Wat is een probleemstelling precies?
De probleemstelling is een duidelijke en kernachtige omschrijving van een probleem. De probleemstelling geeft de lezer een helder beeld van welk probleem centraal staat in jouw scriptie.
Om te zorgen dat jij de moed in je scriptie niet verliest bij het formuleren van de probleemstelling, leggen we je hier uit wat een probleemstelling precies is en waar je allemaal op moet letten bij het formuleren van een probleemstelling.
Weet jij even niet meer hoe je verder moet met de probleemstelling van je scriptie? Vertel ons waar je tegenaan loopt via dit formulier en dan gaan we samen kijken wat wij daaraan kunnen doen.
Welke type probleemstellingen zijn er?
Het formuleren van een probleemstelling betekent dat je in één zin formuleert waar de opdrachtgever mee worstelt. Er zijn onder andere (1) verklarende, (2) adviesgerichte, (3) beschrijvende en (4) evaluerende probleemstellingen.
Bij het eerste type probleemstelling ben je op zoek naar een oorzaak of gevolg van een bepaald probleem. Bij het tweede type probleemstelling geef je een advies dat gericht is op het oplossen van een bepaald probleem. Bij het derde type probleemstelling presenteer je feiten en cijfers die een lezer van je scriptie inzicht geven in een bepaald probleem. Bij het vierde type probleemstelling vel je een oordeel over een bepaald probleem.
Aan de hand van professionele persoonlijke begeleiding kan Afstudeerbegeleider je helpen met het definiëren van een passend probleemstelling voor jouw scriptie. Lees hier waar we jou bij kunnen helpen of hoe we je begeleiden met het opstellen van je probleemstelling.
Waarom schrijf je een probleemstelling?
Je schrijft een probleemstelling om duidelijk te maken wat het doel van je scriptie is. Dit is niet alleen prettig voor iemand die je scriptie leest, maar ook voor jezelf omdat het je helpt je focus te houden op dat wat je probeert op te lossen met je onderzoek.
Het formuleren van een sterke probleemstelling is zeer belangrijk. Het helpt de lezer van je scriptie in een oogopslag te zien waar je scriptie om draait. Hierdoor wordt het direct duidelijk voor een lezer wat de relevantie van jouw scriptie voor hem/haar is.
Afstudeerbegeleider kan je, doormiddel van professionele persoonlijke begeleiding, helpen met het formuleren van een sterke probleemstelling. Op deze manier zorg je er samen met Afstudeerbegeleider voor dat je scriptie een succes wordt!
Weet jij even niet meer hoe je verder moet met de probleemstelling van je scriptie? Vertel ons waar je tegenaan loopt via dit formulier en dan gaan we samen kijken wat wij daaraan kunnen doen.
Wat is de plek van een probleemstelling in je scriptie?
De probleemstelling komt direct na je inleiding en aanleiding (zie onderstaand overzicht van scriptie onderdelen). In de inleiding en aanleiding schets je de context waarin het probleem zich voordoet en beargumenteer je waarom juist dit probleem nou zo urgent is. In sommige scripties maak je ook gebruik van een probleemanalyse en dan is de probleemstelling de afsluiting hiervan.
- Abstract
- Samenvatting
- Inleiding
- Aanleiding
- Probleemstelling
- Doelstelling
- Hoofdvraag
- Interne & externe analyse
- Onderzoeksvraag
- Theoretisch kader
- Conceptueel model
- Deelvragen
- Hypothesen
- Onderzoeksmethode
- Resultaten & analyse
- Conclusie
- Discussie
- Aanbevelingen
- Literatuurlijst
Waar het eigenlijk op neerkomt is dat je op een bepaald moment stelt: “dat gezegd hebbende, is dit dus het probleem waar ik mij op ga focussen in deze scriptie.” Je probleemstelling komt vóór je doelstelling en je hoofdvraag, omdat de doelstelling en hoofdvraag voortvloeien uit je probleem. Je doelstelling is namelijk het oplossen van het probleem!
Aan de hand van persoonlijke begeleiding helpt Afstudeerbegeleider je met het op de juiste plek zetten van je probleemstelling.
Weet jij even niet meer hoe je verder moet met de probleemstelling van je scriptie? Vertel ons waar je tegenaan loopt via dit formulier en dan gaan we samen kijken wat wij daaraan kunnen doen.
Hoe krijg je een goed geformuleerde probleemstelling?
Om een goede probleemstelling te formuleren is het erg belangrijk dat deze zeer specifiek en relevant is. Let erop dat deze concreet is en niet vaag, onduidelijk, te breed of irrelevant. Een specifieke probleemstelling is van belang omdat deze behapbaar moet zijn om te onderzoeken, zodat je uiteindelijk een goed onderbouwd antwoord kan geven. Onthoud daarbij dat het onderwerp beter te klein kan zijn dan te groot. De probleemstelling is geen vraagstelling. Deze vloeit voort uit je probleemstelling en is een stuk concreter geformuleerd. Verder moet je duidelijk aangeven wat er onderzocht gaat worden en waar je scriptie dus over gaat. Een handige manier om het duidelijker te maken voor jezelf is jezelf steeds de vraag stellen: “Kan ik in één zin aangeven wat ik precies wil weten?”.
