Het interpreteren van je SPSS output voor je scriptie

Het is je gelukt om een statistische analyse uit te voeren, lekker bezig! De volgende logische stap is dan het interpreteren van de output. De ‘output’ van een statistisch programma (zoals SPSS) bestaat uit een verzameling van tabellen en/of grafieken. Uit die tabellen en grafieken moet jij dan de juiste onderdelen nemen en daar ook nog eens de juiste interpretatie aan hangen. Dit kan nog wel eens tricky zijn!

In de output vind je een wirwar aan tabellen en getallen, dit kan studenten nogal eens afschrikken! Snap je niet precies waar je moet kijken wanneer je de output van je analyses ziet? Of vind je het lastig om te snappen waar alle getallen in de tabellen nou precies voor staan? Het niet kunnen interpreteren van de output hangt vaak samen met het niet helemaal duidelijk hebben van de reden voor een bepaalde analyse, i.e. kun jij uitleggen waarom je hebt gekozen voor een bepaalde analyse en niet een andere? Zie ook toetskeuze.

Daarnaast is het vaak zo dat studenten niet goed begrijpen hoe en waar je precies kunt aflezen of er sprake is van significante resultaten en of een significant resultaat ook daadwerkelijk betekenisvol is (door bijvoorbeeld te kijken naar de effectgrootte). Onlogische of onduidelijke titels en kopjes in tabellen maken het vaak lastig om naar de juiste plek in je output te kijken.

Wat je in je output afleest, wordt uiteindelijk gerapporteerd in de resultatensectie van je scriptie. Op basis van de door jou gerapporteerde resultaten, ga je bepalen of in jouw onderzoek bewijs bestaat voor jouw onderzoekshypothesen. Het is daarom erg belangrijk om de output goed af te kunnen lezen!

De statistiek experts van Afstudeerbegeleider hebben inmiddels honderden outputs afgelezen en weten precies hoe alle cijfertjes worden berekend door de statistische algoritmes van SPSS. Wij kunnen je dan ook haarfijn uitleggen hoe je je output moet aflezen en wat je precies moet rapporten (en hoe je dit moet doen!). Neem vooral eens contact met ons op voor een vrijblijvende kennismaking!

Afstudeerbegeleider kan jou helpen om de output te leren interpreteren! Onze begeleiders kunnen je alles vertellen over wat er allemaal in de output te vinden is en waar je dit kan vinden. Daarnaast zullen we ingaan op de inhoudelijke betekenis van de waardes in te tabel, door terug te linken naar de analyse die je hebt uitgevoerd. Hierdoor ga je écht begrijpen waar bepaalde waardes voor staan; ervaring leert dat studenten statistiek zelfs leuk gaan vinden als ze eindelijk begrijpen wat er nu precies gebeurt als zij een bepaalde analyse uitvoeren!

De begeleiders van Afstudeerbegeleider hebben veel ervaring met het helpen van studenten bij het interpreteren van statistische output. We snappen heel goed dat het allemaal niet zo logisch in elkaar zit. Samen zullen we de output rustig met je doornemen. Daarnaast kunnen we je niet alleen vertellen waar je moet kijken, maar ook een stukje verdieping geven waardoor voor jou de output nog inzichtelijker wordt.

Als anderen jou straks kritische vragen gaan stellen (bijvoorbeeld bij een verdediging) dan hoef jij niet bang te zijn dat je jouw eigen resultaten niet begrijpt! Kan je wel een klein beetje hulp gebruiken bij het interpreteren van output? Onze begeleiders zijn er voor jou! Je kan ons bereiken op 020 262 2392 of via WhatsApp op 06 52 04 42 80 (ook in de avonduren).

Onze methode in één minuut

Sanne (student) over onze scriptiebegeleiding

De weg naar afstuderen weer vinden

De weg kwijt in je scriptie? Had jouw begeleider of opdrachtgever net zo goed Chinees kunnen praten? Geen nood, wij helpen je om de controle terug te krijgen!

Nodige bevestiging in je keuzes

Het schrijven van je scriptie betekent veel keuzes en fouten maken. Wij kijken met je mee en bespreken wat je hebt gedaan zodat jij je er weer zeker over voelt

Deadline toch halen (realistische planning)

Een naderende scriptiedeadline zorgt voor stress. We stellen samen een realistische planning op zodat jij die deadline gaat halen!

Vertel ons wie je bent en we gaan samen met je aan de slag!

Nog één stap en je hebt je gratis kennismaking geregeld 🙂

Waarom Afstudeerbegeleider?

zijn je voorgegaan
0 studenten
Wat zeggen andere studenten over onze begeleiding