Scriptie voorbeeld

Kosteloze kennismaking

Hoe begin ik met het schrijven van een scriptie?

Als je gaat beginnen met het schrijven van je scriptie, is een scriptie voorbeeld natuurlijk handig. Gewoon om eens te kijken wat er van je wordt verwacht. Houd wel rekening met het feit dat elke opleiding en elke begeleider zijn/haar eigen ideeën en voorwaarden heeft ten aanzien van een scriptie. Een scriptie op HBO niveau of een scriptie op WO niveau kan een compleet andere opzet hebben. Daarnaast kunnen de eisen per opleiding extreem verschillen. Overleg dus altijd met jouw begeleider en vraag deze om een scriptie voorbeeld waarvan hij/zij vindt dat het goed is!

Vaak geeft jouw onderwijsinstelling al een databank beschikbaar waar voorbeeldscripties te vinden zijn. Een voorbeeld is de databank van de Vrije Universiteit Amsterdam. Op deze website zijn voorbeeldscripties te vinden in allerlei verschillende onderwerpen. Je kan ook kijken op de website van de Vlaamse Scriptiebank. Hier zijn scripties te vinden die scriptieprijzen hebben gewonnen. Wanneer je HBO student bent dan raden wij je aan om naar de HBO Kennisbank te kijken voor voorbeeldscripties.

Let op!

Gebruik voorbeeldscripties niet als de gouden standaard. Iedere opleiding heeft zijn eigen regels en richtlijnen waar de student aan moet voldoen. Het is dus belangrijk om altijd de handleiding door te lezen die je van de opleiding hebt gekregen. De ene opleiding heeft als eis dat je scriptie maximaal uit 12.000 woorden mag bestaan en bij de andere scriptie is er geen maximum aan het aantal woorden van de scriptie. Let ook op voor fraude, neem geen stukken over.

Scriptievoorbeeld

Titel scriptie: Road2Reality: Een nieuw middel in de campagne voor ontwikkelingswerk?

Kijk hieronder naar de verschillende pagina's waar een scriptie uit bestaat. Je krijgt dan een goed beeld van de opbouw van een scriptie.

Door middel van een abstract van je scriptie, trek je de aandacht van de lezer. Je beschrijft hier kort waar je onderzoek over gaat. De lezer kan dan beslissen of het voor hem/haar interessant genoeg is om verder te lezen.

In de samenvatting van je scriptie vertel je wat je hebt gedaan met jouw onderzoek.

In de inleiding van je scriptie introduceer je het onderwerp en tevens moet uit dit stuk naar voren komen hoe je tot je onderzoeksvraag bent gekomen. Dit moet blijken aan de hand van je literatuuronderzoek. Verder moet duidelijk worden gemaakt waarom het belangrijk is wat je gaat onderzoeken (praktische en wetenschappelijke relevantie).

Je theoretisch kader moet een verhaal worden en geen samenvatting van alle artikelen die je hebt gelezen. Denk na welke theorieën je hierin bespreekt en of je jouw hypothesen hierin verwerkt of dat je deze in een apart hoofdstuk verwerkt. Dit is voor iedere student anders en hangt af van allerlei factoren (onderwijsinstelling, begeleider, scriptieonderwerp, etc.)

In je onderzoeksmethode beschrijf je de methode van onderzoek (zoals het woord al zegt). Hierin beschrijf je de materialen en meetinstrumenten die je gebruikt en waarmee je jouw hypothesen mee gaat testen. Verder beschrijf je de deelnemers, respondenten of proefpersonen en hoe je deze hebt geworven en geselecteerd. Tevens beschrijf je de gehele procedure.

Veel studenten vinden het lastig om een resultatensectie te schrijven. Ze vinden het vooral lastig om in hun eigen woorden vertellen wat deze resultaten nu precies betekenen. De conclusie moet een antwoord zijn op jouw onderzoeksvraag. Dat is logisch, maar klinkt meestal makkelijker dan dat het is. Het is handig als je even een voorbeeld hebt, zodat je weet hoe je verder moet!