Een handig format voor het opstellen van de probleemstelling is middels het invullen van de volgende zin:
“Bedrijf X heeft geen inzicht in ……. .”
Of in het geval van een scriptie waarin geen sprake is van een opdrachtgever:
“Er is geen inzicht in …. .”
Je kan natuurlijk altijd een uurtje spoedbegeleiding inplannen om je probleemstelling te bespreken!
Waar moet je op letten bij het formuleren van een probleemstelling?
Waar het om draait is dat jouw probleemstelling een stelling van een probleem is en niet van een ramp. Wat het verschil is tussen een probleem en een ramp hangt af van wat jij aankan en wat jij studeert!
Iemand die bijvoorbeeld marketing studeert en een probleemstelling heeft als: “bedrijf X maakt verlies” heeft een verkeerde probleemstelling te pakken. Of een bedrijf winst of verlies maakt hangt namelijk van veel meer factoren af dan alleen marketing (IT systemen, bedrijfsprocessen, human resources management en ga zo maar even door). De kans dat een marketing scriptie dat gehele probleem op gaat lossen is nihil. Je moet dus doorredeneren totdat jij op een marketingprobleem uitkomt; eentje die je wél op kan lossen! Van iemand die een master of PhD scriptie schrijft wordt verwacht dat die wel hoger in de boom gaat zitten wat betreft probleemstelling.
Een probleemstelling bestaat uit twee dimensies, namelijk breedte en diepte. Een probleemstelling kan breed zijn (algemeen), dan is deze vaak niet diep. Aan de andere kant kan een probleemstelling diep zijn (specifiek), maar dat doet dan wel af aan de breedte ervan. De toepasbaarheid van de oplossing die je scriptie aandraagt hangt af van de verhouding tussen de breedte en diepte van je probleemstelling.
Aan de hand van persoonlijke begeleiding helpt Afstudeerbegeleider je de balans te bewaren tussen de breedte en diepte van je probleemstelling. Wij helpen je ook met het strak inkaderen van je probleemstelling zodat je niet eindeloos bezig blijft met het aanscherpen en herdefiniëren van je probleem. Uiteindelijk is je doel om je scriptie succesvol af te ronden en een strak geformuleerde probleemstelling kan je hierbij enorm veel tijd besparen!
Weet jij even niet meer hoe je verder moet met de probleemstelling van je scriptie? Vertel ons waar je tegenaan loopt via dit formulier en dan gaan we samen kijken wat wij daaraan kunnen doen.
Hoe kan Afstudeerbegeleider jou helpen bij het formuleren van je probleemstelling?
Het formuleren van de juiste probleemstelling is misschien wel het moeilijkste deel van je scriptie. Hier komen vele overwegingen bij elkaar; “wat is relevant voor mijn opleiding?”, “wat wil de opdrachtgever dat ik voor hem/haar onderzoek?”, “wat vind ik zelf interessant?”, “is de vraag wel specifiek genoeg?”, “hoe maak ik van mijn meervoudige vraag een enkelvoudige vraag?”. Dit zijn allemaal kwesties waar je mee kunt worstelen tijdens het formuleren van je onderzoeksvraag.
Bij Afstudeerbegeleider kunnen we je hierbij helpen. We kijken eerst naar welke elementen je vraag in ieder geval moet bevatten, op basis van de eisen vanuit je opleiding, de eisen van je opdrachtgever, je eigen interesses en de haalbaarheid. Daarna gaan we aan de slag met het daadwerkelijk op papier zetten van je vraag en stellen we jou veel vragen waarbij je we in de goede richting sturen. Op die manier heb jij na de begeleiding genoeg handvatten om een objectieve, enkelvoudige, specifieke, open onderzoeksvraag te formuleren.
Onze methode in één minuut
Sanne (student) over onze scriptiebegeleiding
Meer weten, check dan onze:
De weg naar afstuderen weer vinden
De weg kwijt in je scriptie? Had jouw begeleider of opdrachtgever net zo goed Chinees kunnen praten? Geen nood, wij helpen je om de controle terug te krijgen!
Nodige bevestiging in je keuzes
Het schrijven van je scriptie betekent veel keuzes en fouten maken. Wij kijken met je mee en bespreken wat je hebt gedaan zodat jij je er weer zeker over voelt
Deadline toch halen (realistische planning)
Een naderende scriptiedeadline zorgt voor stress. We stellen samen een realistische planning op zodat jij die deadline gaat halen!
Vertel ons wie je bent en we gaan samen met je aan de slag!
Nog één stap en je hebt je gratis kennismaking geregeld 🙂
Waarom Afstudeerbegeleider?
- Persoonlijke Scriptiebegeleiding door Experts
- Flexibele Sessies, Aangepast aan Jouw Schema
- Scriptiehulp op maat
- Resultaatgerichte scriptiebegeleiding
- Succesvol afstuderen
- Snelle Spoedbegeleiding voor Tijdsgevoelige Projecten
- Garantie op Tijdige Scriptieoplevering