De scriptiebegeleider in Amsterdam waar je wél op kan rekenen
Wij staan voor je klaar wanneer jij dat nodig hebt, luisteren naar je en nemen jouw vragen serieus
(naast dat we die natuurlijk ook gaan beantwoorden)
Voorbeelden per onderdeel van de scriptie
Hieronder vind je voorbeelden van de verschillende onderdelen van de scriptie. We geven de scriptievoorbeelden in dezelfde volgorde als hoe ze in je scriptie horen te komen. We beginnen met de samenvatting en het abstract en eindigen met de discussie en literatuurlijst!
Hoe begin ik met het schrijven van een scriptie?
Als je gaat beginnen met het schrijven van je scriptie, is een scriptie voorbeeld natuurlijk handig. Gewoon om eens te kijken wat er van je wordt verwacht. Houd wel rekening met het feit dat elke opleiding en elke begeleider zijn/haar eigen ideeën en voorwaarden heeft ten aanzien van een scriptie. Een scriptie op HBO niveau of een scriptie op WO niveau kan een compleet andere opzet hebben. Daarnaast kunnen de eisen per opleiding extreem verschillen. Overleg dus altijd met jouw begeleider en vraag deze om een scriptie voorbeeld waarvan hij/zij vindt dat het goed is!
Vaak geeft jouw onderwijsinstelling al een databank beschikbaar waar voorbeeldscripties te vinden zijn. Een voorbeeld is de databank van de Vrije Universiteit Amsterdam. Op deze website zijn voorbeeldscripties te vinden in allerlei verschillende onderwerpen. Je kan ook kijken op de website van de Vlaamse Scriptiebank. Hier zijn scripties te vinden die scriptieprijzen hebben gewonnen. Wanneer je HBO student bent dan raden wij je aan om naar de HBO Kennisbank te kijken voor voorbeeldscripties.
Let op met het scriptievoorbeeld...
Gebruik voorbeeldscripties niet als de gouden standaard. Iedere opleiding heeft zijn eigen regels en richtlijnen waar de student aan moet voldoen. Het is dus belangrijk om altijd de handleiding door te lezen die je van de opleiding hebt gekregen. De ene opleiding heeft als eis dat je scriptie maximaal uit 12.000 woorden mag bestaan en bij de andere scriptie is er geen maximum aan het aantal woorden van de scriptie. Let ook op voor fraude, neem geen stukken over.
Hoe wij jou kunnen helpen met het schrijven van je scriptie
Waarschijnlijk sta je aan het begin van het schrijven van je scriptie en daar kan jij wel wat hulp bij gebruiken. Je zit in een cruciale fase van het schrijven van je scriptie. Als je nu geen goede structuur hebt ga je daar de rest van het schrijven van je scriptie last van hebben. Wij kunnen je daarbij helpen!
Kom je er niet uit aan de hand van voorbeeldscripties trek dan aan de bel! Want wanneer je geen goede structuur hebt, zal je hier de rest van het traject last van hebben. Wij helpen dit voorkomen! Check dan onze feedback mogelijkheden! Je kan natuurlijk ook eerst kijken wat de ervaringen zijn van eerdere studenten die door ons zijn geholpen bij het afstuderen. Lees hier de reviews! Of Lees hier meer over de fases in de scriptiebegeleiding of onze werkwijze.
Vind hieronder een voorbeeld voor elk scriptie onderdeel
Scriptievoorbeelden: context van je scriptie t/m hoofdvraag
In het eerste gedeelte van je scriptie zet je de context van de situatie uiteen. Hiermee valideer je het probleem dat centraal staat in je scriptie (en in het verlengde daarvan de hoofdvraag).
Inleiding
In de inleiding wordt de lezer ingeleid in het onderwerp van je scriptie en introduceer je de belangrijke vragen die jij met de scriptie wilt gaan proberen te beantwoorden. Klik op de titel voor meer info.
Aanleiding
In de aanleiding wordt er beschreven wat tot het onderwerp van de scriptie geleid heeft. Hier wordt dus beschreven wat de reden is van je onderzoek. Klik op de titel voor meer info.
Probleemstelling
De probleemstelling is formulering van het probleem dat centraal staat in de scriptie (waar onderzoek naar gedaan wordt om het op te lossen). Klik op de titel voor meer info.
Doelstelling
In de doelstelling wordt het doel van het onderzoek beschreven. Het onderzoek dat uitgevoerd gaat worden heeft immers een bepaald doel te realiseren. Klik op de titel voor meer info.
Hoofdvraag
De hoofdvraag vloeit voort uit de probleemstelling die eerder is geformuleerd. De hoofdvraag is de (algemene) vraag hoe dit probleem kan worden opgelost. Klik op de titel voor meer info.
Scriptievoorbeelden: analyse van de situatie (verdieping van het probleem)
Na de hoofdvraag ga je de achtergrond (situatie) van het probleem verder analyseren om te achterhalen waar je onderzoek naar moet gaan doen. Je sluit dit deel af met een SWOT.
Probleemanalyse
De probleemstelling is de centrale vraag van de scriptie. Hier draait het in het onderzoek om. Klik op de titel voor meer info.
