Wat zijn veelvoorkomende problemen bij het formuleren van een probleemstelling?

Wat we vaak zien bij studenten die struggelen met de probleemstelling is dat er open deur ingetrapt worden, dat studenten de kern van een probleem missen of de probleemstelling onvoldoende inkaderen. De relevantie, kracht, diepte en breedte van je probleemstelling zijn belangrijke factoren om mee te nemen in het formuleren ervan. Om meer te lezen over wat een probleemstelling precies is, klik je hier.

Studenten lopen vaak onnodig vast bij het formuleren van de probleemstelling. Één van de oorzaken hiervan is dat het werk voorafgaand aan het formuleren van de probleemstelling niet juist is uitgevoerd. Hierdoor loop je hoe dan ook vast, ongeacht de hoeveelheid werk die je in het formuleren van de probleemstelling steekt.

Om een relevante probleemstelling te formuleren dien je een diep begrip te hebben van de context waarin een probleem zich voordoet. In het geval van een wetenschappelijke probleemstelling zoek je iets wat we nog niet, of onvoldoende, weten. Om een goede probleemstelling te formuleren moet je dus precies weten wat de huidige stand van zaken is wat betreft jouw onderzoeksonderwerp binnen de wetenschap. Voorkom dus dat je open deuren intrapt! Maak je hier alleen niet al te veel zorgen over, de meeste wetenschappers zijn het meestal niet met elkaar eens en er is altijd wel iets dat we nog niet (goed genoeg) snappen of weten.

Een sterke probleemstelling geeft een duidelijke beschrijving van de kern van een probleem. Het identificeren van de kern van een probleem kan lastig zijn. Wat we zaak zien is dat studenten afgeleid raken en uiteindelijk in symptoombestrijding verstrikt raken in plaats van de daadwerkelijke kern van een probleem aan te boren.

Een voorbeeld kan helpen om dit probleem te verhelderen. Stel je voor, je werkt voor een autofabrikant en krijgt veel klachten over het stukgaan van autobanden. Dan kun je er voor kiezen om iedere keer nieuwe banden te ontwikkelen, maar je zou ook eens kunnen kijken naar de kwaliteit van het wegdek binnen een bepaalde omgeving. Dit voorbeeld laat zien dat het probleem niet zozeer de kwaliteit van de banden is, maar eerder de kwaliteit van het wegdek; de echte kern van het probleem!

Wat belangrijk is om op te letten is dat een probleemstelling eigen bestaat uit twee dimensies bestaat, namelijk breedte en diepte. Een probleemstelling kan breed zijn (algemeen), dan is deze vaak niet diep. Aan de andere kant kan een probleemstelling diep zijn (heel specifiek), maar dat doet dan wel af aan de breedte van de toepasbaarheid van de oplossing die je scriptie aandraagt.

Een oplossing voor een brede probleemstelling is breed toepasbaar. Dat wil zeggen dat een dergelijke oplossing voor veel situaties relevant is. Het nadeel van een te brede probleemstelling is echter dat de oplossing te algemeen wordt waardoor zij haar relevantie verliest.

Een oplossing voor een diepe probleemstelling is vaak zeer gedetailleerd en effectief. Echter, het bereik ervan is smal. Dat wil zeggen dat de oplossing gericht is op slechts een klein aantal situaties waarin het probleem zich voordoet.

Het moge duidelijk zijn dat de afweging tussen breedte en diepte erg lastig kan zijn! Afstudeerbegeleider kan je helpen met het vinden van de juiste balans tussen breedte en diepte van je probleemstelling. Lees hier meer over hoe Afstudeerbegeleider jou kan begeleiden bij het schrijven van een probleemstelling.

Aan de hand van persoonlijke begeleiding helpen wij je bij het identificeren van de kern van je probleem en vervolgens bij het formuleren van een relevante en strak ingekaderde probleemstelling.

Wij van Afstudeerbegeleider stellen aan jou, tijdens persoonlijke begeleiding, de juiste kritische vragen om je op die manier zelf goed na te laten denken over je plan van aanpak. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat jij degene bent met de beste grip op je scriptie. Wij geloven erin dat de beste aanpak is jou een hengel te geven en te leren vissen, in plaats van dat wij de vissen voor je uit het water halen.

Vaak helpt het om eerst even een stapje terug te doen, en kritisch te kijken naar de vragen die je wilt beantwoorden: je conceptueel model helpt hier vaak bij. Deze vragen moet je niet uit het oog verliezen wanneer je de analyse van de data gaat uitvoeren. Jij en je scriptiebegeleider gaan er samen voor zorgen dat jij, aan de hand van je data analyse, sterk onderbouwde antwoorden kunt geven op de centrale vragen in je scriptie!

Onze methode in één minuut

Sanne (student) over onze scriptiebegeleiding

De weg naar afstuderen weer vinden

De weg kwijt in je scriptie? Had jouw begeleider of opdrachtgever net zo goed Chinees kunnen praten? Geen nood, wij helpen je om de controle terug te krijgen!

Nodige bevestiging in je keuzes

Het schrijven van je scriptie betekent veel keuzes en fouten maken. Wij kijken met je mee en bespreken wat je hebt gedaan zodat jij je er weer zeker over voelt

Deadline toch halen (realistische planning)

Een naderende scriptiedeadline zorgt voor stress. We stellen samen een realistische planning op zodat jij die deadline gaat halen!

Vertel ons wie je bent en we gaan samen met je aan de slag!

Nog één stap en je hebt je gratis kennismaking geregeld 🙂

Waarom Afstudeerbegeleider?

zijn je voorgegaan
0 studenten
Wat zeggen andere studenten over onze begeleiding