Voorbeeld: Onderzoeksdesign

Hoe schrijf je het onderzoeksdesign?

Het is de bedoeling dat je je scriptie/plan van aanpak start met de vermelding van een aantal algemene gegevens. Hieronder kun je zien hoe je de algemene gegevens weer zou kunnen geven. Let op, het gaat om een voorbeeld. Het kan zijn dat jouw opleiding andere/aanvullende eisen stel ten aanzien van de opname van de algemene gegevens.

Onderzoeksdesign

Het verschil in invloed van bekrachtiging op een werkgeheugentaak tussen een groep kinderen met ADHD en een groep kinderen zonder ADHD wordt onderzocht met een 2 (groep) x 4 (bekrachtigingcondities) related factorial design. Elk kind doorloopt alle bekrachtigingscondities. Voor het controleren van de volgorde van afname van de bekrachtigingscondities wordt er gebruik gemaakt van counterbalancing binnen de groepen (wat per groep resulteert in 4 x 3 x 2 = 24 afnamevolgordes). Er vinden een voorselectie een intake afspraak en twee testafspraken plaats. Kinderen uit de controlegroep worden na de intake afspraak gematched aan de kinderen uit de ADHD groep op basis van geslacht, leeftijd, zakgeld, kleurenblindheid, dyslexie en game ervaring; ook binnen de gecounterbalancede volgordes. De eerste testafspraak vindt ongeveer twee weken na de intake afspraak plaats, vervolgens zit er een week tussen de eerste en de tweede testafspraak. Per testafspraak voert het kind twee bekrachtigingcondities uit.

Data-analyses

Hypothese a):
Er wordt alleen naar de ADHD-groep gekeken en naar alle vier de condities. Er zal een 4 x 10 repeated measures ANOVA worden uitgevoerd met als within-subject factor de gemiddelde sequentielengte per trialblok (4 condities, 10 trialblokken). De prestatiecurve wordt gemeten aan de hand van 10 trialblokken waarvan 1 blok uit 5 trials bestaat. De gemiddelde sequentielengte per trialblok bestaat uit het optellen van de sequentielengte per trial en deze te delen door 5.

Hypothese b) en c):
Er wordt naar beide groepen gekeken (ADHD-groep en Controlegroep) en naar alle vier condities. Om de prestaties van beide groepen met elkaar te vergelijken zal er een 2 x 4 x 10 mixed design ANOVA worden uitgevoerd (2 groepen, 3 condities en 10 trialblokken).

Het verloop van de prestatiecurve en het de verschillen (op basis van 10 meetmomenten) tussen de twee groepen worden onderzocht met lineaire contrasten.


Check alternatieve verklaringen voor voorbeelden bij een alternatieve verklaring.

Bobby Lee Houtkoop

Geschreven door:

Bobby Lee Houtkoop
Meer weten over wat wij voor je kunnen betekenen? Klik hier
Waar loop jij vast met je scriptie? Klik hier

Zet de volgende stap in jouw scriptie

Zet de volgende stap in je scriptie!

Kom je er niet uit of zit je gewoon vast? Wij helpen je weer vooruit!
Stop met twijfelen, zet die volgende stap door het formulier in te vullen!

Hoe kan Afstudeerbegeleider jou verder helpen?

Kom je er niet uit aan de hand van de voorbeelden? Trek dan aan de bel! Want wanneer je geen goede structuur hebt, zal je hier de rest van het traject last van hebben. Wij helpen dit voorkomen!

Wij hebben een begeleider die bij je past met wie jij één op één aan de slag gaat. We weten dat studenten een beperkt budget hebben dus houden we onze tarieven betaalbaar. Je bent in controle over je eigen proces doordat jij bepaalt wanneer je afspreekt met je begeleider. Daarnaast werken we met niet goed geld terug beleid!

Natuurlijk is de eerste stap om hulp te vragen voor je scriptie lastig terwijl je ook al veel aan je hoofd hebt met je scriptie. Daarom hebben we het maken van een afspraak makkelijk gemaakt. Vaak heb je dezelfde dag nog een afspraak! We zijn ook in de avond bereikbaar via whatsapp of 020 - 752 2702

Maak de volgende stap naar jouw afstudeermoment en vraag een vrijblijvende kennismaking aan!WhatsApp met ons!

Heb jij een vraag over de begeleiding? Stuur ons dan een WhatsApp bericht!


06-52044280
Bobby Lee Houtkoop
Kurt Kreulen
Stijn Loeber
Maudy Verplancke
Sarah Vreijling
Martin van Leerdam
Caitlin Utama
Vera Oosterveen

Wij staan voor je klaar! Vul vrijblijvend ons contactformulier in!

Binnen 24 uur contact

  • Amsterdam
  • Maassluistraat 2
  • 1062 GD Amsterdam
  • Den Haag
  • Johanna Westerdijkplein 75
  • 2521 EN Den Haag
  • Utrecht
  • Arthur van Schendelstraat 650
  • 3511 MJ Utrecht