Probleemstelling

Wat is een probleemstelling precies?

Wat is een probleemstelling precies?

De probleemstelling is een duidelijke en kernachtige omschrijving van een probleem. De probleemstelling geeft de lezer een helder beeld van welk probleem centraal staat in jouw scriptie.

Om te zorgen dat jij de moed in je scriptie niet verliest bij het formuleren van de probleemstelling, leggen we je hier uit wat een probleemstelling precies is en waar je allemaal op moet letten bij het formuleren van een probleemstelling.

Welke type probleemstellingen zijn er?

Het formuleren van een probleemstelling betekent dat je in één zin formuleert waar de opdrachtgever mee worstelt. Er zijn onder andere (1) verklarende, (2) adviesgerichte, (3) beschrijvende en (4) evaluerende probleemstellingen.

Bij het eerste type probleemstelling ben je op zoek naar een oorzaak of gevolg van een bepaald probleem. Bij het tweede type probleemstelling geef je een advies dat gericht is op het oplossen van een bepaald probleem. Bij het derde type probleemstelling presenteer je feiten en cijfers die een lezer van je scriptie inzicht geven in een bepaald probleem. Bij het vierde type probleemstelling vel je een oordeel over een bepaald probleem.

Aan de hand van professionele persoonlijke begeleiding kan Afstudeerbegeleider je helpen met het definiëren van een passend probleemstelling voor jouw scriptie. Lees hier waar we jou bij kunnen helpen of hoe we je begeleiden met het opstellen van je probleemstelling.

Waarom schrijf je een probleemstelling?

Je schrijft een probleemstelling om duidelijk te maken wat het doel van je scriptie is. Dit is niet alleen prettig voor iemand die je scriptie leest, maar ook voor jezelf omdat het je helpt je focus te houden op dat wat je probeert op te lossen met je onderzoek.

Het formuleren van een sterke probleemstelling is zeer belangrijk. Het helpt de lezer van je scriptie in een oogopslag te zien waar je scriptie om draait. Hierdoor wordt het direct duidelijk voor een lezer wat de relevantie van jouw scriptie voor hem/haar is.

Afstudeerbegeleider kan je, doormiddel van professionele persoonlijke begeleiding, helpen met het formuleren van een sterke probleemstelling. Op deze manier zorg je er samen met Afstudeerbegeleider voor dat je scriptie een succes wordt!

Wat is de plek van een probleemstelling in je scriptie?

De probleemstelling komt direct na je inleiding en aanleiding (zie onderstaand overzicht van scriptie onderdelen). In de inleiding en aanleiding schets je de context waarin het probleem zich voordoet en beargumenteer je waarom juist dit probleem nou zo urgent is. In sommige scripties maak je ook gebruik van een probleemanalyse en dan is de probleemstelling de afsluiting hiervan.

 1. Abstract
 2. Samenvatting
 3. Inleiding
 4. Aanleiding
 5. Probleemstelling
 6. Doelstelling
 7. Hoofdvraag
 8. Interne & externe analyse
 9. Onderzoeksvraag
 10. Theoretisch kader
 11. Conceptueel model
 12. Deelvragen
 13. Hypothesen
 14. Onderzoeksmethode
 15. Resultaten & analyse
 16. Conclusie
 17. Discussie
 18. Aanbevelingen
 19. Literatuurlijst

Waar het eigenlijk op neerkomt is dat je op een bepaald moment stelt: “dat gezegd hebbende, is dit dus het probleem waar ik mij op ga focussen in deze scriptie.” Je probleemstelling komt vóór je doelstelling en je hoofdvraag, omdat de doelstelling en hoofdvraag voortvloeien uit je probleem. Je doelstelling is namelijk het oplossen van het probleem!

Aan de hand van persoonlijke begeleiding helpt Afstudeerbegeleider je met het op de juiste plek zetten van je probleemstelling.

Waar moet je op letten bij het formuleren van een probleemstelling?

Waar het om draait is dat jouw probleemstelling een stelling van een probleem is en niet van een ramp. Wat het verschil is tussen een probleem en een ramp hangt af van wat jij aankan en wat jij studeert!