Interne/externe analyse
In de aanleiding wordt er beschreven wat tot het onderwerp van de scriptie geleid heeft. Hier wordt dus beschreven wat de reden is van je onderzoek. Klik op de titel voor meer info.
SWOT
In de doelstelling wordt het doel van het onderzoek beschreven. Het onderzoek dat uitgevoerd gaat worden heeft immers een bepaald doel te realiseren. Klik op de titel voor meer info.
Scriptievoorbeelden: onderzoeksvraag, deelvragen en TK
In dit deel begint je (wetenschappelijke) onderzoek met het uitleggen wat je gaat onderzoeken en welke constructen (variabelen of hoe je het ook wil noemen) mee gaat nemen.
Onderzoeksvraag
De onderzoeksvraag is de vraag waar het onderzoek daadwerkelijk om draait. In de scriptie ga je antwoord geven op deze vraag. Klik op de titel voor meer info.
Deelvragen
De onderzoeksvraag, hoofdvraag en probleemstelling kunnen niet het complete onderzoek vormen. Het hoofdonderzoek moet opgedeeld worden in kleinere sub-onderzoeken; ook wel deelvragen genoemd. Klik op de titel voor meer info.
Theoretisch kader
In het theoretisch kader bied je de lezer informatie die deze nodig heeft voor het begrijpen van de scriptie. Deze informatie komt uit bestaande literatuur. Klik op de titel voor meer info.
Scriptievoorbeelden: methode van je onderzoek, resultaten, analyse en conclusie
Het daadwerkelijke uitvoeren van je onderzoek wordt in dit deel beschreven. Van hoe je het hebt aanpakt (methode), wat er uit is gekomen (resultaten) en wat uit je onderzoek is te concluderen.
Onderzoeksmethoden
De verschillende onderzoeksmethoden lopen uiteen van een literatuurstudie tot het uitvoeren van een experimenteel onderzoek. Klik op de titel voor meer info.
Resultaten & Analyse
In de resultaten voer je de onderzoeksopzet die in het gedeelte “Onderzoeksmethoden” is beschreven uit. Het verloop van je onderzoek wordt weergeven en je analyseert de resultaten die eruit voort komen. Klik op de titel voor meer info. Klik op de titel voor meer info.
Conclusie
De conclusie geeft een volledig en consequent antwoord op de onderzoeksvraag. Hiermee wordt het onderzoek ook afgesloten. Klik op de titel voor meer info.
Scriptievoorbeelden: nabeschouwing van je scriptie
Na afloop van je onderzoek doe je een nabeschouwing waarin jij je eigen scriptie kritisch onder de loep gaat nemen, uiteenzet wat jij denkt dat er verbeteringen mogelijk zijn en wat de volgende stap is voor de “wetenschap” en/of de organisatie waar je de scriptie voor hebt geschreven.
Discussie
De discussie is het meeste “vrije” schrijfgedeelte. Hierin wordt een korte samenvatting gegeven van wat je had onderzocht, hoe dit is onderzocht en wat de verwachtingen waren. Klik op de titel voor meer info.
Aanbevelingen
De aanbeveling vormt de afsluiting van de scriptie. Het moet dus helder en constructief zijn, het is belangrijk dat er duidelijk onderscheid is tussen praktijk en wetenschap. Klik op de titel voor meer info.
Scriptievoorbeelden: voorafgaand aan je scriptie
Voorafgaand aan je scriptie is het mogelijk dat je een abstract en/of een samenvatting opneemt. Deze geven beiden een kort overzicht van je scriptie (en staan dus los van de verhaallijn in je scriptie)
Abstract
Door middel van een abstract van je scriptie, trek je de aandacht van de lezer. Je beschrijft hier kort waar je onderzoek over gaat. De lezer kan dan beslissen of het voor hem/haar interessant genoeg is om verder te lezen. Klik op de titel voor meer info.
Samenvatting
In de samenvatting van je scriptie vertel je wat je hebt gedaan met jouw onderzoek. Klik op de titel voor meer info.
Onze methode in één minuut
Sanne (student) over onze scriptiebegeleiding
Meer weten, check dan onze:
De weg naar afstuderen weer vinden
De weg kwijt in je scriptie? Had jouw begeleider of opdrachtgever net zo goed Chinees kunnen praten? Geen nood, wij helpen je om de controle terug te krijgen!
Nodige bevestiging in je keuzes
Het schrijven van je scriptie betekent veel keuzes en fouten maken. Wij kijken met je mee en bespreken wat je hebt gedaan zodat jij je er weer zeker over voelt
Deadline toch halen (realistische planning)
Een naderende scriptiedeadline zorgt voor stress. We stellen samen een realistische planning op zodat jij die deadline gaat halen!
Vertel ons wie je bent en we gaan samen met je aan de slag!
Nog één stap en je hebt je gratis kennismaking geregeld 🙂
Waarom Afstudeerbegeleider?
- Persoonlijke Scriptiebegeleiding door Experts
- Flexibele Sessies, Aangepast aan Jouw Schema
- Scriptiehulp op maat
- Resultaatgerichte scriptiebegeleiding
- Succesvol afstuderen
- Snelle Spoedbegeleiding voor Tijdsgevoelige Projecten
- Garantie op Tijdige Scriptieoplevering