al meer dan 7 jaar

de beste afstudeerbegeleiding!

5000+

afgestudeerde studenten!

97,8%

slagingspercentage!

Probleemstelling, wat is het ook alweer?

Probleemstelling: de centrale vraag van je scriptie. Hier gaat het in je onderzoek om. De oplossing voor het geformuleerde probleem is het doel van je onderzoek en een goed geformuleerde probleemstelling geeft richting aan je onderzoek.

Diverse probleemstellingen

Er zijn onder andere verklarende, adviesgerichte, beschrijvende en evaluerende probleemstellingen. Het antwoord in je onderzoek zal bij de eerste een oorzaak of gevolg zijn als antwoord, de tweede geeft een advies. Een beschrijvende probleemstelling geeft informatie over bijvoorbeeld feiten of cijfers en een evaluerende probleemstelling geeft een oordeel als antwoord van je onderzoek.

 

Hoe wij jou kunnen helpen met het formuleren van je probleemstelling

Je probleemstelling aan het formuleren? Waarschijnlijk sta je aan het begin van het schrijven van je scriptie en daar kan jij wel wat hulp bij gebruiken. Je zit in een cruciale fase van het schrijven van je scriptie. als je nu geen goede structuur hebt ga je daar de rest van het schrijven van je scriptie last van hebben. Wij kunnen je daarbij helpen! Kom een keer langs bij ons op kantoor om vrijblijvend met ons kennis te maken. Je vertelt in het kort waar je mee bezig bent en waar je tegen aanloopt. Op basis daarvan kunnen we je aanraden om één van onze workshops te volgen of met één van onze experts je onderzoek eens goed door te spreken. Waar je ook mee zit we kunnen je verder helpen! Vul onderstaand formulier in en we nemen contact met je op!

Hoe krijg je een goed geformuleerde probleemstelling?

Om een goede probleemstelling te formuleren is het erg belangrijk dat deze zeer specifiek en relevant is. Let erop dat deze concreet is en niet vaag, onduidelijk, te breed of irrelevant. Een specifieke probleemstelling is van belang omdat deze behapbaar moet zijn om te onderzoeken, zodat je uiteindelijk een goed onderbouwd antwoord kan geven. Onthoud daarbij dat het onderwerp beter te klein kan zijn dan te groot. De probleemstelling is geen vraagstelling. Deze vloeit voort uit je probleemstelling en is een stuk concreter geformuleerd. Verder moet je  duidelijk aangeven wat er onderzocht gaat worden en waar je scriptie dus over gaat. Een handige manier om het duidelijker te maken voor jezelf is jezelf steeds de vraag stellen: “Kan ik in één zin aangeven wat ik precies wil weten?”

Als je het lastig vindt om een specifiek te zijn, kan je gebruik maken van bijvoorbeeld activerende werkwoorden of verbanden. Je zoekt dan verbanden tussen het onderwerp en de thema’s die daarmee te maken hebben. Let erop dat de probleemstelling een toegevoegde waarde bevat (wetenschappelijk / maatschappelijk). Je kan de probleemstelling het beste al in één van de eerste alinea’s van de inleiding beschrijven. Maak duidelijk waarom het probleem belangrijk is en formuleer kort en bondig. Denk aan de drie W’s: Wie, Wat en Waar. Een goede probleemstelling beslaat één tot drie regels.

 

De ervaring van Rasheda (HR management)

”Er is voor mij een andere wereld open gegaan. Ik ben van een hbo opleiding naar de universiteit gegaan mede door mijn begeleiding bij afstudeerbegeleider. Ik haalde direct na mijn begeleiding een 8. Hoewel afstudeerbegeleider het cijfer niet belangerijk vindt, maar puur het feit dat je de stof begrijpt. Ik raad het iedereen aan die moeite heeft met statistiek om afstudeerbegeleider te mailen of bellen.”

 

 

 

Op zoek naar een scriptie voorbeeld? Hier vind je een Scriptie voorbeeld waarin onder andere het trechtermodel is verwerkt!

Ben je bezig met het maken van je conceptueel model? Kijk voor nuttige info bij Conceptueel model.

Moet je een vragenlijst opstellen en wil je weten waar je bij een vragenlijst op moet letten? Kijk dan bij Vragenlijst voor meer informatie!

Meer weten over de APA normen? Kijk dan even op de pagina APA normen!

 

Vul onderstaand formulier in voor voor een vrijblijvende kennismaking zodat je verder kan met je scriptie!

Laat ons weten waarmee we je kunnen helpen 🙂 We nemen binnen 24 uur contact met je op via de telefoon en/of mail om opties te bespreken!