Iemand die bijvoorbeeld marketing studeert en een probleemstelling heeft als: “bedrijf X maakt verlies” heeft een verkeerde probleemstelling te pakken. Of een bedrijf winst of verlies maakt hangt namelijk van veel meer factoren af dan alleen marketing (IT systemen, bedrijfsprocessen, human resources management en ga zo maar even door). De kans dat een marketing scriptie dat gehele probleem op gaat lossen is nihil. Je moet dus doorredeneren totdat jij op een marketingprobleem uitkomt; eentje die je wél op kan lossen! Van iemand die een master of PhD scriptie schrijft wordt verwacht dat die wel hoger in de boom gaat zitten wat betreft probleemstelling.

Een probleemstelling bestaat uit twee dimensies, namelijk breedte en diepte. Een probleemstelling kan breed zijn (algemeen), dan is deze vaak niet diep. Aan de andere kant kan een probleemstelling diep zijn (specifiek), maar dat doet dan wel af aan de breedte ervan. De toepasbaarheid van de oplossing die je scriptie aandraagt hangt af van de verhouding tussen de breedte en diepte van je probleemstelling.

Aan de hand van persoonlijke begeleiding helpt Afstudeerbegeleider je de balans te bewaren tussen de breedte en diepte van je probleemstelling. Wij helpen je ook met het strak inkaderen van je probleemstelling zodat je niet eindeloos bezig blijft met het aanscherpen en herdefiniëren van je probleem. Uiteindelijk is je doel om je scriptie succesvol af te ronden en een strak geformuleerde probleemstelling kan je hierbij enorm veel tijd besparen!

Bobby Lee Houtkoop

Geschreven door:

Bobby Lee Houtkoop
Meer weten over wat wij voor je kunnen betekenen? Klik hier
Waar loop jij vast met je scriptie? Klik hier

Zet de volgende stap in jouw scriptie

Zet de volgende stap in je scriptie!

Kom je er niet uit of zit je gewoon vast? Wij helpen je weer vooruit!
Stop met twijfelen, zet die volgende stap door het formulier in te vullen!

Hoe kan Afstudeerbegeleider jou verder helpen?

Heb je je probleemstelling al honderd keer aangepast en klopt hij voor je gevoel nog steeds niet? Of stel je het opstellen van de probleemstelling al weken uit, omdat je bang bent dat hij toch niet goed zal zijn? Dan staan wij voor je klaar en helpen je verder! We gaan samen met je in op de context en aanleiding van je probleem en stellen je kritische vragen. Zo krijg jij grip op het probleem en krijg je handvatten om een relevante en specifieke probleemstelling op te stellen. Lees hieronder verder!

Wij hebben een begeleider die bij je past met wie jij één op één aan de slag gaat. We weten dat studenten een beperkt budget hebben dus houden we onze tarieven betaalbaar. Je bent in controle over je eigen proces doordat jij bepaalt wanneer je afspreekt met je begeleider. Daarnaast werken we met niet goed geld terug beleid!

Natuurlijk is de eerste stap om hulp te vragen voor je scriptie lastig terwijl je ook al veel aan je hoofd hebt met je scriptie. Daarom hebben we het maken van een afspraak makkelijk gemaakt. Vaak heb je dezelfde dag nog een afspraak! We zijn ook in de avond bereikbaar via whatsapp of 020 - 752 2702

Maak de volgende stap naar jouw afstudeermoment en vraag een vrijblijvende kennismaking aan!WhatsApp met ons!

Heb jij een vraag over de begeleiding? Stuur ons dan een WhatsApp bericht!


06-52044280
Bobby Lee Houtkoop
Kurt Kreulen
Stijn Loeber
Maudy Verplancke
Sarah Vreijling
Martin van Leerdam
Caitlin Utama
Vera Oosterveen

Wij staan voor je klaar! Vul vrijblijvend ons contactformulier in!

Binnen 24 uur contact

 • Amsterdam
 • Maassluistraat 2
 • 1062 GD Amsterdam
 • Den Haag
 • Johanna Westerdijkplein 75
 • 2521 EN Den Haag
 • Utrecht
 • Arthur van Schendelstraat 650
 • 3511 MJ Utrecht