Eigenlijk zijn er voor het discussiegedeelte van je scriptie niet zoveel regels waar je je aan moet houden. Hier kan je ‘vrijuit’ praten en je mening geven (bijvoorbeeld over de uitvoering van het onderzoek). Je kan hier ook mogelijke verklaringen geven voor de resultaten (was dit wel/niet volgens je verwachtingen?). Ook kun je suggesties voor vervolgonderzoek doen in dit gedeelte.

Aan de literatuurlijst zijn heel wat regels verbonden. De APA-regels zijn eenvoudig te vinden. Hier heb je alvast een voorbeeld!

Hoe wij jou kunnen helpen met het schrijven van je scriptie

Waarschijnlijk sta je aan het begin van het schrijven van je scriptie en daar kan jij wel wat hulp bij gebruiken. Je zit in een cruciale fase van het schrijven van je scriptie. Als je nu geen goede structuur hebt ga je daar de rest van het schrijven van je scriptie last van hebben. Wij kunnen je daarbij helpen!

Kom je er niet uit aan de hand van voorbeeldscripties trek dan aan de bel! Want wanneer je geen goede structuur hebt, zal je hier de rest van het traject last van hebben. Wij helpen dit voorkomen! Check dan onze feedback mogelijkheden! Je kan natuurlijk ook eerst kijken wat de ervaringen zijn van eerdere studenten die door ons zijn geholpen bij het afstuderen. Lees hier de reviews! Of Lees hier meer over de fases in de scriptiebegeleiding of onze werkwijze.

De ervaring van Rasheda (HR management)

Er is voor mij een wereld open gegaan. Ik ben van een hbo opleiding naar de universiteit gegaan mede door mijn begeleiding bij afstudeerbegeleider. Ik haalde direct na mijn begeleiding een 8. Ik raad het iedereen aan die moeite heeft met statistiek om afstudeerbegeleider te mailen of bellen.

Stijn Loeber

Geschreven door:

Stijn Loeber
Meer weten over wat wij voor je kunnen betekenen? Klik hier
Waar loop jij vast met je scriptie? Klik hier
WhatsApp met ons!

Heb jij een vraag over de begeleiding? Stuur ons dan een WhatsApp bericht!


06-52044280
Zet de volgende stap in jouw scriptie

Zet de volgende stap in je scriptie!

Kom je er niet uit of zit je gewoon vast? Wij helpen je weer vooruit!
Stop met twijfelen, zet die volgende stap door het formulier in te vullen!

Zet de volgende stap met je scriptie!

Afstudeerbegeleider is onderdeel van Studiemeesters. Je wordt dan ook gebeld door Studiemeesters om een afspraak te maken voor een kosteloze en vrijblijvende kennismaking. Kunnen we je telefonisch niet bereiken? Dan mailen we je.

Wat kan Afstudeerbegeleider verder voor jou betekenen?

Wij hebben een begeleider die bij je past met wie jij één op één aan de slag gaat. We weten dat studenten een beperkt budget hebben dus houden we onze tarieven betaalbaar. Je bent in controle over je eigen proces doordat jij bepaalt wanneer je afspreekt met je begeleider. Daarnaast werken we met niet goed geld terug beleid!

Natuurlijk is de eerste stap om hulp te vragen voor je scriptie lastig terwijl je ook al veel aan je hoofd hebt met je scriptie. Daarom hebben we het maken van een afspraak makkelijk gemaakt. Vaak heb je dezelfde dag nog een afspraak! We zijn ook in de avond bereikbaar via whatsapp of 020 - 752 2702

Maak de volgende stap naar jouw afstudeermoment en vraag een vrijblijvende kennismaking aan!

Bobby Lee Houtkoop
Kurt Kreulen
Stijn Loeber
Maudy Verplancke
Sarah Vreijling
Martin van Leerdam
Caitlin Utama
Vera Oosterveen

Wij staan voor je klaar! Vul vrijblijvend ons contactformulier in!

Afstudeerbegeleider is onderdeel van Studiemeesters. Je wordt dan ook gebeld door Studiemeesters om een afspraak te maken voor een kosteloze en vrijblijvende kennismaking. Kunnen we je telefonisch niet bereiken? Dan mailen we je.