Voorbeeld Plan van Aanpak

Kosteloze kennismaking

Plan van aanpak voorbeeld

Hier vind je een voorbeeld van een plan van aanpak. Een plan van aanpak is belangrijk als je gaat beginnen met het uitvoeren van het onderzoek voor je scriptie! Het geeft je een beter beeld van wat er van je wordt verwacht. Gebruik het als een uitgangspunt. Houd wel rekening met het feit dat elke opleiding en elke begeleider zijn of haar eigen ideeën en voorwaarden heeft ten aanzien van een plan van aanpak of een onderzoeksvoorstel. Een plan van aanpak op HBO niveau kan een heel andere opzet vergen dan een plan van aanpak op WO niveau. Zoek dus altijd goed uit waar een plan van aanpak van jouw onderwijsinstelling aan moet voldoen. Over het algemeen is hier een handleiding voor.

Gebruik het onderstaande voorbeeld van een plan van aanpak daarom enkel om een idee te vormen van een plan van aanpak en om te weten waar je naar kan vragen als je met je begeleider van je scriptie in gesprek gaat. Je kan het plan van aanpak voorbeeld ook gebruiken als input voor het gesprek met je begeleider.

Hieronder vind je een plan van aanpak voorbeeld. De onderdelen hebben we opgedeeld in verschillende pagina’s, om zo het overzicht te bewaren.

ADHD, Bekrachtiging en Werkgeheugenprestatie: De invloed van bekrachtiging op het volhouden van een stabiele prestatie op een werkgeheugen taak bij kinderen met ADHD en kinderen zonder ADHD

Nadat je een titel hebt bedacht, begin je eerst even met een paar algemene gegevens.

Vervolgens begin je met de onderzoeksbeschrijving. Eigenlijk kan je dit gedeelte zien als de inleiding van je stuk, maar dan minder uitgebreid en gedetailleerd. Belangrijk is dat je hier vooral laat zien welke literatuur je hebt gevonden en gaat gebruiken.

Het is de bedoeling dat je onderzoeksbeschrijving uitmondt in je hoofdvraag en hypothesen, oftewel: in datgene waar je onderzoek om draait. Zorg ervoor dat de vraag en hypothesen niet uit de lucht komen vallen en dat er voldoende logische samenhang aanwezig is. De onderzoeksbeschrijving moet als het ware op een natuurlijke wijze uitkomen in de hoofdvraag en hypothesen. Daarbij is je hoofdvraag een meer algemene vraag en je hypothese een zeer specifieke beschrijving van wat je gaat onderzoeken en wat je denkt te verwachten.

Waarom is jouw onderzoek relevant? Wat draagt het bij en wat voegt het toe? Beschrijf dit, zodat duidelijk wordt wat het praktisch en wetenschappelijk belang is van het onderzoek dat je gaat uitvoeren. Je kan in dit onderdeel ook aangeven wat er gebeurt als jouw hypothesen niet uitkomen naar verwachting, of wat een alternatieve hypothese zou kunnen zijn.

De beschrijving van de respondenten (werving en selectie), deelnemers of proefpersonen is belangrijk zodat de lezer weet op welke doelgroep je je gaat richten. Welke kenmerken heeft deze (specifieke) doelgroep? Hoe is de werving gegaan? Wat was het aantal? Werden deze opgedeeld in groepen etc.? Beschrijf zo veel mogelijk over jouw doelgroep.

Ga je meerdere groepen of condities onderzoeken? Beschrijf dan precies waarom je voor deze indeling hebt gekozen en beschrijf de overeenkomsten en verschillen tussen de groepen of condities. Lees meer op Manipulatie (de groepen)

Alle benodigdheden die je gaat gebruiken tijdens je onderzoek beschrijf je hier. Van vragenlijsten tot materialen. Vaak is het belangrijk dat je bij de meetinstrumenten de betrouwbaarheid en validiteit vermeldt. Meestal vind je deze gegevens in de handleiding van het meetinstrument.

