblijvend ons contactformulier in!

Binnen 24 uur contact

 • Amsterdam
 • Maassluistraat 2
 • 1062 GD Amsterdam
 • Den Haag
 • Johanna Westerdijkplein 75
 • 2521 EN Den Haag
 • Utrecht
 • Arthur van Schendelstraat 650
 • 3511 MJ Utrecht