In de procedure beschrijf je precies hoe het onderzoek gaat verlopen. Waar begin je mee en waar eindig je mee? Dit is een chronologisch verhaal. Het moet op zo’n manier beschreven worden, dat een ander jouw onderzoek precies kan repeteren. Beschrijf wat de deelnemers precies moeten doen, wat hen verteld wordt etc etc.

Geef kort weer hoe het onderzoeksdesign eruit gaat zien, zodat de lezer er een beeldvan krijgt. Geef vervolgens per hypothese aan met welke toetsen van SPSS je deze gaat toetsen.

Wat als je hypothesen niet uitkomen nadat je onderzoek is uitgevoerd? Welke verklaringen zou je daarvoor hebben? Wat voor consequenties zal dit hebben? Dan moet je met alternatieve verklaringen te komen.

Geef aan hoe je planning eruit gaat zien. Wat zijn jouw werkzaamheden en taken en hoe heb je deze verdeeld over de tijd? Dit geeft jezelf ook meteen een overzichtelijk beeld en geeft je meer duidelijkheid met betrekking tot de duur van het onderzoek.

Geef - wanneer gevraagd - een indicatie van de financiën weer in een financiële begroting. Zoals de reis- en telefoonkosten, versnaperingen etc etc.

Hoe kunnen wij jou verder helpen met het schrijven van je scriptie?

Kom je er niet uit aan de hand van de voorbeelden? Trek dan aan de bel! Want wanneer je geen goede structuur hebt, zal je hier de rest van het traject last van hebben. Wij helpen dit voorkomen! Lees meer over persoonlijke begeleiding. Heb je al een deel van je scriptie geschreven en wil je graag feedback? Check dan onze feedback mogelijkheden! Je kan natuurlijk ook eerst kijken wat de ervaringen zijn van eerdere studenten die door ons zijn geholpen bij het afstuderen. Lees hier de reviews! Of Lees hier meer over de fases in de scriptiebegeleiding of onze werkwijze.

Stijn Loeber

Geschreven door:

Stijn Loeber
Meer weten over wat wij voor je kunnen betekenen? Klik hier
Waar loop jij vast met je scriptie? Klik hier
WhatsApp met ons!

Heb jij een vraag over de begeleiding? Stuur ons dan een WhatsApp bericht!


06-52044280
Zet de volgende stap in jouw scriptie

Zet de volgende stap in je scriptie!

Kom je er niet uit of zit je gewoon vast? Wij helpen je weer vooruit!
Stop met twijfelen, zet die volgende stap door het formulier in te vullen!

Zet de volgende stap met je scriptie!

Afstudeerbegeleider is onderdeel van Studiemeesters. Je wordt dan ook gebeld door Studiemeesters om een afspraak te maken voor een kosteloze en vrijblijvende kennismaking. Kunnen we je telefonisch niet bereiken? Dan mailen we je.

Wat kan Afstudeerbegeleider verder voor jou betekenen?

Wij hebben een begeleider die bij je past met wie jij één op één aan de slag gaat. We weten dat studenten een beperkt budget hebben dus houden we onze tarieven betaalbaar. Je bent in controle over je eigen proces doordat jij bepaalt wanneer je afspreekt met je begeleider. Daarnaast werken we met niet goed geld terug beleid!

Natuurlijk is de eerste stap om hulp te vragen voor je scriptie lastig terwijl je ook al veel aan je hoofd hebt met je scriptie. Daarom hebben we het maken van een afspraak makkelijk gemaakt. Vaak heb je dezelfde dag nog een afspraak! We zijn ook in de avond bereikbaar via whatsapp of 020 - 752 2702

Maak de volgende stap naar jouw afstudeermoment en vraag een vrijblijvende kennismaking aan!

Bobby Lee Houtkoop
Kurt Kreulen
Stijn Loeber
Maudy Verplancke
Sarah Vreijling
Martin van Leerdam
Caitlin Utama
Vera Oosterveen

Wij staan voor je klaar! Vul vrijblijvend ons contactformulier in!

Afstudeerbegeleider is onderdeel van Studiemeesters. Je wordt dan ook gebeld door Studiemeesters om een afspraak te maken voor een kosteloze en vrijblijvende kennismaking. Kunnen we je telefonisch niet bereiken? Dan mailen we je.